Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα

Καραβίας (Eurobank): Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα
Ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank στην εκδήλωση Growth Awards
Την αποφασιστικότητα της Eurobank να συνεχίσει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και να χρηματοδοτεί τις εταιρείες που καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια, τόνισε, μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.
Μιλώντας κατά την εκδήλωση των βραβείων Growth Awards, που διοργανώνει από κοινού η Eurobank και η Grant Thornton, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι «Θέλουμε να είμαστε σταθεροί σύμβουλοι και συνεργάτες, σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Και σήμερα τόσο εμείς όσο και εσείς έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που πηγαίνει πέρα από τη συγκυρία ή τη χώρα μας.
Σε όλο τον κόσμο ζούμε μια 4η βιομηχανική επανάσταση, που προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής αφενός και, αφετέρου, σε όλες τις φάσεις της προσωπικής ζωής των ανθρώπων.
Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα και δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο».
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην ψηφιακή μετεξέλιξη του τραπεζικού και όχι μόνο συστήματος και την πρωτοπόρο θέση που η Eurobank φιλοδοξεί να διαδραματίσει σε αυτήν.

Η ομιλία του κ. Φ. Καραβία

«Σας καλωσορίζω και φέτος στα Growth Awards που διοργανώνουμε από κοινού η Grant Thornton και η Eurobank. Είναι μόλις η τρίτη χρονιά αυτού του θεσμού, αυτής της γιορτής της δυναμικής ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η παρουσία όλων σας απόψε σε αυτή την αίθουσα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η σημασία της ύπαρξης δυναμικών, εξωστρεφών, καινοτόμων επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση, γίνεται πλέον καθολικά αποδεκτή.
Μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα πως, μέσα σε πολλές δυσκολίες, ωδίνες και αναταραχή, μια μεγάλη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αφορά τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που θα είναι η κινητήρια δύναμη της Ελλάδας καθώς αφήνει πίσω της την περίοδο της δύσκολης προσαρμογής και ξεκινά μια πορεία ανάπτυξης.
Τίποτα δεν ενσωματώνει καλύτερα αυτές τις αξίες, από τις επιχειρήσεις που βραβεύουμε απόψε.
Είστε επιχειρήσεις που επενδύσατε στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, στα νέα προϊόντα.
Και πετύχατε, στηρίζοντας την απασχόληση, φτιάχνοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας συγχρόνως αξία για τους μετόχους σας.
Στη συνεργασία μαζί σας δεν βλέπουμε μόνον το μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
Βλέπουμε και το δικό μας μέλλον.
Και όλες μας οι προσπάθειες διατρέχονται από αυτό το νήμα, με πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσω συνοπτικά.
Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση όποτε έρχεται στις τράπεζες αφορά την κληρονομιά της μεγάλης ύφεσης, δηλαδή το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως ξέρετε, η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σχετικά γρήγορα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Αποφασίσαμε την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ένα βασικό στόχο: να αφήσουμε πίσω μας το πρόβλημα και να εστιάσουμε με όλους μας τους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Όμως, σήμερα προτιμώ να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι τόσο για το παρελθόν και την κληρονομιά του.
Και μιλώντας για το μέλλον δεν ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας, η χρηματοδότηση των δικών σας επιχειρήσεων είναι η βασική μας δουλειά.
Θα ήταν κοινοτυπία να αναφερθώ σε δισεκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύσαμε το 2018 ή που θα εκταμιεύσουμε το 2019.
Δεν θα το κάνω. Θα επαναλάβω όμως τη δέσμευση μου ότι δεν θα υπάρξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο που να ικανοποιεί τα βασικά τραπεζικά κριτήρια, που να δημιουργεί αξία για τον επιχειρηματία και την κοινωνία και που δεν θα βρούμε τρόπο στη Eurobank να το χρηματοδοτήσουμε.
Όμως, η χρηματοδότηση είναι η βασική μας δουλειά, αλλά όχι η μόνη. Θέλουμε να είμαστε σταθεροί σύμβουλοι και συνεργάτες, σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Και σήμερα τόσο εμείς όσο και εσείς έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που πηγαίνει πέρα από τη συγκυρία ή τη χώρα μας.
Σε όλο τον κόσμο ζούμε μια 4η βιομηχανική επανάσταση, που προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής αφενός και, αφετέρου, σε όλες τις φάσεις της προσωπικής ζωής των ανθρώπων.
Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα και δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.
Γι’ αυτό και επιλέξαμε, μαζί με τη Grant Thornton, να έχει η αποψινή μας εκδήλωση ως κεντρική θεματική τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Θα δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα μιας σχετικής έρευνας αλλά και τον παγκόσμιο προβληματισμό, με την ομιλία της διακεκριμένης προσκεκλημένης μας Inma Martinez, για την επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και στο χώρο των επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
Είναι ένα ταξίδι με πολλές στάσεις αλλά και με εναλλακτικές διαδρομές. Την εμπειρία αυτή την αποκτάμε καθημερινά ως Τράπεζα καθώς ο κλάδος μας είναι από εκείνους που κατεξοχήν επηρεάζονται από το νέο ψηφιακό κόσμο.
Δεν είναι εύκολο.
Χρειάζονται πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μέσα στην πιο δύσκολη συγκυρία.
Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε πως όση σημασία έχει να ξεπεράσουμε την κρίση άλλη τόση έχει την επόμενη μέρα να συμβαδίζουμε με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα μας– πολύ περισσότερο για τη Eurobank που παραμένει ένας διεθνής τραπεζικός Όμιλος.
Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε πάνω από €150 εκ. για τις τεχνολογικές μας υποδομές, γιατί έχουμε θέσει ένα στόχο που αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση: να γίνουμε η πιο άμεση, φιλική και ψηφιακά ώριμη τράπεζα στην Ελλάδα.  
Οι νέες τεχνολογίες ξεκινούν φυσικά από τις εσωτερικές μας δομές επιδρώντας στο κόστος και την αποτελεσματικότητα.
Αλλά η πρωταρχική σημασία τους είναι στη διαμόρφωση της σχέσης και της εικόνας μας προς εσάς, τους πελάτες μας.
Οι σταθμοί του ψηφιακού μας μετασχηματισμού μέχρι σήμερα είναι ορατοί σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί μας.
Πρωτοποριακές υπηρεσίες e-Banking και mobile app, ένα νέο σάιτ βραβευμένο από διεθνείς οργανισμούς, η μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπηρεσία ψηφιακής εξυπηρέτησης επιχειρήσεων v-Banking και ένα πλήθος υπηρεσιών χωρίς να απαιτείται πλέον επίσκεψη σε κατάστημα.
Και φυσικά συνεχίζουμε και το 2019 με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα που θα ανακοινώσουμε σύντομα.
Και κάτι που συχνά το ξεχνάμε. Μέσα από αυτές τις λειτουργίες, οι πελάτες, μας εμπιστεύονται ένα πλήθος στοιχείων για τις συναλλαγές, την επιχειρηματική και προσωπική τους ζωή.
Αισθανόμαστε ακέραιη την ευθύνη της εμπιστοσύνης τους και γι’ αυτό η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι υποχρέωσή μας, είναι δέσμευσή μας και είναι επιχειρηματική μας προτεραιότητα.
Ένας νέος ψηφιακός κόσμος.
Στον κόσμο αυτό, η ψηφιακή γνώση είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το έχει αποδείξει η επιτυχία του Trade Club Alliance και του ExportGate. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε και αξιοποιείτε την ηλεκτρονική πύλη που έχει δημιουργήσει η Eurobank, σε σύμπραξη με κορυφαίες διεθνείς τράπεζες, για την ψηφιακή διασύνδεση επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Το εργαλείο αυτό είναι πρωτοποριακό όχι μόνον στη σύλληψή του, αλλά και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία του.
Με τη χρήση εξειδικευμένων αλγορίθμων, δεν διευκολύνει απλώς την σύναψη εμπορικών σχέσεων, αλλά προτρέπει τις επιχειρήσεις-μέλη σε συγκεκριμένες συνεργασίες, επιλέγοντας τους δυνητικά πιο αξιόπιστους  εμπορικούς εταίρους από μια παγκόσμια βάση δεδομένων.
Με την θετική αυτή εμπειρία, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην ίδια κατεύθυνση.
Το απόθεμα τεχνογνωσίας που συσσωρεύσαμε μέχρι τώρα στη δική μας διαδρομή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό να το μοιραστούμε – με τους πελάτες μας αλλά και με όλη την επιχειρηματική κοινότητα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε μια νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας.
Δημιουργούμε ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν περαιτέρω την επιχείρηση τους. Θέτουμε στη διάθεσή τους πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό «ψηφιακό οικοσύστημα» της Τράπεζας για την δική τους ανάπτυξη.
Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως θα δείτε σε λίγο με αριθμούς στην έρευνά μας, έχουν σημαντικά βήματα να κάνουν.
Με όχημα ένα ευρύ φάσμα εργαλείων θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν - χωρίς κόστος, ως δική μας συνεισφορά στην επιχειρηματική κοινότητα - σε όλα τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε όλα τα πεδία.
Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με κορυφαίους εταίρους, στρατηγικούς και επιστημονικούς συνεργάτες – αναφέρω ενδεικτικά μόνο ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Google που θα είναι εταίρος και συμπαραστάτης μας σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο τελικός στόχος παραμένει ο ίδιος σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες: γνώση και ψηφιακά εργαλεία για πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις. Σαν εσάς που είστε οι πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι βλέπουμε την Τράπεζα στο μέλλον -αλλά και ήδη από σήμερα- να αναπτύσσει, ιδιαίτερα με τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, μια ολιστική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Με αυτήν ακριβώς τη λογική συμπράξαμε με τη Grant Thornton στα Growth Awards.
Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες και ευχαριστώ την Grant Thornton και το Βασίλη Καζά που συμπορευόμαστε για τρίτη ήδη χρονιά, και ελπίζω για πολλά ακόμη χρόνια.
Συμπορευόμαστε στην επιβράβευση και την προβολή επιχειρήσεων που καθημερινά με τη δουλειά τους αποδεικνύουν πως το αξίζουν, αποδεικνύουν ότι υπάρχει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης