Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος για συνάντηση με Cavusoglu: Πρώτος στόχος ήταν η μείωση της έντασης - Εξαγωγέας σταθερότητας, η Ελλάδα

Κατρούγκαλος για συνάντηση με Cavusoglu: Πρώτος στόχος ήταν η μείωση της έντασης - Εξαγωγέας σταθερότητας, η Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθεί αύριο (13/3/2019) με τον Τούρκο ομόλογο του
Η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία αλλά και συζήτηση για το Κυπριακό θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλο, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
«Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω ιδιαίτερο κλίμα αισιοδοξίας δεν είμαστε εκτός αυτών που συζητήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρo Recep Tayyip Erdogan» είπε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον Real FM, ενώ εξήγησε ότι «ο πρώτος στόχος ήταν να υποχωρήσει η ένταση, και έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.
Έχει γίνει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας, γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμάκιων για την προώθηση των ΜΟΕ».
Ειδικότερα για το Κυπριακό επανέλαβε ότι «δεν εξαρτάται από εμάς το αν θα υπάρξουν εξελίξεις», αλλά από την άλλη πλευρά, «αν δείξει ότι θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Υπογράμμισε ότι «οι δικές μας απόψεις είναι δεδομένες και έχουν εκφραστεί στο Κραν Μοντανά» επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται για διμερές θέμα, αλλά για  διεθνές, που αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «γιατί αυτό εντάσσεται και στην προσπάθεια να χαράξουμε την ΑΟΖ τόσο με  την Αλβανία και με την Ιταλία και αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως και με την Αίγυπτο» και πρόσθεσε: «Είναι μια ειλημμένη πολιτική απόφαση που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει με τυπικό νόμο».
Και μολονότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο χρόνος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα οδηγηθεί το θέμα στις καλένδες.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά των δυσμενών σεναρίων της αντιπολίτευσης σχετικά με  το εκλογικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την φθορά λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε το εθνικό συμφέρον της χώρας ενώπιον μιας στενά κομματικής πρόβλεψης», καθώς «σκέφτεται με όρους προοπτικής και για το καλό της χώρας» και «ξέρει ότι θα κερδίσει πολλές εκλογές στο μέλλον τις επόμενες δεκαετίες που θα είναι παρών στην πολιτική σκηνή».
Ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπήρξε μία καθυστέρηση και λόγω των πολιτικών αναταραχών εκεί, αλλά και από το γεγονός ότι η χώρα μας ανέμενε απαντήσεις από την άλλη πλευρά σε σχέση με θέματα που αφορούν τη μειονότητά μας- τους δύο μεγάλους νόμους, για την περιουσία των ομογενών στη Χειμάρρα και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους να δηλώνουν ότι ανήκουν στην ελληνική μειονότητα.
«Έχουμε πάρει κάποιες απαντήσεις από την αλβανική πλευρά, έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεπαγώσει οι συζητήσεις» είπε σημειώνοντας ότι «είναι πρόωρο να πούμε ότι θα έχουμε και εκεί θετική κατάληξη ή όχι».
Διευκρίνισε επίσης ότι «πρόθεσή μας να προχωρήσουμε για να έχουμε και βελτίωση των διμερών ζητημάτων μας και μέσα από το ξεπάγωνα αυτών των διήμερων θεμάτων να ανοίξει και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
Σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ποτέ δεν βρίσκονταν σε καλύτερο επίπεδο».
Αυτό αναδεικνύεται και από τις «συνεχείς δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων γιατί ανταποκρίνονται στο γεγονός ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων των δύο πλευρών στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ιδιαίτερα ασταθής περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας».
«Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι μόνο απλός πυλώνας σταθερότητας, είναι και εξαγωγέας σταθερότητας« τόνισε και επισήμανε ότι «είναι ίσως από τις λίγες φορές που βρίσκονται αυτές οι σχέσεις σε επίπεδο ισοτιμίας», λόγω του ότι «η στρατηγική και των δύο πλευρών χαράσσεται παίρνοντας υπόψη κατ' εξοχήν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και την σύμπτωση τους στην περιοχή μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης