Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Με περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα επιχειρεί ο Guaido να εκδιώξει τον Maduro από την εξουσία

Βενεζουέλα: Με περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα επιχειρεί ο Guaido να εκδιώξει τον Maduro από την εξουσία
Σε νέα φάση η εκστρατεία του Guaido για την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και  επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaido δήλωσε το Σάββατο (16/3/2019) ότι ξεκίνησε μια «νέα φάση» στην προσπάθειά του να εκδιώξει τον πρόεδρο Nicolas Maduro, υποσχόμενος να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα πριν «ανακαταλάβει» το προεδρικό μέγαρο.
Ο Guaido, ο οποίος επικαλέστηκε το σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2019 για να αναλάβει την προσωρινή προεδρία, λέγοντας ότι η επανεκλογή του Maduro ήταν παράνομη, κάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη μάχη.
«Πολύ σύντομα, όταν θα έχουμε επισκεφθεί και οργανώσει κάθε ίντσα της χώρας ... θα πάμε στο Miraflores και θα διεκδικήσουμε ό, τι ανήκει στον λαό της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Guaido αναφερόμενος στο προεδρικό μέγαρο του Maduro σε ομιλία του στη βιομηχανική πόλη της Valencia 176 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Guaido ως νόμιμο αρχηγό του κράτους και κάλεσαν τον Maduro να απομακρυνθεί, υπενθυμίζει το Reuters.
Ωστόσο ο Maduro, που υποστηρίζει ότι είναι θύμα ενός πραξικοπήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διατηρεί την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και τον έλεγχο των κρατικών λειτουργιών.
Η εκστρατεία του Guaido μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί κυρίως στην κινητοποίηση υποστηρικτών στην πρωτεύουσα Καράκας, όπου η εξουσία έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό μετά από σχεδόν εβδομαδιαία διακοπή ρεύματος που παρέλυσε τη χώρα που ήδη υποφέρει από μια υπερπληθωριστική οικονομική κατάρρευση και χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.
Αλλά η αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών ήταν πιο αργή στο εσωτερικό της χώρας.
Στο Maracaibo, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, οι παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν στη λεηλασία καταστημάτων και εργοστασίων και πολλοί έμποροι απαίτησαν ξένο νόμισμα για αγορές, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών μειώθηκαν.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης