Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σήμερα 14/3 η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία – Ποια άρθρα θα παραπεμφθούν για αλλαγή στην επόμενη Βουλή

tags :
Συνταγματική Αναθεώρηση: Σήμερα 14/3 η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία – Ποια άρθρα θα παραπεμφθούν για αλλαγή στην επόμενη Βουλή
Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία
(upd) Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων εξελίσσεται από τις 10:00 το πρωί η δεύτερη και κρισιμότερη διαδικασία και ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει με ποιες διατάξεις και με πόσες ψήφους θα παραπεμφθούν για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ λίγο μετά τις 13:00 μετά το μεσημέρι θα πρέπει να αναμένονται και οι ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων (όσων το επιθυμούν), με τους Τσίπρα και Μητσοτάκη να διασταυρώνουν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους.
Σημείο αιχμής αναμένεται να είναι η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.
Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.
Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Για αναθεωρητέες διατάξεις που θα αφήσουν ένα ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα για την επόμενη Βουλή έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παράλληλα, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι αυτά που συγκρούονται σε αυτή τη συζήτηση για την αναθεώρηση είναι η πρόοδος με τον συντηρητισμό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτό που προτείνει είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.
Στη συνέχεια, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος ήταν άνευρες και άφησαν μικρό θεσμικό αποτύπωμα, αντίθετα οι σημερινές αναθεωρητέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν μια ισχυρή θεσμική αποτύπωση για την επόμενη Βουλή.
Μίλησε ακόμα για θεσμικό εκβιασμό της ΝΔ κυρίως για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε «παραλογισμό την άποψή της ότι η σημερινή αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων».
«Αν πράγματι η πρώτη δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, γιατί κάναμε 18 συνεδριάσεις στην Επιτροπή Αναθεώρησης; Κάναμε συζήτηση για το θεαθήναι;» σημείωσε και κατέληξε: «Σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της προόδου».
«Χάθηκε δυστυχώς μια χρυσή ευκαιρία για μια ουσιαστική -και όχι κατ' επίφαση- Συνταγματική Αναθεώρηση. Χάθηκε η ευκαιρία για ριζικές τομές, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτών απέναντι στο νόμο, της αντιπροσώπευσης και των εν γένει βασικών εγγυήσεων για την τήρηση της συνταγματικής αρχής» τόνισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόμμα του θα απόσχει από την ψηφοφορία.
Το ενδεχόμενο η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε αυτή η Βουλή αλλά να επανεκκινήσει ταχύτατα μια αναθεωρητική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα, άφησε ανοιχτό ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.
Δύο φορές στην ομιλία του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ καθαρά. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν δηλαδή, δεν συμβεί αυτό μέσα στην πρώτη Σύνοδο της επόμενης Βουλής, τότε δεν προχωρά η αναθεώρηση που προτείνει η παρούσα Βουλή. Η ΝΔ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η παρούσα Βουλή δεν θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να καταλήξει σε πρόταση αναθεώρησης «τολμηρή, χρήσιμη και γενναία» με όλα τα σημαντικά θέματα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται νέα αναθεώρηση πριν περάσει 5ετία από την περάτωση της προηγούμενης. Έχει δε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία από την πρόκληση εκλογών, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν πέρασε η προμετωπίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε εκλογή από το λαό, αφού δεν έκοψε το νήμα των 151 ψήφων. Με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Τασούλας, στην επόμενη Βουλή το θέμα θα λυθεί χωρίς το καταχρηστικό υπερόπλο της προσφυγής στις κάλπες και της διαλύσεως της Βουλής, αφού έχει εξασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Κουτσούμπας: Η άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό θα διευρύνει το ρόλο του στο πολιτικό σύστημα - Διαφωνούμε

πίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που προκρίνουν το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου» επεσήμανε και συμπλήρωσε «ακόμα και το άρθρο για την προστασία των ζώων δεν τόλμησε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι ας ήταν πρόταση βουλευτών του».
«Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το ότι δεν τολμά να προχωρήσει μια σειρά από υπερώριμους εκσυγχρονισμούς όπως η κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας...» συνέχισε και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τη δικαιοσύνη, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας... που όλες απορρίφθησαν» τόνισε και επεσήμανε ότι «η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θα ανοίξει το δρόμο για διεύρυνση του ρόλου του ΠτΔ στο πολιτικό σύστημα, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και το καταψήφισε, όπως έκαναν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Θεοδωράκης: Είμαστε σε μια Βουλή που δεν ακούει – Τα μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να μοιράζουν ασυλίες

Δριμεία επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.
«Σήμερα είναι μία τελετή μεγάλου αποχαιρετισμού.
Ας αποχαιρετήσουμε σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.
Τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Την αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας.
Μία ενωτική λύση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ας αποχαιρετήσουμε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Όχι δεν θα γίνει!
Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να το αρνείται.
Θα το συζητήσουμε ξανά την επόμενη δεκαετία!
Αποχαιρετούμε και την ευκαιρία για περιορισμό της ασυλίας των πολιτικών.
Τα μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να μοιράζουν στη Βουλή ασυλίες.
Συναλλαγή & παζάρια.
Δεν δεχτήκατε την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει ένα Δικαστικό Συμβούλιο.
Πάει κι αυτό για την επόμενη δεκαετία.
Ας αποχαιρετήσουμε και την μόνη πιθανότητα που είχαμε για μια ενωτική λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν δεχτήκατε την πρόταση μας να εκλέγεται ο ΠτΔ από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα (από βουλευτές, Περιφερειάρχες, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους)» είπε ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια Βουλή που δεν ακούει.

Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:
- Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.
- Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
- Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
- Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

- Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
- Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

- Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
- Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.
- Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.
- Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στη πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η ΝΔ από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η ΝΔ.
Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, αφού δεν στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας έτσι μόλις 148 ψήφους.

Η ΝΔ κατάφερε και πέρασε με πάνω από 180 ψήφους:

- Το άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
- Το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια
- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Πάντως, μεταξύ των προτάσεων τής αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε κρίσιμες και δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως, αφορούσαν:
- Το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
- Το άρθρο 79 των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
- Το άρθρο 2 για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας
- Το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη προστασία των δασών.
- Το άρθρο 110 για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Διακομματική στήριξη διατάξεων
Υπήρξαν όμως διατάξεις που είχαν υπερκομματική στήριξη και ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους όπως:
- Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας.
- Ο περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.
- Η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.

Οι διατάξεις που πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία

Με πάνω από 180 ψήφους εγκρίθηκαν:

- Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής,
- Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας
- Άρθρο 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές (ΝΔ)
- Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών
- Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά (ΝΔ)
- Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα

Με πάνω από 151 ψήφους

- Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους
- Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου
- Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών
- Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
- Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα
- Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού
- Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
- Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού
- Άρθρο 56, περιορισμός σε 3 κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών
- Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
- Άρθρο 84, καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου
- Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκαν επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:

- Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
- Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
- Άρθρο 38, αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας
- Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές
- Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 14/3 07:27)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης