Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dolman (ΔΝΤ): Ανησυχούμε για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα λόγω των εκλογών - Κίνδυνος από τις δικαστικές αποφάσεις

Dolman (ΔΝΤ): Ανησυχούμε για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα λόγω των εκλογών - Κίνδυνος από τις δικαστικές αποφάσεις
Το ΔΝΤ δίνει μεγάλη έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να σταλεί θετικό μήνυμα στις αγορές
Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των εκλογών στην ελληνική οικονομία -καθώς υπάρχει ο φόβος για «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων- αλλά και για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι διαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» τους μνημονιακούς νόμους, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Peter Dolman.
Ειδικότρερα, μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον και αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις, ο Dolman υποστήριξε ότι έχει το ΔΝΤ έχει συζητήσει το θέμα την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι δυνητικά αρκετά μεγάλοι.
Για παράδειγμα, αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012 και οι μεταρρυθμίσεις των μισθών του δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο του προγράμματος, αν αυτές αναστραφούν, θα επιβαρυνόταν αναδρομικά το ΑΕΠ περίπου με 5%.
Εάν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό του 2016 ανατραπούν, αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος που κυμαίνεται από 2% έως 4% του ΑΕΠ ετησίως.
Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα και υπάρχουν και άλλα μικρότερα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμβουλεύσαμε την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα περιεκτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα σε τυχόν δημοσιονομικές κρίσεις που αναδύονται και να μην αντιδράσει με κάποιο τρόπο που μπορεί να είναι επιζήμιος για το μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών.
Μια τέτοια κίνηση είναι απλώς ένας καλός οικονομικός προγραμματισμός».

Οι εκλογές

Όσον αφορά τις εκλογές και τις συνέπειες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη.
«Ανησυχούμε για τις πιέσεις που θα έχουν οι εκλογές στις πολιτικές.
Και πιστεύω ότι ένα καλό παράδειγμα είναι η συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο σχετικά με τη νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί (τον νόμο) πιο στοχευμένα, αλλά σε ένα έτος εκλογών υπάρχει ο πειρασμός να διευρυνθεί.
Ανησυχούμε γι αυτό και ειδικότερα πώς μπορεί να επηρεάσει την ήδη αδύναμη πειθαρχία πληρωμών στην Ελλάδα.
Αυτός είναι, λοιπόν, ένας τομέας ανησυχίας.
Αλλά όποιος και αν ηγείται της επόμενης κυβέρνησης, θα κάνουμε τις ίδιες πολιτικές συστάσεις και συζητήσεις για τους τομείς που ανέφερα προηγουμένως» τόνισε.

Η εξυγίανση των τραπεζών

Σχετικά με την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, ο Dolman επεσήμαβε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από πολύ θετικά βήματα» και αναφέρθηκε στη νομοθετική οικονομική εργαλειοθήκη που επιτρέπει την επιτάχυνση της μείωσης στην έκθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Συμβουλεύσαμε την κυβέρνηση στις συζητήσεις μας να λάβει μια πιο ολοκληρωμένη και καλά συντονισμένη προσέγγιση και με αυτό εννοούμε να συγκεντρώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους που έχουν διαφορετικά είδη δεξιοτήτων και αναλύσεων.
Για παράδειγμα, έχουμε την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την νομική εργαλειοθήκη, έχουμε τις προτάσεις που προωθούνται για κρατική χρηματοδότηση σε προγράμματα απομείωσης των κόκκινων δανείων.
Άρα, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και συγχρόνως να λάβουμε υπόψη το τι θα συμβεί στους ισολογισμούς των τραπεζών στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών».

Η έξοδος στις αγορές

Εξάλλου, ο Dolman χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές και τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων ώστε να πειστούν οι δανειστές να μειώσουν το κόστος δανεισμού των ομολόγων.
«Και ταυτόχρονα, για λόγους βιωσιμότητας του χρέους είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να πιέζουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά.
Αλλά συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός» επεσήμανε.

Η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στους Ευρωπαίους στο πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους, ενώ τόνισε ότι «όλοι πρέπει να το σεβαστούν αυτό».
Σε αυτό το σημείο, ο Dolman αναφέρθηκε και στη μείωση του αφορλόγητου ορίου.
«Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι που η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής και να συμβάλει σε υψηλότερη ανάπτυξη με κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της προσαρμογής του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.
Για παράδειγμα, προχωρώντας στη διεύρυνση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το 2020 και κατευθύνοντας αυτούς τους πόρους σε επενδύσεις προτεραιότητας, επενδυτικές δαπάνες, κοινωνικές πολιτικές και κοινωνικά προγράμματα, αλλά και μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, τους οποίους θεωρούμε πολύ υψηλούς στην Ελλάδα» υποστήριξε.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ο ίδιος εξέφρασε και τις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς -όπως τόνισε- «ο συνδυασμός της πολύ μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού και της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει δυσκαμψίες στις επιχειρήσεις, δεν θα τους επιτρέψει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και επομένως απειλούν την βάση των πελατών και τελικά τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές.
Συνεπώς, ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να σκεφτεί τρόπους συνεργασίας με τις επιχειρήσεις για να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία και παράλληλα να κάνει πράγματα στον μη μισθολογικό τομέα και να απομακρύνει ορισμένο από το βάρος που υπάρχει στην εργασία και την ίδια ώρα να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν».

ΔΝΤ: Σχεδόν 9,5 δισ. ευρώ η επιβάρυνση λόγω δικαστικών αποφάσεων για συντάξεις

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν προγενέστερες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε επιλεγμένες αναδρομικές πληρωμές για τους μισθούς και τις συνταξιοδοτικές αποδοχές.
Το κόστος αυτών των αναδρομικών πληρωμών θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, ή 3,3% του ΑΕΠ, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση – αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που δημοσιεύτηκε σήμερα, 12 Μαρτίου 2019.
Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το 2018, πάνω από το 0,4% του ΑΕΠ δαπανήθηκαν για τις αποφάσεις του δικαστηρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι περικοπές των μισθών που επιβλήθηκαν το 2012 στους δημοσίους υπαλλήλους αντισυνταγματικά.
Εάν επεκταθούν αυτές οι αποφάσεις και για άλλες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, μπορεί να υπάρξουν σημανικές επιβαρύνσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Ενώ ο αριθμός των συντάξεων που είναι επιλέξιμες για αναδρομική αποζημίωση είναι περιορισμένη, τα νομικά κενά σε αποφάσεις του 2012, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομικές πληρωμές έως 6,4 δισ. ευρώ.
Σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν τα κόστη από τις πληρωμές επιδομάτων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει αρκετά φορολογικά μέτρα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα αντικατοπτριστεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτά τα κόστη είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη.
Οι ανωτέρω εκτιμήσεις υπόκεινται σε διάφορες παραδοχές, μεταξύ των οποίων:
(i) οι περιορισμένες πληροφορίες για τους πολίτες που είναι επιλέξιμοι
(ii) η διάκριση μεταξύ των περιπτώσεων όπου οι αποφάσεις επηρεάζουν μόνο την αναδρομική αποζημίωση για ένα ή περισσότερα έτη και εκείνων με επιπτώσεις για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων.
 




www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης