Γαβρόγλου: Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο, η φιλοσοφία των αλλαγών στο Λύκειο

Γαβρόγλου: Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο, η φιλοσοφία των αλλαγών στο Λύκειο
Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο, είναι η φιλοσοφία των αλλαγών στο Λύκειο, σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου
Στόχος των αλλαγών στην Γ’ Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι «η ανυπαρξία της Τρίτης λυκείου η οποία σήμερα δεν υφίσταται ουσιαστικά», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα, (15/3/2019), στον ραδιοσταθμό «News 24/7».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου, «λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο», είναι η φιλοσοφία των αλλαγών στο λύκειο.
Ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι τα θέματα στις εξετάσεις του απολυτηρίου θα καθορίζονται από καθηγητές του σχολείου, τα γραπτά θα διορθώνονται με κλειστά ονόματα από εκπαιδευτικούς διαφορετικού σχολείου και οι επιτηρήσεις θα γίνονται από άλλους.
Συμπλήρωσε ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα αλλάξει τίποτα, παρά μόνο για όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, όπου η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη.
Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι με το νέο σύστημα δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων του απολυτηρίου καθώς τα θέματα δεν θα είναι ίδια σε όλα τα σχολεία, λέγοντας ότι «έως σήμερα, οι καθηγητές είναι αυτοί που αποφασίζουν τα θέματα των εξετάσεων στα σχολικά μαθήματα».
Εξάλλου, ο υπουργός υπερασπίστηκε την ίδρυση και νέας σχολής Νομικής στην Πάτρα, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές της χώρας θα παραμείνει ίδιος.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σταδιακά στα σχολεία θα αλλάξει η ύλη της Ιστορίας και θα συζητούνται θέματα ταμπού, όπως ο εμφύλιος και το Πολυτεχνείο.
Σχετικά με τα περί μακεδονικής γλώσσας, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «αυτά είναι θέματα των επιστημόνων».
Για το αν το πρώτο κουδούνι της ημέρας στα σχολεία θα χτυπάει στις 9 το πρωί, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται το πόρισμα ούτως ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η σχετική διαβούλευση.
Τέλος, άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στις αλλαγές του Λυκείου, καταλογίζοντας όρους εντυπωσιασμού.
Παράλληλα, σε ξεχωριστή συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9» του «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο υπουργός απάντησε στις ενστάσεις που εξέφρασε η ΟΛΜΕ σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο των εξετάσεων για το νέο απολυτήριο και διευκρινίζει πώς οι μαθητές θα επιλέγουν αν θα δώσουν εξετάσεις ή θα εισαχθούν σε κάποια από τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.
Μίλησε ακόμη για τα τελευταία βήματα στη θεσμοθέτηση του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τις συμπράξεις ιδρυμάτων και απαντά σε ερωτήματα για τη στελέχωση των Πανεπιστημίων, αλλά και τις προγραμματισμένες προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS