Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ολλανδία - Επίθεση στο τραμ με 3 νεκρούς - Συνελήφθη ο δράστης - Rutte: Δεν θα σταματήσουμε να πολεμούμε τη μισαλλοδοξία

Συναγερμός στην Ολλανδία - Επίθεση στο τραμ με 3 νεκρούς - Συνελήφθη ο δράστης - Rutte: Δεν θα σταματήσουμε να πολεμούμε τη μισαλλοδοξία
Άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πυρά σήμερα το πρωί (18/3/2019) στην Ουτρέχτη, στο κέντρο της Ολλανδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία
(upd) Συνελήφθη ο ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη, μεταδίδει το NOS News.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί, θα μπορούσαν να είναι "οικογενειακοί λόγοι".
Σήμερα (18/3/2019) το πρωί  ο 37χρονος άνδρας τουρκικής καταγωγής, ονόματι Gökman Tanis άνοιξε πυρ κατά πολιτών, οι οποίοι περίμεναν σε σταθμό του τραμ, στην Ουτρέχτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δήμο της Ουτρέχτης, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα εννέα, εκ των οποίων οι τρεις είναι σοβαρά.




«Μην επιχειρήσετε να τον πλησιάσετε, αλλά ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία» αναφέρει η ολλανδική αστυνομία.


Anadolu: Ο ένοπλος στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ για οικογενειακούς λόγους

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας "οικογενειακών λόγων", μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς.

Οι δηλώσεις Rutte


Τη βαθιά του ανησυχία για την επίθεση στην Ουτρέχτη εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, τονίζοντας ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του 37χρονου.
«Καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να βρούμε τον δράστη ή τους δράστες των πυροβολισμών της Ουτρέχτης.
Εάν πράγματι αυτή είναι μία τρομοκρατική ενέργεια, τότε φυσικά μία είναι η απάντηση.
Και αυτή η απάντηση θα έχει ως εξής: Κι αυτό είναι το κράτος δικαίου και δημοκρατία μας, είμαστε πιο δυνατοί από τους φανατικούς και τη βία.
Δεν θα σταματήσουμε να πολεμούμε τη μισαλλοδοξία.
Ποτέ», ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Επικοινωνία Juncker-Rutte

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στον απόηχο της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης.
«Μόλις μίλησα με τον Mark Rutte για να ενημερωθώ σχετικά με την κατάσταση στην Ουτρέχτη.
Η ΕΕ συμπαραστέκεται στην Ολλανδία και τον λαό της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και τις οικογένειες τους» έγραψε ο Juncker στο twitter.


Tajani: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη

Τη συμπαράσταση του στον ολλανδικό λαό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani.
«Εκφράζω τη στήριξη μου στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση στην Ουτρέχτη.
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη κατά της βίας και των επιθέσεων στους πολίτες μας» έγραψε σε μήνυμα του στο twitter.


Το χρονικό της επίθεσης


Βάσει των όσων μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Ολλανδίας, ένας άντρας που επέβαινε στο τραμ έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον αρκετών επιβατών.
Ο άντρας αυτός αναζητείται από την αστυνομία, καθώς κατόρθωσε να διαφύγει, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ολλανδικής αστυνομίας, το κίνητρο του δράστη πιθανώς να είναι τρομοκρατικό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης ήταν βαρύτατα οπλισμένος, ενώ η αστυνομία κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.
Ωστόσο, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι με εντολή της αστυνομίας έκλεισαν όλα τα τζαμιά της πόλης, ενώ οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην παρεμποδίζουν το έργο της αστυνομίας.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος.
Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μερικοί άνδρες απομακρύνθηκαν τρέχοντας από τη σκηνή.
Επί του παρόντος πάντως δεν έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Marke Rutte εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το περιστατικό την ώρα που έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στην έδρα της κυβέρνησης στην Χάγη.
Πάντως, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε «πολλά σημεία» της πόλης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης