Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως ο εμπορικός πόλεμος Trump με Κίνα και ΕΕ κόστισε στην αμερικανική οικονομία 76,6 δισ δολάρια το 2018

Πως ο εμπορικός πόλεμος Trump με Κίνα και ΕΕ κόστισε στην αμερικανική οικονομία 76,6 δισ δολάρια το 2018
Ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε αρνητικά περισσότερο τις Ρεπουμπλικανικές κομητείες οι οποίες πλήρωσαν το μεγαλύτερο κόστος των εισαγωγών 
Ακριβά έχει στοιχίσει στην Αμερικανική οικονομία ο «εμπορικός πόλεμος» του προέδρου Trump με την Κίνα καθώς οι απώλειες υπολογίζονται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, ενώ το κόστος εισαγωγών επιβάρυνε με 68 δισεκατομμύρια δολάρια καταναλωτές και παραγωγούς.
Αυτό αποκαλύπτουν οικονομολόγοι των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «οι εισαγωγές από τις χώρες που μαινόταν ο «εμπορικός πόλεμος» (όπως η Κίνα και η ΕΕ) μειώθηκαν κατά 31,5%, ενώ και οι Αμερικανικές εξαγωγές προς αυτές μειώθηκαν κατά 11%.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε μελέτη με τίτλο «Η επιστροφή στον προστατευτισμό», την οποία υπογράφουν ερευνητές από το Yale, το Columbia, το UCLA και το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας.
Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, «αν και τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός για ολόκληρη την οικονομία της χώρας, που αντιστοιχεί στο 0,04% του Αμερικανικού ΑΕΠ, οι Αμερικανοί καταναλωτές επωμίστηκαν το σύνολο των επιπτώσεων».
Οι ετήσιες απώλειες των καταναλωτών και των παραγωγών έφτασαν τα 68,8 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στο 0,37% του ΑΕΠ.
Η ειρωνεία είναι ότι η απόφαση του προέδρου Trump να κηρύξει τον εμπορικό πόλεμο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού για να προασπίσει την αμερικανική οικονομία επηρέασε αρνητικά περισσότερο τις Ρεπουμπλικανικές κομητείες που σήκωσαν το μεγαλύτερο κόστος του εμπορικού πολέμου.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Trump επέβαλε μονομερείς αυξήσεις των τιμολογίων για να καταπολεμήσει αυτό που ο ίδος είχε χαρακτηρίσει «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές». Στο στόχαστρό του είχαν μπει η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι εμπορικοί εταίροι.
Ο πόλεμος με την Κίνα έχει ήδη αυξήσει το κόστος από τους δασμούς στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ η Κίνα απάντησε με αντίποινα ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα.
Η Ουάσιγκτον αύξησε τους δασμούς κατά 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αλουμίνιο από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό ενώ και η ΕΕ απάντησε με αύξηση κατά 25% σε προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα ουίσκι, τα φιστίκια, τα τζίν ρούχα, το χάλυβα και το αλουμίνιο.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης