Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

El Pais: Η CIA βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Μαδρίτη

tags :
El Pais: Η CIA βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Μαδρίτη
El Pais: Η CIA βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Μαδρίτη
Πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI) και της ισπανικής αστυνομίας έχουν συνδέσει μια επίθεση στις 22/2 ας Φεβρουαρίου στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας  στη Μαδρίτη με τη CIA, σύμφωνα με δημοσίευμά της ισπανικής εφημερίδας El Pais.



Στις 22 Φεβρουαρίου, περίπου στις 3 μ.μ., 10 άνδρες που φορούσαν μάσκες και έφεραν ψεύτικα όπλα εισέβαλαν στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας, έδεσαν οκτώ άτομα  και συνέχισαν να τους χτυπάνε και να τους ανακρίνουν για δύο ώρες.
Μια γυναίκα μπόρεσε να ξεφύγει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου και η αστυνομία κλήθηκε από γείτονες που άκουσαν τα ουρλιαχτά και τις φωνές.
Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην πρεσβεία, ένας άνδρας άνοιξε την πόρτα και τους είπε ότι τίποτα δεν συνέβαινε.
«Λίγα λεπτά αργότερα, δύο πολυτελή οχήματα έφυγαν από την πρεσβεία», σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας.
Τα αυτοκίνητα που ανήκουν στη διπλωματική αποστολή της Βορείου Κορέας, εγκαταλείφθηκαν σε ένα κοντινό δρόμο.



Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον δύο από τους 10 επιτιθεμένους έχουν εντοπιστεί και έχουν συνδέσεις με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η CIA αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ωστόσο οι ισπανικές κυβερνητικές πηγές λένε ότι η απάντησή τους ήταν «μη πειστική» σύμφωνα με τον El Pais.
Εάν αποδειχθεί ότι η CIA βρισκόταν πίσω από την επίθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και της Ουάσινγκτον.
Οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» για έναν σύμμαχο να αναλάβει τέτοια δράση.
Όχι μόνο θα σήμαινε ότι η CIA έχει λειτουργήσει σε ισπανικό έδαφος χωρίς να ζητήσει εξουσιοδότηση ή ενημέρωση των αρχών, θα ήταν επίσης παραβίαση των διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Οι ερευνητές της CNI και του Γραφείου Γενικής Πληροφόρησης (GNI) ανέφεραν ότι ήταν μια τέλεια προγραμματισμένη επιχείρηση σαν να διεξήχθη από μια έμπειρη «στρατιωτική μονάδα», σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα.
«Οι επιτιθέμενοι γνώριζαν τι έψαχναν, ψάχνοντας μόνο υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα», αναφέρει ο El Pais.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης ήταν η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τον πρώην πρεσβευτή της Βορείου Κορέας Kim Hyok Chol, ο οποίος απελάθηκε από την Ισπανία στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με τις τρέχουσες πυρηνικές δοκιμές στη Βόρειο Κορέα από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Alfonso Dastis.



Ο Kim Hyok Chol, ο οποίος είχε κηρυχθεί «persona non grata» από την Ισπανία και του είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από το τέλος του μήνα, είναι σήμερα ένας από τους εξαιρετικά αξιόπιστους διπλωμάτες του Kim Jong-un και ένας από τους αρχιτέκτονες της αποτυχημένης πυρηνικής συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου των  ΗΠΑ Donald Trump και Kim Jong Un στο Βιετνάμ.
Η συνάντηση, με στόχο την εξασφάλιση του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας, κατέληξε σε αποτυχία χωρίς συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού ή για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. 
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης