Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτροπή Βασιλείας: Κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα τα κρυπτογραφικά προϊόντα

Επιτροπή Βασιλείας: Κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα τα κρυπτογραφικά προϊόντα
Η Επιτροπή Βασιλείας προειδοποιεί για τα ψηφιακά νομίσματα 
Τα κρυπτογραφικά προϊόντα (όπως τα ψηφιακά νομίσματα) κρύβουν μία σειρά από κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή της Βασιλείας (Basel Committee on Banking Supervision), εφερμόζοντας πλέον μία πιο σκληρή στάση για τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.
Όπως αναφέρει, τα κρυπτογραφικά προϊόντα αποτελούν κίνδυνο για τη ρευστότητα των τραπεζών, τις αγορές, την πίστωση, τη λειτουργία (π.χ. απάτες ή κυβερνο-επιθέσεις) και τη νομιμότητα, αν ληφθεί υπόψη ότι χρησιμοποιούνται για τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.
«Η Επιτροπή αναμένει από τις τράπεζες να αξιολογήσουν αυτούς τους κινδύνους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Πρώτον, πριν από το άνοιγμα σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία ή την παροχή συναφών υπηρεσιών, μια τράπεζα θα πρέπει να διεξάγει αναλύσεις σχετικά με τους συναφείς κινδύνους.
Οι τράπεζες πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την επαρκή εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.
Το ΔΣ (της Βασιλείας) θα πρέπει να λαμβάνει έγκαιρες και σχετικές πληροφορίες σχετικά με το προφίλ κινδύνου των κρυπτογραφικών στοιχείων της κάθε τράπεζας.
Επιπρόσθετα, η κάθε τράπεζα αναμένεται να γνωστοποιήσει δημοσίως οποιοδήποτε υλικό έκθεσης σε κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο ή συναφείς υπηρεσίες στο πλαίσιο των τακτικών οικονομικών γνωστοποιήσεών της και να καθορίσει τη λογιστική αντιμετώπιση αυτών των ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς», σχολιάζει η Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης