Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τεχνάσματα «κρύβουν» τις αυξήσεις σε 2,5 εκατ. «παλιούς» συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

tags :
Με τεχνάσματα «κρύβουν» τις αυξήσεις σε 2,5 εκατ. «παλιούς» συνταξιούχους του ΕΦΚΑ
Για τις συντάξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου εκκαθαριστικά δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ
Με τεχνάσματα και κόλπα αλά κάρτ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «κρύβει» περικοπές και αυξήσεις από 2.500.000 «παλιούς» (πριν το νόμο Κατρούγκαλου) συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων έχουν επανυπολογιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, χωρίς οι δικαιούχοι να έχουν λαμβάνουν ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ.
Αν και οι δεσμεύσεις ανέφεραν ότι στα εκκαθαριστικά των συντάξεων τον Ιανουάριο θα φαίνονταν οι όποιες αλλαγές, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ουδείς γνωρίζει ακριβώς πότε θα γίνει.
Για τις συντάξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου εκκαθαριστικά δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς από τους παλιούς συνταξιούχους γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε η σύνταξή του, δηλαδή ποιο κομμάτι αποτελεί την  εθνική σύνταξη και ποιο την ανταποδοτική και κυρίως ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά, στην οποία εφόσον προέκυπτε μείωση, ο δικαιούχος δεν θα ελάμβανε την κομμένη.
Στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν ότι τα εκκαθαριστικά για τις επανυπολογισμένες συντάξεις δεν έχουν μεγάλη αξία, αφού για να θεωρηθεί τυπικά «σωστός» ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν αρκεί μια απλή εκκαθάριση, αλλά απαιτείται νέα συνταξιοδοτική πράξη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, για τρείς λόγους.
1.    Γιατί πριν από οποιονδήποτε επανυπολογισμό θα έπρεπε να προηγηθεί η διόρθωση όλων των συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την επαναφορά, δηλαδή, των περικοπών των Ν. 4051 & 4093, κάτι το οποίο δεν έγινε.
2.    Ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να εναρμονίζεται με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, και το υπουργείο όφειλε να διορθώσει και να αναπροσαρμόσει την Εισφορά Αλληλεγγύης στα νέα μειωμένα ποσά της σύνταξης, κάτι που επίσης δεν έκανε.
3.    Η εξίσωση των παλαιών συντάξεων με τις νέες και το νέο νόμο, αφού τυχόν προβλεπόμενες θετικές διαφορές χορηγούνται, όχι όπως οι νέες και με την έναρξη του νόμου, αλλά μετά 8 χρόνια.
Για παράδειγμα έστω παλαιά σύνταξη (τέως ΙΚΑ) με αρχικό ποσό 2.080 ευρώ, είχε παρακρατήσεις 690 ευρώ και ελάμβανε προ φόρου 1.390 ευρώ. Με τον νέο Νόμο δικαιούται 1.760 ευρώ, κρατήσεις 205 ευρώ και προ φόρου 1.555 ευρώ, που σημαίνει διαφορά 165 ευρώ. Η διαφορά αυτή (165 ευρώ) θα χορηγηθεί σταδιακά (33 ευρώ) κατ΄ έτος από 1/1/2019 έως το 2023.
Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων δεν είναι παρά το «κολπάκι», το εφεύρημα για να παρακάμψουν αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς τριάμισι χρόνια μετά (Ιούνιος 2015) ούτε η απόφαση του ΣτΕ τηρείται, αλλά ούτε ο 4387/2016 για όσους (από τον νόμο αυτό) έχουν θετικές διαφορές εφαρμόζεται.
Με απλά λόγια, ο επανυπολογισμός γίνεται με ελλιπή στοιχεία, δεν συμπεριλαμβάνονται τα ακριβή στοιχεία κάθε συνταξιούχου χωριστά, δεν υπολογίζουν σωστά όλες τις επιπλέον εισφορές (βαρέων, 13ου -14ου μισθού, ΔΕΚΟ κ.λπ. ) και για αυτό δεν έχουν λάβει ακόμα αναλυτικά σημειώματα εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, μετά τον επανυπολογισμό, η διαφορά των προ φόρου ποσών μεταξύ της καταβαλλόμενης σύνταξης και της νέας, καταγράφεται ως προσωπική διαφορά. Εάν το ποσό της νέας σύνταξης είναι μικρότερο, η διαφορά αυτή εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την οριστική εξάλειψή της και τον συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις.
Εάν το ποσό είναι μεγαλύτερο τότε η διαφορά αυτή χορηγείται σταδιακά σε 5 έτη.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019 στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ακομη ότι «από το 2017 αποκαταστάθηκαν τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ενώ αναφερόμενη στο νόμο Κατρούγκαλου (4387/16), σημείωσε, οτι «ενισχύει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους» προσθέτοντας ότι όχι μόνο ακυρώθηκε η περικοπή των συντάξεων αλλά «από 1/1/2019 δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, οι οποίες προέκυψαν ακριβώς λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης