Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erodgan: Δεν γίνεται να αποσυρθούμε από τη συμφωνία για τους S 400

tags :
Erodgan: Δεν γίνεται να αποσυρθούμε από τη συμφωνία για τους S 400
Erodgan : Δεν γίνεται να αποσυρθούμε από τη συμφωνία για τους S 400
«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία που σύναψε με τη Ρωσία για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400», διαβεβαίωσε σήμερα (14/3)  ο πρόεδρος T. Erdogan.
Ο Erdogan έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν η Τουρκία να αγοράσει τους S-400, αλλά να μην τους ενεργοποιήσει, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
«Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας"», σημειώνεται στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Eξωτερικών.
Από την άλλη όμως πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και την πυραυλική άμυνα της Τουρκίας, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία να εξετάσει την επιλογή του αμερικανικού συστήματος Patriot. Στο σημείο, όμως, αυτό, τονίζεται ότι αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, η αμερικανική προσφορά θα αποσυρθεί από το τραπέζι.
«Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο (Εξωτερικών) ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance - LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης