Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ισραήλ βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συρία και Ιράν ταυτόχρονα

tags :
Το Ισραήλ βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συρία και Ιράν ταυτόχρονα
Το Ισραήλ βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συρία και Ιράν ταυτόχρονα
Το βράδυ της Πέμπτης (14/3), ο στρατός του Ισραήλ ενημέρωσε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (15/3)κάπου εκατό πλήγματα από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον θέσεων της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Αυτή η τελευταία ανταλλαγή πυρών φέρνει το Ισραήλ πιο κοντά σε έναν άλλο πόλεμο με τη Χαμάς παρά ποτέ.
Αλλά όπως θα δείτε παρακάτω, το Ισραήλ βρίσκεται επίσης στο χείλος του πολέμου με τη Χεζμπολάχ, τη Συρία και το Ιράν.
Και το πιο σημαντικό από όλα, οι πιο κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια είναι στις 9 Απριλίου.
Εάν περισσότεροι πύραυλοι εκτοξευθούν προς το Τελ Αβίβ, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν μπορεί να αντέξει να φαίνεται αδύναμος, διότι αυτό θα του κοστίσει πολλές ψήφους.
Ωστόσο θα πρέπει να βαδίσει σε ένα «λεπτό στρώμα πάγου», επειδή μια στρατιωτική απάντηση που θα είναι υπερβολικά σκληρή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση.
Εάν η Χαμάς δεν πυροδοτήσει πια πυραύλους, αυτό πιθανότατα θα είναι το τέλος της για τώρα.
Αλλά με τη Χαμάς, τα πράγματα δεν τελειώνουν ποτέ πραγματικά.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ βρίσκεται επίσης στο χείλος του πολέμου με τη Χεζμπολάχ στο βορρά.
Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ ασχολείται με την καταστροφή των σηράγγων που η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει με σκοπό την ταχεία κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πέντε σήραγγες, αλλά υπάρχουν πιθανώς πολύ περισσότερες.
Για πρώτη φορά από το 1973, οι Ισραηλινές Άμυνας (IDF) αντιμετωπίζουν την πολύ πραγματική προοπτική μιας μεγάλης εισβολής. Χρόνια πολέμου παράλληλα με τις ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις στη Συρία έχουν μετατρέψει τη Χεζμπολάχ σε μια τρομερή στρατιωτική δύναμη ικανή να ξεκινήσει μια τέτοια επιδρομή, βασιζόμενη σε συντονισμένο πεζικό, πυροβολικό και ακόμη και drones. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα από τις μικρές τακτικές χτύπησης και εκτέλεσης της Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
 Οι σήραγγες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της νέας απειλής και  είναι αρκετά εκτεταμένες ώστε να μεταφέρουν βαριά στρατιωτικό εξοπλισμό και μεγάλες μονάδες στρατευμάτων.
Η ηγεσία της Χεζμπολάχ συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ με έναν νέο πόλεμο και εκτιμάται ότι έχουν δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο περίπου 150.000 πυραύλων για την επόμενη σύγκρουση.
Το Ισραήλ είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το Νιου Τζέρσεϋ. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν 150.000 πυραύλους πυροδοτήθηκαν ξαφνικά σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Νιου Τζέρσεϋ και θα έχετε κάποια ιδέα για το τι αντιμετωπίζει δυνητικά το Ισραήλ.
Φυσικά ο ισραηλινός στρατός είναι πολύ ανώτερος από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, αλλά αν το Ισραήλ πρέπει να καταπολεμήσει ταυτόχρονα τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, θα ήταν μια πραγματική πρόκληση.
Και υπάρχει και  η Συρία.
Δυστυχώς, ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad απείλησε να επιτεθεί στο Ισραήλ αν οι Ισραηλινοί δεν εγκαταλείψουν τα Υψίπεδα του Γκολάν.
 Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Faisal Mekdad, υπέβαλε επίσημη προειδοποίηση στον επικεφαλής του οργανισμού UNTSO Kristin Lund, που φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η επίσημη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας από τις ΗΠΑ στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Οι εκλογές στο Ισραήλ απέχουν λιγότερο από ένα μήνα και εν τω μεταξύ αρκετοί γείτονες του Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζονται για πόλεμο.
Και το Ιράν φαίνεται να είναι πρόθυμο για μια στρατιωτική αντιπαράθεση.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας κορυφαίος ιρανός στρατηγός απείλησε να σβήσει τελείως το Ισραήλ από το χάρτη ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης