Κόντρες με μέλλον για το Σύνταγμα - Στην επόμενη Βουλή παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Αναθεώρηση

Κόντρες με μέλλον για το Σύνταγμα - Στην επόμενη Βουλή παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Αναθεώρηση
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές
Με την υπερψήφιση του άρθρου 32 αποσυνδέεται η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές καθώς στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης.
Ωστόσο, η επόμενη  κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθμίσει όλα αυτά τα δεδομένα και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.
Εάν δημιουργηθεί προεδρική πλειοψηφία όπως φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουμε και ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών και υπό την αίρεση πάντα ότι δεν θα χουμε μια μεγάλη ανατροπή, δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρωθεί αυτή η αναθεώρηση.
Και συγκεκριμένα,  αν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έχουν πάνω από 180 βουλευτές, μπορούν άνετα να φέρουν πιο κοντά τις αλλαγές των άρθρων στα οποία επιβάλλεται και είναι επείγουσα η αλλαγή να γίνει σε αυτή τη φάση.
Όπως το άρθρο 16 που αναφέρεται στην απαγόρευση ύπαρξης ιδιωτικών ΑΕ, το άρθρο 24 (για το περιβάλλον και τις χρήσεις γης), ο τρόπος εκλογής και ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κι άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει έξω από αυτή την αναθεώρηση.
Στην περίπτωση που αυτή η αναθεώρηση ολοκληρωθεί για να αλλάξουν τα υπόλοιπα άρθρα που δεν συμπεριλήφθηκαν θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία.
Επομένως, αν η επόμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών μπορεί να ακυρώσει αυτήν εδώ την διαδικασία και να ξεκινήσει μια καινούρια αναθεωρητική διαδικασία.
Ακολούθως η μεθεπόμενη Βουλή θα είναι αυτή που τελικά θα υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

Κατά τα άλλα, στην συζήτηση για το Σύνταγμα στη Βουλή,  Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξαν πυρά με το «βλέμμα» τους στραμμένο στις κάλπες.
Άλλωστε, στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών οι δύο μονομάχοι, καθώς φαίνεται ρίχνουν όλα τους τα «όπλα».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει διπλό μήνυμα  στις ευρωεκλογές οι οποίες χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές οδηγό για τις εθνικές εκλογές ενώ επισήμανε ότι εχθρός για την κυβέρνηση είναι η αποχή και η χαλαρή ψήφος.
Το 2ο μήνυμα του πρωθυπουργού αφορά την αναθεώρηση. Καθώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά διακυβεύματα της κυβέρνησης και στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της χώρας, όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτή η ευκαιρία θα χαθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής τη ΝΔ ότι απέσυρε κρυφά ψήφους από την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών έτσι ώστε να μην πάρει 180 ψήφους σε αυτή την Βουλή.

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Μητσοτάκης

Το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Ο κ. Τσίπρας είτε δεν ξέρει τι λέει είτε το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη».
Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 86, υποστηρίζουν από την Πειραιώς.
Αυτό που δεν ψήφισε κανένας από τη ΝΔ, όπως τονίζουν, είναι μια τροποποιητική διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία μιλάει για αναδρομική ισχύ αυτής της αλλαγής.
Κάτι που όπως ισχυρίζονται στη ΝΔ ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σταθεί νομικά.
Και καταλήγουν σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας έκανε αυτό που συνηθίζει, είπε άλλη μια φορά ψέματα και πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση προσέδωσε από την πλευρά του προεκλογικό χαρακτήρα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και δουλευει με πυρετώδεις ρυθμούς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σήμερα επισκέπτεται την Ροδόπη και την Ξάνθη, θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα μέχρι να στηθούν οι κάλπες της 26ης Μαΐου.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS