Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Ιαπωνία «δείχνει» τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει παγκοσμίως

Rabobank: Η Ιαπωνία «δείχνει» τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει παγκοσμίως
Το σχόλιο της Rabobank για την απόφαση της Bank of Japan
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί μία «γεύση» από τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμοστεί παγκοσμίως, πρέπει να εστιάσει στην Ιαπωνία, αναφέρει ο Michael Every της Rabobank, σε σχόλιο για τη σημερινή (15/3) απόφαση της Bank of Japan (BoJ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
«Υπάρχει ένα ρητό στην αγορά: εάν θέλετε να δείτε το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, πρέπει απλά να κοιτάξετε την Ιαπωνία.
Όπως αναμενόταν, ο διοικητής Kuroda και η ομάδα του αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική, παρά την νέα αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την οικονομία.
Δύο από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφώνησαν, με έναν από αυτούς να είναι πολύ ειλικρινής υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης.
Αλλά, όπως και στην Ευρώπη, οι ανοιξιάτικες δυνάμεις φυσούν κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ασθενέστερες εξαγωγές και βιομηχανική παραγωγή.
Στην ουσία, η ιαπωνική οικονομία αισθάνεται την πληγή από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του Brexit, του προστατευτισμού και της επιβράδυνσης στην Κίνα.
Τουλάχιστον οι κκ. Draghi και Kuroda φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο, με τον κ. Kuroda να λέει σήμερα το πρωί ότι “τα κίνητρα (μέσω της νομισματικής πολιτικής) της Κίνας είναι αρκετά μεγάλα και θα έχουν αντίκτυπο”. (…)
Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο επιθετική κεντρική τράπεζα από άποψη νομισματικής χαλάρωσης από το 2008, ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται αμετακίνητος.
Και ενώ υπάρχει ένα αυξανόμενο ρεύμα -όπως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας- για μείωση του στόχου 2%, ο κ. Kuroda επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτό δεν είναι (ακόμα) ο δρόμος προς την κατεύθυνση.
Υπό αυτή την έννοια, η Ιαπωνία μπορεί ακόμα να δείξει πού βρίσκεται το μέλλον μας, αλλά από τα τελευταία αποτελέσματα των συζητήσεων του BoJ θα προτιμούσαμε να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει καθόλου μέλλον», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (15/3) συνεδρίασης, προειδοποιώντας παράλληλα για την επιβράδυνση που εμφανίζει η ανάπτυξη των εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η απόφαση της τράπεζας για τα επιτόκια ήρθε με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, με τους Goushi Kataoka και Yutaka Harada να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στη σχετική απόφαση.
Όπως ανέφερε η Bank of Japan, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να επεκτείνεται με «μέτριους» ρυθμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εξαγωγές «έχουν εμφανίσει ορισμένη αδυναμία πρόσφατα» εξαιτίας της επιβράδυνσης στις οικονομίες από το εξωτερικό.
Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να αγγίξει τον στόχο του 2%, όπως αναμένεται, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια «για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα», έχοντας ως στόσο την επίτευξη σταθερότητας στις τιμές καταναλωτή στο 2%.
Μεταξύ άλλων, η τράπεζα αναφέρει ότι οι υπάρχοντες κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, τον εμπορικό προστατευτισμό, το Brexit και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, ανέφερε ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή της χώρας έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
«Η εγχώρια οικονομία παραμένει σε μέτρια επέκταση», επεσήμανε ο κ. Kuroda, διατυπώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τη δυναμική της προς την επίτευξη στόχου στο 2% για τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης του κ. Kuroda ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης