Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Commerzbank, Nomura: Οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι 5-6 δισ. λόγω εξυγίανσης NPEs

tags :
Commerzbank, Nomura: Οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι 5-6 δισ. λόγω εξυγίανσης NPEs
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα NPEs κάτω από 30 δισεκ. που είναι ο στόχος του 2021 και να αρχίζουν να προσεγγίζουν τον μέσο όρο των NPEs της ευρωζώνης θα απαιτηθούν κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι 5-6 δισ. λόγω εξυγίανσης NPEs εκτιμούν στελέχη της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της Ιαπωνικής τράπεζας Nomura.
Τα ίδια στελέχη που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και ο SSM έχει διάθεση να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και αυτό φάνηκε τόσο στα stress tests του Μαίου 2018 όσο και στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς.
Ωστόσο για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα NPEs κάτω από 30 δισεκ. που είναι ο στόχος του 2021 και να αρχίζουν να προσεγγίζουν τον μέσο όρο των NPEs της ευρωζώνης θα απαιτηθούν κεφάλαια.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να δαπανήσουν όλο και το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν για να μπορέσουν να εξυγιανθούν.
Η εκτίμηση αυτή της Commerzbank και Nomura είχε αναλυθεί πρόσφατα από το bankingnews.
Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν tangible book κεφάλαια δηλαδή καθαρά κεφάλαια χωρίς προνομιούχες ή Cocos περίπου 25,5 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος DTA να βρίσκεται στα 22 δισεκ. και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC να βρίσκονται στα 16 δισεκ.
Δηλαδή ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κινούνται κοντά στο 17% κατά μέσο όρο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμφανίζουν κεφαλαιακό απόθεμα – διαφορά μεταξύ του ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP και του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο όλα αυτά είναι θεωρητικά κεφάλαια.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 5,5 δισεκ. ευρώ θα εξανεμιστεί λόγω της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των τραπεζών στους επόμενους 15-20 μήνες.
Ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αποφασίζουν να μην προσθέσουν ούτε ένα νέο ευρώ σε κεφάλια έως το τέλος του 2020.
Οι τράπεζες θα μειώσουν τα κεφάλαια τους κατά 4-5 δισεκ. για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους οπότε τα tangible book κεφάλαια θα υποχωρήσουν στα 21 δισεκ.
Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν θα έχει μειωθεί και ενώ θα μιλάμε για κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών το σύνολο των καθαρών κεφαλαίων των τραπεζών θα είναι ίσο με το ύψος των αναβαλλόμενων φόρων που είναι λογιστικά κεφάλαια και συνδέονται με συμψηφισμό μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Θα έρθει η στιγμή που τα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι λιγότερα από τον αναβαλλόμενο φόρο και αυτό θα αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
Πρακτικά λοιπόν οι τράπεζες θα δαπανήσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι για εξυγίανση θα καταστούν πιο αδύναμες κεφαλαιακά αν και θα έχουν μειώσει τα NPEs.
Θα είναι πιο αδύναμες κεφαλαιακά επειδή θα έχουν μειωθεί και σε απόλυτο μέγεθος αλλά και με όρους ποιότητας κεφαλαίων.
Το ελληνικό παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες κατά μια έννοια έχουν τα πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια μεταξύ των τραπεζών όλης της ευρωζώνης.
Κάποια στιγμή που η εξυγίανση θα συντελείται η ποιότητα των κεφαλαίων και η επάρκεια των κεφαλαίων θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης