Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tageszeitung: Γιατί οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να φοβούνται ότι θα πιαστούν στην ίδια μέγκενη με την Ελλάδα

Tageszeitung: Γιατί οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να φοβούνται ότι θα πιαστούν στην ίδια μέγκενη με την Ελλάδα
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει την απόρριψη από το ευρωδικαστήριο της προσφυγής του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης σε εσωτερικά εμπιστευτικά έγγραφα της ΕΚΤ
Στις συνέπειες που θα έχει γενικότερα στην ευρωζώνη η απόρριψη από το ευρωδικαστήριο της πρόσφυγης των Γιάνη Βαρουφάκη και Fabio De Masi -σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης σε εσωτερικά εμπιστευτικά έγγραφα της ΕΚΤ-, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung.
Τα έγγραφα αυτά σχετίζονται με τις αποφάσεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2015, όταν «πάγωσε» την έκτακτη παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, σε μια απόφαση που στηρίχθηκε σε μια μυστική νομική γνωμοδότηση (σσ. σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΕΚΤ).
Μάλιστα, η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «αμφιλεγόμενη κίνηση» που σύμφωνα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι... νόμιμη.

Μεγάλης εμβέλειας συνέπειες

Ειδικότερα η εφημερίδα παρατηρεί ότι εάν η απόφαση παραμείνει ως έχει τότε θα συνιστά «αθώωση» για την ΕΚΤ και «ενδεχομένως να έχει μεγάλης εμβέλειας συνέπειες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Έτσι στο εξής θα πρέπει να φοβούνται ότι σε περίπτωση παρόμοιας κρίσης χρέους με την Ελλάδα ενδέχεται να πιαστούν στην ίδια μέγκενη.
Η απόφαση της ΕΚΤ είχε δυσχεράνει τότε τη διαπραγματευτική θέση της αριστερής κυβέρνησης».
Όπως υπενθυμίζει η TAZ, η απόφαση της ΕΚΤ είχε προκαλέσει τότε κύμα οργής ενώ 30.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επιφανείς οικονομολόγοι όπως ο James Galbraith και ο Jeffrey Sachs ή η πρώην υποψήφια του SPD για την ομοσπονδιακή προεδρία Gezine Swan, είχαν ζητήσει να αναθεωρηθεί η απόφαση (της ΕΚΤ).
«Χωρίς επιτυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπ. Οικονομικών Βαρουφάκης δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κλείσουν προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλλουν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
Έτσι η κρίση επιδεινώθηκε έντονα.
Οι πιστωτές -και πρωτίστως η Γερμανία- εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβάλουν στην Αθήνα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας με σκληρούς όρους.
Mέχρι σήμερα οι συνέπειες είναι εμφανείς.
Το πρόγραμμα στήριξης έχει μεν λήξει, αλλά η πολιτική λιτότητας συνεχίζεται» σημειώνει η TAZ, κάνοντας τέλος και μια σύνδεση με τα γεγονότα της προηγούμενης Δευτέρας και τη μη εκταμίευση προς την Ελλάδα του 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, επειδή η χώρα ακόμη δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην εκκρεμότητα που αφορά τις αλλαγές στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας αλλά και στην κριτική των ελεγκτών του ΔΝΤ ως προς τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Κριτική πάντως για την ΕΚΤ δεν ακούστηκε από τα χείλη τους», αναφέρει η TAZ.
 
H απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου, σύμφωνα με τους δικαστές, η ΕΚΤ έπρεπε να διασφαλίσει έναν δικό της «χώρο για προβληματισμό» και υπό την έννοια αυτή μπορούσε να μη δημοσιεύει γνώμες εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με την TAZ oι δύο προσφεύγοντες, Γιάνης Βαρουφάκης και Fabio De Masi, «ήθελαν η γνώμη των εμπειρογνωμόνων να βγει στη δημοσιότητα.
Ωστόσο οι ευρωπαίοι δικαστές στην απόφασή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ είχε το δικαίωμα να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση του εγγράφου για να προστατεύσει τα περιθώρια ελιγμών της.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, η ΕΚΤ είχε το δικαίωμα να λάβει υπόψη τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα είχε η δημοσιοποίηση του εγγράφου τόσο για το 2015 όσο και για τα συνακόλουθα έτη».
Ο De Masi δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου: «Κάτι βρωμάει εδώ.
Το δικαστήριο πιστεύει ότι η ΕΚΤ χρειάζεται "χώρο για προβληματισμό", ωστόσο η διαφάνεια δεν εμποδίζει την ΕΚΤ από το να σκέπτεται».
Πάντως οι δύο προσφεύγοντες φαίνεται ότι θέλουν να πάνε την υπόθεση και στον επόμενο βαθμό κι όπως δηλώνει ο De Masi: «Εκτιμούμε ότι έχουμε καλές πιθανότητες για μια αναθεώρηση της απόφασης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης