Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στήριξη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στήριξη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια από την Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει την υπεράκτια αιολική ενέργεια
Νέο πρόγραμμα για την ταχεία υιοθέτηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης (IFC), ένα χρηματοοικονομικό ινστιτούτο που αποτελεί μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές να εκτιμήσουν το εγχώριο δυναμικό αιολικής ενέργειας και θα παράσχουν τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη ενός αριθμού έργων που είναι έτοιμα για επένδυση.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου 26 δισεκ. δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις, ή το 8% των νέων παγκόσμιων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά, ενώ περίπου 500 δισεκ. δολάρια αναμένεται να επενδυθούν σε υπεράκτια αιολικά έργα μέχρι το 2030.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με την IFC, ξεκίνησε το πρόγραμμα αρχικού ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, χάρις στη χορήγηση 20 εκατ. λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στήριξη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων ενεργειακών λύσεων σε αυτές.
Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά πέντε φορές από το 2011, με 23 γιγαβάτ ισχύος εγκατεστημένα στο τέλος του 2018 και μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων έργων στην Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το νέο πρόγραμμα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για χώρες με ισχυρούς υπεράκτιους αιολικούς πόρους, όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ.
Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσθετη καθαρή παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες με πληθυσμούς που ζουν χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ηλεκτρισμό.
«Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας είναι μια καθαρή, αξιόπιστη και ασφαλής πηγή ενέργειας με τεράστιες δυνατότητες μετατροπής του ενεργειακού μείγματος σε χώρες που έχουν μεγάλους αιολικούς πόρους», δήλωσε ο Ρικάρντο Πουλίτι, Επικεφαλής Ενέργειας και Εξόρυξης στην Παγκόσμια Τράπεζα.
«Είδαμε να λειτουργεί στην Ευρώπη - τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εμπειρία για την κλιμάκωση των υπεράκτιων αιολικών έργων στις αναδυόμενες αγορές», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης