Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +9%, Intracom +18% και Alpha +3% το ΧΑ +0,89% στις 710 μον. – Βελτίωση στο νέο 10ετές ομόλογο 3,82%

tags :
Με ΔΕΗ +9%, Intracom +18% και Alpha +3% το ΧΑ +0,89% στις 710 μον. –  Βελτίωση στο νέο 10ετές ομόλογο 3,82%
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες κόντρα στις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και στην έκθεση του ΔΝΤ
(upd18) Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο την ΔΕΗ +8,5%, τα ισχυρά κέρδη έως +18% του ομίλου Κόκκαλη αλλά και τα κέρδη της δεικτοβαρούς Alpha Bank +3,05% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 561 μονάδες, στα υψηλα της ημέρας στις δημοπρασίες,  κόντρα στις αποφάσεις του Eurogroup και της έκθεσης του ΔΝΤ..
Κέρδη κατέγραψαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ οι πιέσεις που δέχθηκαν ενδοσυνεδριακά απορροφήθηκαν λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης, με την Eurobank +2,05%, Εθνική +1,34% ενώ η Πειραιώς με οριακά κέρδη +0,22%.

Στο θετικό κλίμα επιδρά και η βελτίωση στα ομόλογα.
Ειδικότερα ανάκαμψη καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετέςστο 3,82% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 2,56% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 126 μονάδες βάσης.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη +8,5% με υψηλό +8,95% καθώς μόνο δύο ημέρες απέμειναν έως την λήξη της προθεσμίας στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων με τους αγοραστές να ποντάρουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερους επενδυτές.
Στον όμιλο Κόκκαλη κινητικότητα επικράτησε σε όλη την διάρκεια της αγοράς ενώ διαψεύτηκαν τα σενάρια για επικείμενη συγχώνευση εταιριών.
Ειδικότερα την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Iντακόμ +18,12% στο  υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Ιντρακάτ +8% και Ιντραλότ +7,4% .

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζουν το χαμηλότερο ρίσκο χώρας, ωστόσο τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί ενώ με όρους εσόδων ο κλάδος υποφέρει…
Εν τω μεταξύ βασική εκκρεμότητα για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη ενώ η εκταμίευση του θα ληφθεί  στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» το EuroWorkingGroup (EWG) της 25ης Μαρτίου
Θα προηγηθεί η ψήφιση από την ελληνική βουλή του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου ενώ παραμένουν οι ενστάσεις των θεσμών σε ορισμένα σημεία του νόμου και όπως φαίνεται η περίμετρος των παραδοχών θα αλλάξει μειώνοντας τελικά τα δάνεια που θα ενταχθούν από 11 δισεκ. σε 9 δισεκ.
Στις «ακριβές» υποχρεώσεις που έχει η χώρα απέναντι στο ΔΝΤ θα κατευθυνθεί και το 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ANFA’s καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είναι με επιτόκιο 4,9%
Ενώ κυβέρνηση -τράπεζες- θεσμοί επικεντρώνονται στην επίλυση των NPEs που στην Ελλάδα κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης εντούτοις σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία τους στα προ προβλέψεων έσοδα.
Οι ελληνικές τράπεζες με περιουσία 240 δισεκ. ευρώ δεν έχουν μόνο χαμηλή ποιότητα ισολογισμών, δεν έχουν μόνο χαμηλής ποιότητας κεφάλαια λόγω υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων αλλά το ακόμη σημαντικότερο εμφανίζουν όλο και λιγότερα έσοδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews  οι εκθέσεις των ξένων που αναμένονται εντός Απριλίου  του 2019  θα εστιάζονται σε αυτό το ζήτημα
Από την μια οι χορηγήσεις νέων δανείων είναι λιγότερες από τις αποπληρωμές και από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων έχουν ωριμάσει ενώ με την πώληση των NPEs σε ξένα funds μέρος των τόκων που λογιστικοποιούσαν χάνεται.
Επίσης η κόπωση στα έσοδα των τραπεζών θα έχει άμεση επίπτωση στις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς μπορεί τα έσοδα να μειώνονται και οι μετοχές να αυξάνονται.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710 μονάδες με στήριξη τις 680-690 μονάδες μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720 - 730 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 750 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες με ισχυρή στήριξη τις την ζώνη των 495-505 μονάδων και  τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 555-565 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 575-585 μονάδων με την ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 630-640 μονάδων
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Grivalia, Motor Oil ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ και Sarantis..
Από σήμερα εισάγεται προς διαπραγμάτευση το επταετές εταιρικό ομόλογο της Aegean Airlines ύψους 200 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,6%.
Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία στο -0,99% ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit, με τον Dax στην Γερμανία +0,35% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,45%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 710 μονάδες έχοντας υψηλό στις 710,19 μονάδες και χαμηλό στις 702,99 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές από το ομόλογο της Aegean που ξεκίνησε σήμερα την διαπραγμάτευση του .
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ στο ομόλογο Aegean και 16,82 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 38,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,82 εκατ. ευρώ και όγκου 4,6 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 480 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 3,1 εκατ. τεμάχια αξίας 4,08 εκατ. ευρώ
Ο ΟΤΕ 395 χιλ. τεμάχια αξίας 4,25 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 49 χιλ. τεμάχια αξίας 424 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 23 χιλ. τεμάχια αξίας 495 χιλ. ευρώ
Η Grivalia διακίνησε 628 χιλ. τεμάχια αξίας 6,24 εκατ. ευρώ, και η Jumbo 57 χιλ. τεμάχια αξίας 852 χιλ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Mε οριακά θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,09% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,03%
Στα πρώτα λέπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση -0,13%
Περί τις 11:30 με πιέσεις σε τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,21%
Στις δημοπρασίες με την άνοδο της ΔΕΗ έως +8,95%, της δεικτοβαρούς Alpha Bank +3,05% αλλά και τα κέρδη της πλειονότητας των τίτλων του FTSE 25, ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας ήτοι +0,89% και +2,15% αντίστοιχα.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Α.Τσίπρας,προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι θέλουν να είναι εδώ ενώ εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα ΜΜΕ τα οποία τον έχουν ήδη αναδείξει ως τον επόμενο πρωθυπουργό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και στην επιχειρηματική ελίτ.
Επίσης τόνισε ότι η ΝΔ έχει καταφύγει σε όργιο καταστροφολογίας και έχει διαψευστεί πανηγυρικά, ενώ προέβλεψε ότι η ΝΔ θα ηττηθεί οριστικά στις εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά το φθινόπωρο του 2019.
Μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας δημιούργησε η νέα απόρριψη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Βάσει των κανόνων που ισχύουν θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες, μία σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου και μία την Πέμπτη 14 Μαρτίου, οι οποίες θα αφορούν πρώτα το εάν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία (no deal Brexit) και εάν τελικώς η Βρετανία θα ζητήσει παράταση του Άρθρου 50, βάσει του οποίου η καταλυτική ημερομηνία για έξοδο από την ΕΕ είναι η 29η Μαρτίου 2019.
Η Theresa May μετά τη νέα ήττα που υπέστη ξεκαθάρισε ότι οι δύο παραπάνω ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά ενώ η ΕΕ δηλώνει διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αίτημα του Λονδίνου να αναβληθεί το Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας..
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση για το κατά πόσο τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MAX 8 είναι ασφαλή ύστερα από τη συντριβή της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών την περασμένη Κυριακή που παρέσυρε στο θάνατο 157 ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα εν λόγω αεροσκάφη είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανείς λόγος να καθηλώνονται στο έδαφος, προσέγγιση με την οποία διαφωνούν κάθετα η ΕΕ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και μια σειρά από άλλα κράτη που αποφάσισαν είτε να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX 8 είτε να κλείσουν τον εναέριο τους χώρο για αυτά.
Απόρροια της χθεσινής απόφασης της EASA να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο είναι ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των εν λόγω αεροσκαφών και στα ελληνικά αεροδρόμια και στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν «πολύ σημαντικές» κυρώσεις σε βάρος ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών που προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro διατύπωσε ο Elliott Abrams, ο ειδικός της κυβέρνησης Trump για την κρίση στη Βενεζουέλα.
Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε μια ρωσική τράπεζα, την Evrofinance Mosnarbank, λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Trump δεν κρύβει τη στήριξη της στον J. Guaido, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,99%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά -1,09% στις 3026,95 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,45% στις 28791 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,65%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,85%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,28% (7,91 δολ.)

Με κέρδη οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές -Ξεχώρισε η Alpha bank

Με κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν Eurobank και Εθνική ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Πειραιώς.
 Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,59 ευρώ με άνοδο +1,34% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3170 ευρώ με άνοδο +3,05% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3980  ευρώ με άνοδο +0,22% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6480 ευρώ με άνοδο +2,05% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2060 ευρώ με άνοδο +6,91%  και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1850 ευρώ με άνοδο +1,65% με όγκο 295 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,40 ευρώ με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η ΔΕΗ +8,5%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Grivalia, Μotor Oil.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ και Sarantis..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,62 ευρώ με πτώση -0,42% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,76 ευρώ με άνοδο +0,56% και αποτίμηση 5,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,66 ευρώ με άνοδο +8,50% και αποτίμηση 385 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,77 ευρώ με άνοδο +3,51% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με πτώση -1,6% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,46 με άνοδο +0,31% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,95 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,73 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,88 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,92 ευρώ με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 956 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,01 ευρώ με άνοδο +0,30% και με την κεφαλαιοποίηση στα 260 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0864 ευρώ με άνοδο +7,87% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,82% και στην Ιταλία 2,56% με διαφορά spread 126 μ.β.

Σημαντική βελτίωση καταγράφονται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,82% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,56% να έχει σταθεροποιηθεί.  
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% ωστόσο το θετικό κλίμα διατηρείται.
Η καθυστέρηση στην δόση των ομολόγων ANFAs 940 εκατ είναι προσωρινή, στο Eurogroup 5 Απριλίου θα δοθεί το πράσινο φως.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 126 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,07%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,42 μονάδες βάσης και απόδοση 2,30%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,56 μονάδες βάσης και απόδοση 2,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 101,40 μονάδες βάσης και απόδοση 3,11% με το ιστορικό χαμηλό  3,10% στις 4 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 100,50 μονάδες βάσης και απόδοση 3,68% με απόδοση αγοράς 3,70% και απόδοση πώλησης 3,66%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 100,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,81% με απόδοση αγοράς 3,82% και απόδοση πώλησης 3,80%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 96,02 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 93,19 μονάδες βάσης και απόδοση 4,56%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 93,19 μονάδες βάσης και απόδοση 4,69%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 375 μονάδες βάσης από 380 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 362 μονάδες βάσης από 366 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,62% ή 362 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,56%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,56%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/3/2019 στο 0,07% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,71% με το ιστορικό χαμηλό 0,664% σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,308% που  σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,56% με χαμηλό 2,54% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης