Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Δεν αναμένεται σημαντική επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία το 2019

JPMorgan: Δεν αναμένεται σημαντική επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία το 2019
Η JPMorgan καθησυχάζει για την αμερικανική οικονομία 
Η επιδείνωση των δεικτών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους δεν θα μεταφραστεί σε μία σημαντική επιβράδυνση για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2019, εκτιμά ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli.
Όπως σημειώνει στο MarketWatch, η οικονομία έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2018, ωστόσο αυτό «δεν θα εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο» και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Ο Michael Feroli αναμένει η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου 2019 να είναι η χειρότερη του έτους, κοντά στο μόλις 1% σε ετήσια σύγκριση.
Για το σύνολο του 2019, εκτιμά ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αναπτυχθεί γύρω στο 2%.
Νωρίτερα, επισημαίνεται πως η JPMorgan Chase εξέφρασε την άποψη πως η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε κάποια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2019.
Όπως αναφέρει σε υπόμνημά της η ομάδα οικονομικών ερευνών της αμερικανικής τράπεζας, έχει αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή της για δύο αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να τηρήσει «υπομονετική» στάση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρακολουθώντας τα οικονομικά δεδομένα.

Image

Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη στο δ' 3μηνο 2018

Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, κυρίως χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, με την ανάπτυξη στο σύνολο του 2018 να διαμορφώνεται ελάχιστα κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης Trump για 3%.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28/2/2019) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, έναντι ανάπτυξης 3,4% του τρίτου τριμήνου.



Στο σύνολο του 2018, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,9% -ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015- έναντι ανάπτυξης 2,2% του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,3% στο δ’ τρίμηνο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 2,8% στο δ’ τρίμηνο, έναντι της αύξησης 3,5% του προηγούμενου τριμήνου.
Το εμπορικό έλλειμμα περιέκοψε 0,22 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, μετά την περικοπή 2 μονάδων κατά το γ’ τρίμηνο.
Τα αποθεματικά πρόσθεσαν 0,13 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο είχαν συνεισφέρει 2,33 μονάδες, που ήταν και η μεγαλύτερη συνεισφορά από το α’ τρίμηνο του 2015.
Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε εξοπλισμούς ανέβασαν ταχύτητα στο τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 6,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης