Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τις υπερβολές σε τράπεζες και ΧΑ +0,31% στις 722 μον. στόχος οι 750 μον. – Αναδιάρθρωση δεικτών FTSE, εκροές στην Πειραιώς

Εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τις υπερβολές σε τράπεζες και ΧΑ +0,31% στις 722 μον. στόχος οι 750 μον. – Αναδιάρθρωση δεικτών FTSE, εκροές στην Πειραιώς
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν κερδίσει σε χρηματιστηριακή αξία σε ένα μήνα περίπου 2 δισεκ. ευρώ που αποτελεί υπερβολή
(upd16) Εύλογα σημάδια κόπωσης εμφάνισαν οι τράπεζες αλλά και ο FTSE 25 στην χρηματιστηριακή αγορά με τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών να αυξάνονται μετά τις υπερβολές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Στις τράπεζες σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με την Πειραιώς -1,48%, στο επίκεντρο λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE.
Η Alpha bank έχασε όλα τα κέρδη της ενώ η Εθνική, από το +4,67% νωρίτερα, έκλεισε στο +1,67% και η Attica bank υποχώρησε -5,26%.
Η Εθνική τράπεζα που έχει φθάσει τα 1,56 δισεκ. κεφαλαιοποίηση αναμένεται να ανακοινώσει βελτίωση στα προ προβλέψεων έσοδα στο δ΄ τρίμηνο του 2018 και η εξέλιξη αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. 
Η άνοδος της αγοράς έχει αγγίξει τα όρια της υπερβολής καθώς πρόσθεσε 2 δισεκ. σε αξία στις τράπεζες ουσιαστικά σε διάστημα ενός μήνα.
Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο στο επίκεντρο αλλά και διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Coca Cola.
Η ΔΕΗ μετά την πρόσφατη άνοδο έκλεισε σήμερα -2% το bankingnews είχε έγκαιρα αναφέρει ότι τα ανοδικά περιθώρια στην μετοχή δεν είναι πολλά.
Σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου υποβλήθηκαν, όπως έγραψε το bankingnews.gr οι προσφορές για την γραμμή 4 του Μετρό.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχήματα, με βάση τη σειρά υποβολής των προσφορών
1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”
2. JP ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A.
3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr τελικά η ΤΕΡΝΑ δεν υπέβαλε προσφορά παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αττικό Μετρό την αναφέρει.
Η αγορά απορροφάει την προσφορά και στοχεύει στις 730 μονάδες αρχικά και εν συνεχεία στις κρίσιμες τεχνικά 750 μονάδες.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ οι ανοικτές θέσεις φθάνουν στα 120 εκατ μετοχές, short fund όπως το Lansdowne διατηρεί και long θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Σήμερα στις δημοπρασίες έλαβε χώρα αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, με την αφαίρεση της μετοχής της Πειραιώς από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap.
Η Πειραιώς σήμερα είχε κάποιες μικρής κλίμακας εκροές 4-5 εκατ.
Στον FTSE 25 επικράτησε μεικτή εικόνα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζουν....ωστόσο βγήκαν και πωλήσεις σε τίτλους όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΛΠ κ.α. 
Να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε και τριπλή λήξη παραγώγων όπου δεν άλλαξαν οι ισορροπίες μετά την ολοκλήρωση των δημοπρασιών, ούτε αυξήθηκαν ουσιωδώς οι συναλλαγές.
Σήμερα η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα οριακά βελτιώνεται με 10ετές στο 3,78% και το αντίστοιχο Ιταλικό στο 2,49% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 129 μονάδες βάσης. 
Εν τω μεταξύ το ελληνικό CDS έχει υποχωρήσει στις 342 μονάδες βάσης ή 3,42%.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε άτονα ανοδικά στις 722 μονάδες με άνοδο +31% έχοντας υψηλό στις 727,27 μονάδες και χαμηλό στις 718,60 μονάδες
Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 83,8 εκατ και ο όγκος στα 43,5 εκατ εκ των οποίων τα 32 εκατ τεμάχια να αφορούν συναλλαγές στις τράπεζες.

Χωρίς εκπλήξεις το κλείσιμο των παραγώγων

Η σημερινή τριπλή λήξη στα παράγωγα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Περίπου 3 εκατ. ευρώ έγιναν συναλλαγές με τις μετοχές που είχαν τις περισσότερες εντολές να είναι της Coca Cola, της Eurobank και της Alpha Bank.
Επίσης δεν υπήρξε μεταβολή στην τιμή του γενικού δείκτη.
Τώρα αναμένεται η τελική δημοπρασία με τους αναλυτές να περιμένουν εκροές για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σήμερα, έλαβε χώρα η τριπλή λήξη στο χρηματιστήριο παραγώγων, με την αγορά πλέον να αναμένει τις αλλαγές των δείκτων FTSE, με κύρια την διαγραφή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και την μεταφορά της στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap όπου και αναμένονται εκροές....
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι κινήσεις από τα short funds, καθώς όπως αναφέρει σήμερα το bankingnews.gr, το Lansdowne το οποίο είναι και από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο στις αγορές παραγώγων τις τελευταίες 25 ημέρες έχει δυο desk που παρακολουθούν την Ελλάδα.
Από την μια οι γνωστές short θέσεις στις τράπεζες και από την άλλη άλλο χαρτοφυλάκιο του Lansdowne έχει ανοίξει long θέσεις.
Δεν μιλάμε για short covering δηλαδή για κλείσιμο short θέσεων αλλά για στρατηγική short και long από τον ίδιο επενδυτή.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα που σημείωναν ράλι οι τράπεζες ένας εκ των πρωτεργατών της ανόδου ήταν το Lansdowne.
Βέβαια αυτή η διττή και αντίθετη στρατηγική δεν συμβαίνει πρώτη φορά αποτελεί μέρος της επενδυτικής στρατηγικής των funds.
Εκτιμάται ότι οι short θέσεις σχεδόν 50% καλύπτονται από long θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Μόνο το Oceanwood έχει ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική short ανοικτών πωλήσεων.
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί εκ νέου αύξηση long θέσεων στην ελληνική αγορά και τελευταία Goldman Sachs, UBS, Credit Suisse, Barclays Capital έχουν αγοράσει ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες μετοχές του FTSE 25.
Οι 750 μονάδες φαίνεται ότι οριοθετούν την άνοδο σε αυτή την φάση με αφορμή και αιτίες
Στο μεταξύ, στο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου θα κριθεί το τελικό κείμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πάντως οι Θεσμοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να περιορίσουν τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο νέο καθεστώς με απώτερο σκοπό την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Τα δύο νέα κριτήρια που έβαλαν στο τραπέζι είναι το ύψος της κατάθεσης και η αξία της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη εκτός της πρώτης κατοικίας.
Το ύψος της κατάθεσης του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφθανε τις 50.000 ευρώ.
Το κριτήριο 5 χιλιάδες ευρώ κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Η αξία της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη προσδιορίζεται στις 100.000 ευρώ.
Το τελικό κόστος για τις τράπεζες από το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει υπολογισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο όμως δεν δημιουργεί πρόβλημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  

Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και ένα μήνα οδεύουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit να παραμένουν στο επίκεντρο.
Οριακή άνοδο καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τον δείκτη ωστόσο να οδεύει σε άνοδο 2,2% αυτή την εβδομάδα.
Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις ενδείξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και αφού οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης μιας ενδεχομένως χαοτικής αποχώρησης από την ΕΕ.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,11% στις 11.600 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 7.221 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,3% στις 5.366 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,2% στις 20.918 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,34% στις 9.242 μονάδες.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στο Brexit

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα η αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, όσο και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,77% στις 21.450,85 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Tokyo Electron και Nintendo ενισχύθηκαν κατά +2,80% και +2,68% αντίστοιχα.

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες, με κατοχύρωση κερδών - Κέρδη για την Εθνική τράπεζα 

Ατονεί η αρχικώς επιχειρούμενη ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχέ, με την Εθνική τράπεζα να παραμένει στο επίκεντρο.
Ο κλάδος έχει κερδίσει σχεδόν 2 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία το τελευταίο διάστημα.
Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες χρηματιστηριακά παραμένουν εγκλωβισμένες και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσουν εύκολα από αυτό το σκηνικό.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,70 ευρώ με άνοδο +1,67% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3890 ευρώ με άνοδο +0,65% με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ με πτώση -1,48% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 611 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split (στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6550 ευρώ με πτώση -0,15% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 1,33 ευρώ με πτώση -4,86% και κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1800 ευρώ με απώλειες -5,26% με όγκο 562 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ

Μεικτή εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Μεικτή ήταν η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Σαράντης, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα πτωτικά Έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,58 ευρώ με πτώση -0,39% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,02 ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 5,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,6460 ευρώ με πτώση -2,02% και αποτίμηση 381 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7880 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 414 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,80 ευρώ με άνοδο +1,15% και αποτίμηση 2,80 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,70 με άνοδο +0,51% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,55 ευρώ με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,91 ευρώ με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,76 ευρώ με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,20 ευρώ με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 983 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,05 ευρώ με άνοδο +1% και με την κεφαλαιοποίηση στα 261 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0892 ευρώ με πτώση -5,71% με την κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,78% και στην Ιταλία 2,49% με διαφορά spread 129 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώθηκε σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,78% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,49%.  
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% και σε γενικές γραμμές διακρατούν τα κέρδη τους.
Η καθυστέρηση στην δόση των ομολόγων ANFAs 940 εκατ είναι προσωρινή, στο Eurogroup 5 Απριλίου θα δοθεί το πράσινο φως.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 129 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,58 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,02% με απόδοση αγοράς 2,03% και απόδοση πώλησης 2,01%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,86 μονάδες βάσης και απόδοση 2,62% είχε εκδοθεί στο 3,60%, αποτελεί ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε 14 Μαρτίου 2019.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 101,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,04% με το ιστορικό χαμηλό  3% στις 14 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,23 μονάδες βάσης και απόδοση 3,59% με απόδοση αγοράς 3,60% και απόδοση πώλησης 3,57%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 100,72 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78% με απόδοση αγοράς 3,80% και απόδοση πώλησης 3,77%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 96,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,22%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 93,78 μονάδες βάσης και απόδοση 4,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 93,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,65%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 373 μονάδες βάσης από 380 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 342 μονάδες βάσης από 347 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,42% ή 342 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,49%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,49%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/3/2019 στο 0,08% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,66% με το ιστορικό χαμηλό 0,66% σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,31% που  σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,49% με χαμηλό 2,48% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης