Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα αποφεύγει τις κυρώσεις με την εκπόνηση στρατηγικής λαθρεμπορίου

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα αποφεύγει τις κυρώσεις με την εκπόνηση στρατηγικής λαθρεμπορίου
ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα αποφεύγει τις κυρώσεις με την εκπόνηση στρατηγικής λαθρεμπορίου
Το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας παραμένει σε ισχύ, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με σημαντικά αυξημένες παράνομες μεταφορές πετρελαίου και άνθρακα από πλοίο σε πλοίο, γράφει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε ετήσια έκθεση που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα.
«Αυτές οι παραβιάσεις καθιστούν τις πιο πρόσφατες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναποτελεσματικές, παραβιάζοντας τα ανώτατα όρια για την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου και αργού πετρελαίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας καθώς και την απαγόρευση του άνθρακα που επιβλήθηκε το 2017 από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε απάντηση στις πρωτοφανείς πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών πυραύλων», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
«Οι παγκόσμιες τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να διευκολύνουν τις πληρωμές και να παρέχουν κάλυψη στα πλοία που συμμετέχουν σε όλο και μεγαλύτερες μεταφορές πετρελαιοειδών από πολλές ναυτιλιακές εταιρείες σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, καθώς και σε αυξανόμενο αριθμό πλοίων σε πλοίο μεταφορές άνθρακα και απόπειρες μεταφόρτωσης», σύμφωνα με την έκθεση.
Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εξελιγμένες και εφευρετικές τεχνικές για να αποφύγει τις κυρώσεις του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού των συστημάτων μεταφοράς δοχείων AIS, τη φυσική μεταμφίεση των δεξαμενόπλοιων, την παράνομη αλλαγή ονόματος και άλλες μορφές απάτης ταυτότητας, τις νυκτερινές μεταφορές και τη χρήση πρόσθετων σκαφών για μεταφόρτωση , ανέφερε η ομάδα εμπειρογνωμόνων στην έκθεση.
«Χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες μεθόδους, γίνονται πιο έξυπνοι», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του U.N., Hugh Griffiths.



Η Βόρεια Κορέα επίσης «παραβιάζει το εμπάργκο όπλων και προσπάθησε να προμηθεύσει με μικρά όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στους ανταρτών Houthi στην Υεμένη, καθώς και στη Λιβύη και το Σουδάν, μέσω ξένων ενδιάμεσων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του συριακού διακινητή όπλων Hussein al- Αλί στην περίπτωση των ανταρτών Houthi», λένε οι ειδικοί του ΟΗΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση της έκθεσης, λέγοντας ότι «καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση έναντι φορέων που εμπλέκονται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης