Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο +0,5% το 2020 - «Φρένο» στις επενδύσεις λόγω προβλημάτων στις τράπεζες

Capital Economics: Επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο +0,5% το 2020 - «Φρένο» στις επενδύσεις λόγω προβλημάτων στις τράπεζες
Ο εύθραυστος τραπεζικός τομέας, η αργή μεταρρυθμιστική πρόοδος και το δημογραφικό πρόβλημα προκαλούν «σύννεφα» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επιβράδυνση της ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ στο 0,5% το 2020 προβλέπει η Capital Economics, σε σημείωμά της για την ελληνική οικονομία με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2019 και τίτλο «Greek recovery likely to lose pace - Η ελληνική ανάκαμψη είναι πιθανό να χάσει ρυθμό», το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ο εύθραυστος τραπεζικός τομέας, η αργή μεταρρυθμιστική πρόοδος και το δημογραφικό πρόβλημα προκαλούν «σύννεφα» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες «φρενάρουν» τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2020.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2019, χαμηλότερα των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, ωστόσο υψηλότερα από τις προβλέψεις της Capital Economics για την Ευρωζώνη
.
«Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος, αλλά το επόμενο έτος, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί καθώς οι επενδύσεις συρρικνώνονται και η επιβράδυνση στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ βαρύνει τις εξαγωγές», σημειώνουν.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2018, καθώς η συμβολή των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από τη μείωση των αποθεμάτων, των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ωστόσο η συρρίκνωση ακολούθησε την ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1% στο γ΄τρίμηνο, ως εκ τούτου η Capital Economics εκτιμά ότι θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2019.



H εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική το 2020, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν επιβράδυνση του ΑΕΠ στο +0,5%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το 2020 και ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να αυξηθεί όπως φέτος (+11%).
Την ίδια ώρα, δεν αναμένεται ενίσχυση των επενδύσεων, καθώς δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Σχεδόν το 50% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την αδυναμία του τραπεζικού δανεισμού, παρά το ότι οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν αυξημένη ζήτηση.



Αλλά ούτε και οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν.
Μπορεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να αμβλύνει σε ένα βαθμό τηους φόβους για το δημοσιονομικό outlook βραχυπρόθεσμα, ωστόσο οι δημοσιονομικοί στόχοι εμποδίζουν τις δημόσιες επενδύσεις.
Τέλος, η επιβράδυνση της οικονομίες στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί βαρίδι για τις εξαγωγές.
Η Capital Economics προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2019 και ελαφρώς χαμηλότερα το 2020.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης