ΟΗΕ: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος Γιαζίντι θυμάτων του ISIS στο Β. Ιράκ - Εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 200

ΟΗΕ: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος Γιαζίντι θυμάτων του ISIS στο Β. Ιράκ -  Εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 200
Ο ΟΗΕ εκτιμά οτι στους 200 ομαδικούς τάφους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα γιαζίντι
Ομαδικός τάφος Γιαζίντι, θυμάτων του Ισλαμικοί Κράτους, εντοπίστηκε στην πόλη Κότζο στο βόρειο Ιράκ, μια περιοχή όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι. Είναι ο πρώτος ομαδικός τάφος που εντοπίζεται στην περιοχή και ανοίχτηκε παρουσία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad.
Το άνοιγμα του τάφου αυτού από τις αρχές του Ιράκ για την εκταφή των σορών και τον εντοπισμό στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων θα επιτρέψει να διευκρινιστεί η τύχη εκατοντάδων κατοίκων του Κότζο στην περιοχή Σίντζαρ της επαρχίας Νινευή, διαβεβαίωσε ο ΟΗΕ που ερευνά για να καθορίσει αν οι σφαγές αυτές αποτελούν γενοκτονία.
Στο Κότζο, από όπου κατάγεται και η Murad, πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2014.
Ηλικίας 25 ετών, η νεαρή Γιαζίντι και η ίδια πρώην σκλάβα του σεξ των μαχητών του ΙΚ, μάχεται μαζί με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amal Clooney ώστε να αναγνωριστούν τα εγκλήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014, στη διάρκεια της οποίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά από το Κότζο.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια άνω των 9 ετών έγιναν σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών, ενώ τα αγόρια πάνω των 7 ετών παιδιά- στρατιώτες.
Καλώντας τις αρχές στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν να "προστατεύσουν τους ομαδικούς τάφους" ώστε να βρεθούν εκεί αποδείξεις "για τη γενοκτονία των Γιαζίντι", η Murad ζήτησε "να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων".
"Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με τις αραβικές φυλές της περιοχής μας, αν οι αξιωματούχοι τους δεν δώσουν τα ονόματα των δραστών των εγκλημάτων προκειμένου να δικαστούν", τόνισε, την ώρα που οι Γιαζίντι κατηγορούν πολλά μέλη της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην περιοχή, ότι ήταν συνεργοί των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ Karim Assad Ahmad Hann, το άνοιγμα του ομαδικού αυτού τάφου σηματοδοτεί "μια σημαντική στιγμή".
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ΙΚ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους, στους οποίους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα.
Ο Hann εξήγησε ότι στην περιοχή Σίντζαρ έχουν εντοπιστεί "73 ομαδικοί τάφοι".
"Διαπράχθηκε κακό, προκλήθηκαν ζημιές και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με όμορφα λόγια", κατήγγειλε.
Μόνο στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται το Κότζο και η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 είναι Γιαζίντι, σύμφωνα με τις αρχές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS