Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πουλάει την Πανγαία για 415 εκατ. ευρώ ή 5 ευρώ ανά μετοχή η Εθνική τράπεζα ...στην Invel

tags :
Πουλάει την Πανγαία για 415 εκατ. ευρώ ή 5 ευρώ ανά μετοχή η Εθνική τράπεζα ...στην Invel
Στην παραχώρηση του 32,6% της ΑΕΕΑΠ στην Invel με βάση τη συμφωνία μετόχων προχωρά η Εθνική τράπεζα - Κοντά στα 5 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα.
Ένα βήμα πριν την πλήρη αποεπένδυσή της από την Πανγαία ΑΕΕΑΠ βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα καθώς η Invel ετοιμάζεται να εξασκήσει το δικαίωμά της να αγοράσει το 32,66% της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Εθνική και Invel συμφώνησαν αγοράσει η τελευταία το ποσοστό της τράπεζας στην Πανγαία σε τιμή που αγγίζει τα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό σημαίνει ότι η Invel θα καταβάλει περίπου 415 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 83,4 εκατ. μετοχές της Εθνικής Πανγαία.
Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την εξαγορά θα καλυφθούν από τους μετόχους της Invel.
Με την απόκτηση του 32,66% η Invel θα φθάσει να ελέγχει το 98,15% της Πανγαία ΑΕΕΑΠ και θα πρέπει να λάβει καθοριστικές αποφάσεις
. Δηλαδή αν θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ισχνού free float και της χαμηλής εμπορευσιμότητας, ώστε η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ να εισέλθει στους δείκτες ή αν θα πρέπει να υιοθετήσει εναλλακτική στρατηγική, καθώς η διατήρηση ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα  δεν ενέχει πλέον σημαντικά φορολογικά οφέλη.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος των Α.Ε.Ε.Α.Π. επιβαρύνθηκε με υπερβολική αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Τόσο ο φόρος επί του ενεργητικού, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, όσο και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ έχουν μειώσει τις αποδόσεις για τους μετόχους.  
Υπό το παραπάνω πρίσμα δεν αποκλείεται εφαρμογή στρατηγικών, που θα αποσκοπούν στην αποφυγή των διαρθρωτικών ανεπαρκειών, οι οποίες προέκυψαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ.
Από την πώληση της Πανγαία η Εθνική θα εισπράξει 415 εκατ. ευρώ ενώ θα δει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της να μειώνεται κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, όμως, θα σταματήσει να ενοποιεί την ΑΕΕΑΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης