Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε ρόλο ηγέτη ο Σκλαβενίτης στο λιανεμπόριο - Οι μικρές αλυσίδες συρρικνώνονται

Σε ρόλο ηγέτη ο Σκλαβενίτης στο λιανεμπόριο - Οι μικρές αλυσίδες συρρικνώνονται
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2017 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ
Με διψήφιο ποσοστό τρέχουν οι πωλήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη στην ελληνική επικράτεια προκαλώντας «ταραχή» στις μεσαίες και μικρές αλλά και στις μεγαλύτερες αλυσίδες του λιανεμπορίου.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή φέτος ο όμιλος Σκλαβενίτη κυνηγά με αξιώσεις το στόχο των 3 δις ευρώ σε πωλήσεις, ο οποίος θα εδραιώσει τη θέση του στην κορυφή του λιανεμπορίου, διατηρώντας σημαντική απόσταση ασφαλείας από τη δεύτερη αλυσίδα καθώς η  …απόσταση μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα η «Μασούτης» νιώθει την πίεση του Σκλαβενίτη,  στην Κεντρική Ελλάδα οι μεσαίες αλυσίδες καθώς διαπιστώνουν …διαρροές των καταναλωτών προς τον Αθηναϊκό όμιλο.
Από τη Λαμία και κάτω στα μικρά μεσαία και στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ οι επιπτώσεις είναι ανάλογες βάζοντας τον ανταγωνισμό στην …πρίζα.
Οι εταιρείες του λιανεμπορίου προετοιμάζονται για μία σχετικά δύσκολη χρονιά σε σχέση με πέρυσι καθώς οι εκτιμήσεις των εταιρειών μέτρησης της κατανάλωσης μειώνουν τις προσδοκίες των επιτελείων για συνέχιση αύξησης των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι. Το 2018 ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ενισχύθηκε κατά  3,5% και φέτος εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στην περιοχή του 2%  με 2,5%.
Η πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο συνολικό τζίρο πιθανόν να προκαλέσει τριγμούς στις μεσαίες και μικρές αλυσίδες σουπερ μάρκετ όταν μάλιστα το εταιρικά σχήματα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκή για τις μικρομεσαίες αλυσίδες μετά την νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποπληρωμή των προμηθευτών σε 60 ημέρες για την κατηγορία των  ευπαθών προϊόντων.
Σήμερα ο μέσος χρόνος αποπληρωμής είναι πάνω από τις 90 ημέρες και κάποιες αλυσίδες ξεπερνούν τις 110 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος  αποπληρωμής αυξήθηκε αισθητά τη χρονιά που πέρασε.
Πάντως το θετικό στοιχείο από την πορεία των πωλήσεων είναι ότι η αγορά  του λιανεμπορίου τρέχει με 4% που να σημειωθεί είναι ψηλότερα  από τις προβλέψεις των εταιρειών. Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι οι ρυθμοί  θα πέσουν όσο πλησιάζουμε προς τον εκλογικό Μάιο και προς τις εθνικές  εκλογές με τους  καταναλωτές να μειώνουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας μ που προκαλεί  ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε πρόσφατη έρευνά του κατέγραψε  ότι φέτος το καλάθι αγορών  από τα σουπερ μάρκετ θα είναι ελαφρύτερο κατά 26,5 ευρώ το μήνα ή 318 ευρώ το χρόνο.
Η περικοπή δαπανών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και στο κυνήγι των προσφορών
Σήμερα 9 στους 10 καταναλωτές δηλώνει πως αγοράζει προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά. Αποτέλεσμα 7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει 5% τον λογαριασμό τους και 1 στους 5 κατά 20% τη μέση δαπάνη για αγορά προϊόντων από τα σουπερ  μάρκετ αναφέρει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).
Από τους 2.000 καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα το 71% δήλωσε πως πέρυσι αγόρασε περισσότερα προϊόντα σε προσφορά σε σχέση με το 2017, ενώ το 66% του κοινού ανέφερε ότι κυνηγάει τις προσφορές, τα κουπόνια και τις δωροεπιταγές στις αγορές στο σουπερμάρκετ.
Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα το δίκτυο της Σκλαβενίτης αριθμεί 503 καταστήματα εκ των οποίων 415 Σκλαβενίτης, 18 βρίσκονται στην Κύπρο, 18 καταστήματα φέρουν την ταμπέλα Κρόνος, 39 είναι καταστήματα Χαλκιαδάκης, και 13 είναι τα καταστήματα χονδρικής The Mart.
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2017 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη  από τις  αρχές Μαρτίου του 2017 εμφάνισε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (-97 εκ. ευρώ)τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης