Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclay (Βρετανία): Η νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για το backstop

Barclay (Βρετανία): Η νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για το backstop
Ο Βρετανός υπουργός Brexit παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία δεν αποτρέπουν ένα «αόριστο» backstop
Στην παραδοχή ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει εντός του backstop για αόριστο διάστημα προχώρησε σήμερα (12/3) ο υπουργός Brexit της χώρας, Stephen Barclay, παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον της βρετανικής Επιτροπής Εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Barclay παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα μπορούσε να παραμείνει αόριστα εντός του backstop παρά τις αλλαγές που εξασφαλίστηκαν στη συμφωνία αποχώρησης», διευκρινίζοντας ότι «αναθεωρημένη συμφωνία επιτρέπει την ύπαρξη ανησυχιών σχετικά με το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγιδευμένο στο backstop».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι δε δέχεται το γεγονός πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας, Geoffrey Cox, δεν άλλαξε το συμπέρασμά του για τη νέα συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να βρεθούμε εντός του backstop», καθώς και ότι «δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης για το ιρλανδικό backstop».
«Εάν ενεργοποιηθεί το backstop, η Βρετανία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να το τερματίσει σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργήσει με κακή πρόθεση», επεσήμανε ο κ. Barcley, αναφερόμενος σε μία πιθανή κατάσταση όπου η χώρα «παγιδευτεί» στις διατάξεις του backstop.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την τροποιημένη συμφωνία αποχώρησης, η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαιτησίας και χωρίς να υπάρχει κάποια καθορισμένη ημερομηνία αποχώρησης.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργήσει με κακή πρόθεση θα το αναστείλλουμε αρχικά, και εάν αυτή η αναστολή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε το backstop», διευκρινίζει ο Βρετανός υπουργός Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης