Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανάπτυξη 2,4% βλέπει για την Ελλάδα το 2019 η HSBC – Θετική μεσοπρόθεσμα η αύξηση του κατώτατου μισθού

tags :
Ανάπτυξη 2,4% βλέπει για την Ελλάδα το 2019 η HSBC – Θετική μεσοπρόθεσμα η αύξηση του κατώτατου μισθού
Buy (αγορά) η σύσταση της HSBC για ΟΠΑΠ και Jumbo
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2018 (-0,1%) για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια.
Αυτό εκτιμά η HSBC, στην τελευταία 18σέλιδη ανάλυσή της για το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Greece Consumers Equities, Into the growth phase" (Μετοχές των ελληνικών λιανεμπορικών επιχειρήσεων, σε φάση ανάπτυξης) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Όπως αναφέρει η HSBC, υπάρχει δυναμική για να συνεχιστεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν να είναι πιο ισχυρά από ό, τι πριν.
Μάλιστα, αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% για το 2019 και κατά 2,0% για το 2020.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι επίσης πιθανόν να επιταχυνθούν κατά 1,5% το 2019 και κατά 1,7% το 2020.
Άλλωστε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, η οποία μπορεί να διευκολύνει μια μικρή ώθηση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική για την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα.
Γενικά όμως, αποτελεί θετική κινητήρια δύναμη για τις καταναλωτικές δαπάνες μεσοπρόθεσμα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί σταθερά, πριν από την συρρίκνωσή της τον Φεβρουάριο, καθώς υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη γενική πορεία.
Οι εκλογές του 2019 και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Brexit προσθέτουν επίσης λίγη αβεβαιότητα για τις προοπτικές, αλλά συνολικά η HSBC αναμένει λιγότερα πισωγυρίσματα φέτος.


Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και Jumbo

Η HSBC επανέλαβε τη σύσταση buy (αγορά) για τις μετοχές της Jumbo και του ΟΠΑΠ.
Για την Jumbo αναμένεται ισχυρότερη αύξηση πωλήσεων από τη Ρουμανία (συνεχιζόμενη επέκταση των καταστημάτων), ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και ισχυρός ισολογισμός με καθαρή ταμειακή θέση.
Στα αρνητικά υπάρχει πίεση του κόστους από το ασθενέστερο νόμισμα (έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), το ελαφρώς υψηλότερο κόστος μεταφοράς και την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα.
Όμως, οι προοπτικές για τις πωλήσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής ανάκαμψης.
Γι' αυτό το λόγο αυξάνει την τιμή στόχο στα 18,00 ευρώ, από 17,00 ευρώ προηγουμένως.

Θετικές και οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, καθώς η φάση της οργανικής επένδυσης για την εταιρεία έχει σχεδόν τελειώσει και τα οφέλη από τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών (GGR) με τη χαμηλότερη διάρθρωση του κόστους είναι πιθανό να αποδώσουν τα επόμενα χρόνια.
Η είσοδος του ΟΠΑΠ στο online gaming είναι ένα θετικό βήμα για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να κατέχει ισχυρή θέση στην ελληνική βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.
Αυτό παρέχει διαφοροποίηση εσόδων καθώς ισχυρότερη δυναμική στα μεγέθη.
Γι' αυτό αυξάνει την τιμή στόχο στα 11,00 ευρώ, από 10,00 ευρώ προηγουμένως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης