Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλός ο τζίρος λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλός ο τζίρος λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE
ΑΓΟΡΑ: Αρκετό ενδιαφέρον είχαν οι δημοπρασίες λόγω τζίρου κυρίως αφού οι μεταβολές τελικά στις τιμές είναι μικρές. Πολλές μετοχές έκαναν μεγάλο όγκο ενώ δεν έλειψαν και αυτές που έμειναν «ουρές» στους πωλητές.

Η Πειραιώς μπορεί να κέρδισε τα βλέμματα αφού ουσιαστικά υποβαθμίστηκε σε μικρότερο δείκτη από τον οίκο, αλλά πολλές όπως ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ αλλά και οι άλλες συστημικές τράπεζες είχαν μεγάλο όγκο.

Έτσι ο συνολικός ξεπέρασε τα 83 εκατ. ευρώ με τον γενικό δείκτη να κλείνει πάνω από τις 720 μονάδες και την εικόνα ανοδικών-πτωτικών να είναι μοιρασμένη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεν ξέρω ποιοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά και να κρατήσουν μέχρι σήμερα, ή να πάρουν ένα μεγάλο μέρος της ανόδου, αλλά να υποστηρίζουμε ότι οι τράπεζες «έκαψαν» τους short ή ότι μοίρασαν απλόχερα κέρδη είναι κοροϊδία.

Οι τράπεζες κατέστρεψαν το χρηματιστήριο και χάνουν 95-99% από όποια χρονική περίοδο και να τις δεις μέσα στην κρίση. Κατέστρεψαν χιλιάδες χαρτοφυλάκια και φυσικά τα λεφτά από τις αυξήσεις πήγαν σε μαύρη τρύπα.

Για να πούμε ότι ο κόσμος, οι επενδυτές έβγαλαν λεφτά από τις τράπεζες πρέπει να δούμε ένα αντίστοιχο ράλι με το πρόσφατο για πολλούς μήνες ακόμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΙΙ): Μετοχές που τίμησαν τους επενδυτές και πραγματικά βγήκαν λεφτά είναι αυτές που είναι σε υψηλά 7,8 ή και 10 ετών. Αυτές που μέσα στην κρίση μοίρασαν μερίσματα που έβγαζαν κέρδη και που βρίσκονται υψηλότερα εδώ και μήνες από τα επίπεδα που ήταν στην κριση.

Οι τράπεζες έχουν συμπεριφορές από σαπάκια, Από τις μετοχές που κάποτε λέγαμε «λαναρόχαρτα», «πανουσόχαρτα» και τέτοια. Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή όχι κάτι άλλο.

Γι΄ αυτό και η στήλη δεν τις παρακολουθεί στενά. Προτιμάμε μεσαίες εταιρείες με καλά θεμελιώδη, εξαγωγές, ταμειακές ροές, χαμηλό δανεισμό και προοπτικές. Υπάρχουν πολλές.

MERMEREN: Εντυπωσιακά αποτελέσματα χρήσης 2018! Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 52,8% σε σχέση με το 2017. Οι τιμές πώλησης ήταν υψηλότερες απ’ό,τι το προηγούμενο έτος, πράγμα που κατά κύριον λόγο συνεισέφερε στον αυξημένο κύκλο εργασιών.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους ήταν στο 71,1% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 58,2% κατά τη χρήση του 2017!!

Το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (“EBITDA”) για το 2018 ανήλθε στο ποσό των 27,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, κατά το 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους («ΕΑΤ») ήταν 22,8 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. ευρώ κατά το 2017.

ΜΕΡΚΟ: Με άλλα λόγια η μετοχή παίζει με p/e 11 φορές περίπου ενώ έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 21,8 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. ευρώ δανεισμό.

Εκπληκτικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 24,1 εκατ. ευρώ αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 22 εκατ. ευρώ σχεδόν από 6 εκατ. ευρώ.

ΚΛΜ: Από τους ακριβότερους δρόμους στον Κόσμο η Ερμού. Με αύξηση ενοικίων όπως λένε οι ειδικοί. Και ποια εισηγμένη έχει ακίνητα εκεί;

ΕΛΤΡΑΚ: Πιέστηκε όπως ήταν αναμενόμενο αλλά υπήρχε αγοραστής στα 2,20 ευρώ και απορροφούσε την προσφορά. Τελικά έκλεισε στα 2,24 ευρώ με απώλειες 2,61% και με όγκο μόλις 6.700 τεμάχια

CENTRIC: Στα 0,1590 ευρώ με άνοδο 5,65% και όγκο 46 χιλ. τεμάχια. Αρκετά καλή πορεία και θα δικαιολογηθεί λογικά όταν μάθουμε τα αποτελέσματα. Μας ενδιαφέρουν δηλώσεις της διοίκησης αναφορικά με την πώληση της θυγατρικής και το υπόλοιπο που έχει να λαμβάνει.

ΜΙG: Μεγάλος ο όγκος συναλλαγών ο οποίος ξεπέρασε τα 7,7 εκατ. τεμάχια και η μετοχή υποχώρησε 5,71% και έκλεισε στα 0,0892 ευρώ με αποτίμηση 83 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 329 χιλ. τεμάχια θα εκποιηθούν στις 18/3 και η μετοχή έκλεισε στα 1,5820 ευρώ με απώλειες 2,35% και όγκο 218 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Υποχώρησε 2,02% και έκλεισε στ 1,6460 ευρώ με όγκο 586 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 381 εκατ. ευρώ

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης