Ευρωζώνη: Στο 1,5% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Στο 1,5% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1%
Άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (15/3) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές του μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ενιαία νομισματική ένωση αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίστης στο 1,5%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 1,5% τον Ιανουάριο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας (3,6% έναντι 2,7% τον Ιανουάριο, καθώς και στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπούν (2,3% έναντι 1,8% τον προηγούμενο μήνα).
Παράλληλα, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, έναντι 1,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπου είχε σημειωθεί άνοδος κατά 0,3%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε επίσης στο 1,5% ενώ εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές τροφίμων και καπνού, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε επιβράδυνση στο 1% σε ετήσια βάση, έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 1,1%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά ανόδου σημειώθηκαν σε Ουγγαρία (3,2%) και Ρουμανία (4%), ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (0,7%), Ελλάδα, Κροατία και Κύπρο (όλες στο 0,8%).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS