Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy Institute: Γιατί ο Orban δεν έχει σε όλα άδικο – Τα διδάγματα για την Ευρώπη

Foreign Policy Institute: Γιατί ο Orban δεν έχει σε όλα άδικο – Τα διδάγματα για την Ευρώπη
Οι οικονομικές πολιτικές του Orban έχουν στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης
Την άποψη ότι ο Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δεν έχει άδικο σε όλα και ότι φροντίζει να ενισχύσει τη δύναμή του όχι μόνο μέσω των απόψεών του για τη μετανάστευση αλλά και εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει, εκφράζει με άρθρο του στο Project Syndicate, o Mitchell A. Orenstein.
Ο κ. Orenstein είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ειδικευμένος στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και στέλεχος του Foreign Policy Research Institute.
Όπως τονίζει στο άρθρο του στις 20 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το συντηρητικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποφασίσει εάν θα διώξει το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz.
Το ΕΛΚ αποφάσισε λίγο αργά να καταδικάσει το Fidesz και τον αυταρχικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban, για την επίθεσή του στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Ωστόσο, οι δυτικοί κριτές του Orbán εξίσου αργά κατανοούν τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τη δημοτικότητά του.
Εξετάστε το τολμηρό σύνολο οικογενειακών πολιτικών που ανακοίνωσε η Orbán στις 10 Φεβρουαρίου 2019.
Μέχρι στιγμής, η ετυμηγορία στη Δύση σχετικά με αυτές τις πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του χαμηλού ποσοστού γονιμότητας της χώρας και στην περαιτέρω μείωση της μετανάστευσης, δεν έχει κατανοήσει την αποτελεσματικότητά τους στην εδραίωση της υποστήριξης του Orbán μεταξύ των Ούγγρων ψηφοφόρων.
Οι δυτικοί αναλυτές δεν αναγνωρίζουν ότι οι αυταρχικοί εθνικιστές, όπως ο Orbán, κερδίζουν την υποστήριξη όχι μόνο επειδή επιτίθενται σε μετανάστες αλλά και εφαρμόζοντας οικονομικές πολιτικές που ωφελούν τη μεσαία τάξη.
Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στη Δύση πρέπει να μάθουν γρήγορα αυτό το οικονομικό μάθημα εάν θέλουν να ανταγωνιστούν τους λαϊκιστές αμφισβητίες τους.
Ο Orbán επιθυμεί να συνδέσει το εθνικιστικό του μήνυμα με γενναιόδωρες και δημοφιλείς κοινωνικές πολιτικές, ενθαρρύνοντας συγχρόνως τις γυναίκες και τις οικογένειες να έχουν περισσότερα παιδιά.
Το τρέχον ποσοστό γονιμότητας της Ουγγαρίας στο 1,45 ανά γυναίκα είναι χαμηλότερο από το ποσοστό αντικατάστασης.
Ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί από το 1989, αντικατοπτρίζοντας τις μειώσεις σε άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες που παρείχαν εκτεταμένη κοινωνική στήριξη στις οικογένειες.
Το επίκεντρο του σχεδίου είναι μια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τις γυναίκες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά (ο Orbán και η σύζυγός του έχουν πέντε).
Αυτή και άλλες πολιτικές στο νέο πακέτο θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε όλες τις οικογένειες στην Ουγγαρία.
Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών που παντρεύονται για πρώτη φορά και έχουν εργαστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, θα δικαιούνται να λάβουν δάνειο ύψους 36.000 δολαρίων με μειωμένο επιτόκιο, το οποίο μπορεί και να «διαγραφεί» εφ’ όσον αποκτήσουν παιδιά
Οι μεγαλύτερες οικογένειες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κρατική επιχορήγηση ύψους 9.000 δολαρίων για την αγορά ενός αυτοκινήτου επτά θέσεων.
Οι παππούδες που φροντίζουν τα παιδιά θα είναι επιλέξιμοι για άδεια από την εργασία και παροχές.
Και η κυβέρνηση θα δημιουργήσει 21.000 νέους επιδοτούμενους χώρους παιδικής μέριμνας.
Τα κορυφαία δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι αναλυτές και οι πολιτικοί έχουν σχεδόν καθολικά επικρίνει το σχέδιο, πέφτοντας έτσι στην παγίδα του Orbán.
Ο Economist επέκρινε το σχέδιο του Orbán για υπερβολικό κόστος.
Τα νέα μέτρα είναι "απίθανο να δημιουργήσουν μια έκρηξη γεννήσεων" και θα μπορούσαν να "φουσκώσουν μια οικονομία κοντά στην υπερθέρμανση και να διογκώσουν τις τιμές των κατοικιών", σημειώνεται σε άρθρο του περιοδικού.
Ο δημοσιογράφος Adam Taylor επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα στην Washington Post, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές του Orbán "απλά αλλάζουν λίγο την κατάσταση και μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια κακή απόδοση της επένδυσης».
Έχουμε ακούσει αυτή την ίδια δυτική κριτική για δεκαετίες: δεν εργάζονται, η πληρωμή για τα σπίτια θα τα κάνει μόνο ακριβότερα και είναι καλύτερο να βασίζονται σε αγορές παρά σε δημόσιες πολιτικές.
Ωστόσο, οι επικριτές του Orbán αγνοούν τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν εφαρμόσει ανάλογες πολιτικές στήριξης των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.
Το ποσοστό γονιμότητας της Ρωσίας ανέρχεται σε 1,75 παιδιά ανά γυναίκα, από το 1,17 το 1999, εν μέρει λόγω ενός προγράμματος επιχορηγήσεων για νέους γονείς.
Η Πολωνία επίσης έχει επιτύχει υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από το 2015 και μετά την εισαγωγή της τεράστιας πρωτοβουλίας Family 500+, η οποία επιτρέπει στους γονείς να πληρώνουν για σχολικά είδη, ρούχα και διακοπές.
Και τα δύο συστήματα επικρίθηκαν ως υπερβολικά δαπανηρά, αλλά το δημόσιο έλλειμμα της Πολωνίας έχει μειωθεί και δεν έχει αυξηθεί.
Αυτές οι πολιτικές έχουν μάλλον προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας δραματικά την παιδική φτώχεια και αυξάνοντας τις εγγραφές στα σχολεία.
Αν και οι επιθέσεις της ελεύθερης αγοράς στα τολμηρά νέα κοινωνικά προγράμματα δεν αποτελούν έκπληξη, ορισμένες από τις πιο έντονες επικρίσεις των πολιτικών του Orbán προέρχονται από τα αριστερά.
Οι προοδευτικοί αντιπαθούν έντονα το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις του στοχεύουν τις γυναίκες κατά τρόπο που φαίνεται να προωθεί μια συντηρητική, φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.
Για παράδειγμα, η ιδέα ότι η βοήθεια για όσους βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας εξαρτάται από την υπάκουη αναπαραγωγή δεν γίνεται αποδεκτή.
Ο καθηγητής του Princeton Kim Lane Scheppele, σε συνέντευξη στο Public Radio International, προειδοποίησε ότι« οι γυναίκες τελικά θα επιβαρυνθούν με τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του Ορμπάν».
Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας, Annika Strandhäll δήλωσε ότι  «αυτή η πολιτική θα βλάψει την αυτονομία για την οποία οι γυναίκες αγωνίστηκαν εδώ και δεκαετίες ».
Αυτοί οι αναλυτές έχουν δίκιο στο ότι οι πολιτικές της Orbán έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να παντρεύονται, να αγοράζουν σπίτια, να έχουν περισσότερα παιδιά και να παραμένουν στην Ουγγαρία.
Αλλά η κριτική τους χάνει σε αρκετές περιπτώσεις τον στόχο.
Συνολικά, οι προτάσεις αυτές δεν είναι καταναγκαστικές.
Επίσης, δεν επιδιώκουν να κρατούν τις γυναίκες εκτός αγοράς εργασίας και στην Ουγγαρία.
Αντίθετα, το σχέδιο της Orbán έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Γι 'αυτό, θα πρέπει να γιορτάζεται και όχι να δέχεται επιθέσεις.
Εξετάστε την εξαίρεση από το φόρο εισοδήματος για τις γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
Οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος θα είναι οι γυναίκες που εργάζονται, επειδή εκείνοι που δεν έχουν εισόδημα δεν θα ωφεληθούν.
Στις οικογένειες με δύο γονείς, όπου και οι δύο εταίροι έχουν παρόμοια ή ίσα κέρδη, μπορεί να έχει νόημα η γυναίκα να εργάζεται χωρίς φόρο ή να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ ο άνδρας μένει στο σπίτι με τα παιδιά.
Παρομοίως, παρέχοντας στους παππούδες τα οφέλη για τη φροντίδα των παιδιών και έτσι δίνεται βοήθεια στις γυναίκες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με την επιδοτούμενη παιδική φροντίδα
Και παρόλο που τα νέα προγράμματα δανείων ενθαρρύνουν τις γυναίκες να έχουν παιδιά, μπορούν επίσης να τους επιτρέψουν να αγοράσουν ένα σπίτι.
Με λίγα λόγια, αυτές οι πολιτικές παρέχουν κρατική στήριξη για την απλήρωτη εργασία των γυναικών.
Ορισμένες από τις πιο τολμηρές νέες πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης προέρχονται από τις πιο λαϊκές κυβερνήσεις.
Οι αρνητικές αντιδράσεις των βασικών ηγετών της κοινής γνώμης στη Δύση δείχνουν πόσο απροετοίμαστοι είναι να κάνουν μάχη με τον Orbán και άλλους για την καρδιά και το μυαλό των ψηφοφόρων.
Το λαϊκιστικό δικαίωμα πιέζει τη ρητορική και τις πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας στην υπηρεσία του αυταρχικού εθνικισμού.
Εάν η Δύση δεν μπορεί να δει ή να κατανοήσει την «αίγλη» αυτού του γεγονότος, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης