Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ΜμΕ … έβγαλαν φτερά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Οι ΜμΕ … έβγαλαν φτερά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
Η πραγματικότητα της οικονομίας  και  η …πραγματικότητα  των πολιτικών
Σχεδόν η πλειοψηφία των πολιτών με βάση της δημοσκοπήσεις πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.
Για την οικονομία το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μη εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ αλλά και για τις επιλογές της να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Μέσα στο ζοφερό οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται έρευνα της Εθνικής  Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις φέρνει στο προσκήνιο τα οικονομικά  τους επιτεύγματα και τη βελτίωση των μεγεθών τους δίνοντας την ακριβώς αντίθετη εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης για την πορεία της Οικονομίας

Τι λέει η έρευνα της Εθνικής Τράπεζας

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας).
Παράλληλα, η πλειοψηφία του τομέα (54% των επιχειρήσεων) δηλώνει ότι ακολουθεί στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.
Η ανοδική πορεία του δείκτη οφείλεται κυρίως στην πολύ καλή επίδοση της τρέχουσας ζήτησης (+12 μονάδες).
Αντίθετα, κάποιες ανησυχίες επιβράδυνσης της δυναμικής εγείρει η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, ο οποίος μετά από 3 συνεχή εξάμηνα ανόδου, παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου εξαμήνου κατά 10 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος (17 μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018).
Βασικός άξονας στήριξης της χρηματοοικονομικής εικόνας των ΜμΕ είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας τους.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό εξωστρεφών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 47% το 2018 από 36% το 2014, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά το μερίδιο των πωλήσεων τους που προέρχεται από το εξωτερικό (καλύπτοντας το 27% των πωλήσεων το 2018 από 25% το 2014).
Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις παρατηρείται  ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κ.μ.ο. το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014)
Εστιάζοντας σε δύο βασικούς δείκτες της χρηματοοικονομικής υγείας των ΜμΕ (κερδοφορία και ρευστότητα), παρατηρείται  ότι οι κερδοφόρες ΜμΕ καλύπτουν πλέον το 77%  ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας  που διαμορφώθηκε στο 19% από 30% που ήταν  μέχρι πρότινος (πτώση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες).
Η σταδιακή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών συμβαδίζει επίσης με τη βαθμιαία βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
Οι ΜμΕ εντοπίζουν θετικότερη διάθεση των τραπεζών για νέες χορηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα θετικά συμβάλει η βαθμιαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού (από 5,4% το 2011 σε 4,3% το 2018).
Ο αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανέρχεται σε 780.000  και  πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο 120 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα την άποψη των πολιτών για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι αρκετά  διαφορετική αλλά σίγουρα έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης προς  το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης