Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Regling: Πολύ υψηλό το επίπεδο των NPLs στις ελληνικές τράπεζες - Περιμένουμε τον τελικό νόμο για την προστασία της α' κατοικίας

tags :
Regling: Πολύ υψηλό το επίπεδο των NPLs στις ελληνικές τράπεζες - Περιμένουμε τον τελικό νόμο για την προστασία της α' κατοικίας
Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Regling
Παρά την πρόοοδο που εμφανίζει η ελληνική οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με σημαντικότερο το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Υποστήριξε, όμως, ότι είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αρκεί η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο που αναμένεται για την προστασία της α’ κατοικίας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, του οποίου οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και η οποία, όπως λέει, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει.
Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ο κ. Regling εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς -όπως λέει- ότι τόσο το 2017 όσο και το 2018 η ανάπτυξη ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν.
Ο κ. Regling επισημαίνει ότι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η επιβράδυνση που καταγράφει η οικονομία της δεύτερης.
Αναφερόμενος ότι ζήτημα της ελληνικής οικονομίας σε γενικό επίπεδο, τόνισε ότι «πιστεύω ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο.
Υπήρξε μια συμφωνία τον Αύγουστο, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018.
Ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλαδα θα συνεχίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα στηρίξει τις προηγούμενες.
Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο έχει συμφωνηθεί έως το 2022.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει.
Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό το στόχο ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού.
Υπάρχουν αρκετά ακόμα θέματα.
Η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία συζητήθηκε στο Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας, δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς αλλά όχι σε όλους.
 Γι` αυτό το Eurogroup επέλεξε να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Ιδιαίτερα συνδέεται με την προστασία της α΄κατοικίας, ένα πολύπλοκο νομικά πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί.
Οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα.
Γενικά και ειδικά ο ΕSM, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, αισθάνεται ότι έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα.
Βλέπουμε τη χώρα ως ένα μακροπρόθεσμο εταίρο καθώς θα υπάρχει δανειακή σχέση για 40 χρόνια.
Είναι πολλά τα χρήματα, 200 δισ. ευρώ, το 55% του συνολικού ελληνικού χρέους.
Έχουμε ευθύνη ως πιστωτές, καθώς θέλουμε να αποπληρωθούμε σταδιακά, όχι άμεσα.
Έχουμε μεγάλη υπομονή.
Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να αποκτήσει αναπτυξιακή  δυναμική, προοπτικές ανάπτυξης.  
Αυτό πιστεύω ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που θέλουν μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης, αυξάνεται η απασχόληση».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 5 Απριλίου 2019, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είναι αρκετό.
Φυσικά όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν γύρω από τις λεπτομέρειες που απομένουν.
Αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό».

Οι εκλογές και τα κόκκια δάνεια των τραπεζών

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι εκλογές μπορούν να καταστήσουν πιο δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών και να καθυστερήσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ότι «πιστεύω ότι τα προβλήματα στις τράπεζες είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Βέβαια είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει πρόοδος για παράδειγμα, ο δείκτης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλός, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όμως τα "κόκκινα" δάνεια είναι στο 46% των συνολικών κεφαλαίων, το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Κι σ΄αυτό ακόμη υπάρχει πρόοδος.
Έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Άρα έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά το επίπεδο παραμένει υψηλό.
Κι΄αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Με τόσο υψηλό ποσοστό "κόκκινων" δανείων είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια.
Αν δε υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση, νέα δάνεια, καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, του ESM και των υπόλοιπων θεσμών το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει να συνεχιστεί.
Είναι λοιπόν ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά.
Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τις εκλογές.
Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ως το ελάχιστο της προόδου που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια».

Η ειδική περίπτωση της Ελλάδας και ενδεχόμενες αναβαθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα ήταν μία «ειδική περίπτωση», ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά μόνο εάν η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Υπό μία ευρύτερη, ναι η Ελλάδα ήταν μία ειδική περίπτωση», δήλωσε και συνέχισε «η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική υποστήριξη από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Eυρωζώνης.
Τα τελευταία 9 χρόνια, από τον EFSF και τον ΕΜΣ, όπως γνωρίζετε, έχουμε δώσει δάνεια σε 5 χώρες, με πολύ μικρότερα ποσά στις τέσσερις από αυτές, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρο.
Η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο ποσό επειδή τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αντίθετα, με τις άλλες χώρες η Ελλάδα έλαβε σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Δεν υπήρχε στις άλλες χώρες "κούρεμα" στους ιδιώτες, υπήρξε επιμήκυνση όχι όμως κατά 40 έτη όπως στην Ελλάδα, αναβολή καταβολής τόκων όπως στην Ελλάδα, όχι κέρδη από ομόλογα μέσω παρεμβάσεων από  κεντρικές τράπεζες.
Η Ελλάδα έλαβε μεγαλύτερη υποστήριξη μέσω δανείων και ελάφρυνση χρέους, τα οποία δεν συγκρίνονται με όσα έγιναν στις άλλες χώρες.
Γι΄ αυτό θεωρώ κατανοητό οι θεσμοί αλλά και οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιπες χώρες να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα και τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης εκτίμησε ότι «και σ΄αυτό υπήρξε πρόοδος.
Πρόσφατα είχαμε αναβαθμίσεις.
Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται 2-3 βαθμίδες από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.
Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στο Eurogroup, στους Ευρωπαίους εταίρους, πέρυσι, είμαι σίγουρος ότι η "σειρά" των αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί.
Δεν μπορώ να πω πότε θα ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα. Είναι όμως θέμα χρόνου. Αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις.
Η έκδοση του 10ετους ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι οι αγορές έχουν θετική άποψη.
Θα υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση με αναβαθμίσεις στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται εξ΄ολοκλήρου από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων".

Η πορεία της Ευρωζώνης και η τραπεζική ένωση

Σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης ο κ. Regling τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως «οι εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε μεγάλη έκταση αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν ήταν καθόλου μη αναμενόμενο.
Ήδη η ανάπτυξη το 2018 ήταν μικρότερη στην Ευρωζώνη για παράδειγμα σε σχέση με το 2017.
Είναι σε μία φάση ομαλοποίησης, καθώς η ανάπτυξη ειδικά το 2017 αλλά και το 2018 ήταν θεαματικά υψηλότερη από την προσδοκώμενη ή την τάση που είχε δημιουργηθεί.
Γνωρίζαμε ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό.
Αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, το έλλειμμα στην παραγωγή έχει κλείσει. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να υποχωρήσει στην προσδοκώμενο επίπεδο γύρω στο 1,5% με 1,25% στην ευρωζώνη.
Επομένως υπάρχει μία ομαλοποίηση.
Δυστυχώς όμως, πέρα από αυτό υπάρχουν κίνδυνοι.
Όλοι γνωρίζουν για τους κινδύνους.
Το Βrexit, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως θα καταλήξει.
Υπάρχει ένταση στα θέματα εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ-Κίνα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας.
Επομένως υπάρχουν αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντας.
Όταν συζητώ με εκπροσώπους των αγορών, το οποίο αποτελεί μέρος της δουλειάς μου στον ESM, είδα αρκετούς την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει η απόφαση για εξομάλυνση σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως δεν  κινούμαστε σε ύφεση.
Αυτή η άποψη είναι ευρέως αποδεκτή".
Τάχθηκε, εκ νέου, υπέρ της τραπεζικής ένωσης, δηλώνοντας πως «όλοι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να αποφύγουμε μία ακόμα κρίση. Θεωρητικά είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν γρηγορότερα εν μέσω κρίσης.
Το είδαμε πριν από 6-8 χρόνια όταν δημιουργήθηκε ο ESM.
Αλλά είμαστε σε κανονικές συνθήκες.
Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι που βγήκαμε από την κρίση.
Χρειάστηκε λίγο παραπάνω, καθώς 19 χώρες, κυρίαρχες χώρες, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι κυρίαρχα και λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, επιτοκιακή πολιτική, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Όμως είναι ανεξάρτητοι.
Όταν υπάρχει ένα νέο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί νέες αποφάσεις, δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να γίνει συζήτηση με 19 χώρες, στα κοινοβούλια, στα μέσα ενημέρωσης, στο ευρύ κοινό.
Και μετά όλα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν. Είναι αναπόφευκτο το να απαιτεί χρόνο.
Σε μια περίοδο κρίσης, που όλοι είναι υπό πίεση και γνωρίζουν ότι πρέπει να δράσουν γρήγορα, ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση, τότε οι διαδικασίες κινούνται ταχύτερα, πράγμα το οποίο είναι καλό.
Όμως δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι.
Χρειάζεται χρόνος.
Πιστεύω όμως ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε αποφάσεις, όπως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο που αποφασίστηκαν επιπλέον βήματα γύρω από την εμβάθυνση της Ένωσης ώστε να γίνει πιο ισχυρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης