Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Η μείωση των NPLs, κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη

Handelsblatt: Η μείωση των NPLs, κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη
Η Handelsblatt χαρακτηρίζει φιλόδοξο τον στόχο για τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες
Στην πρόοδο των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τη μείωση των NPLs αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα με τίτλο «οι τράπεζες νοικοκυρεύουν τα βιβλία τους».
Η γερμανική εφημερίδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαμορφώνονται στο 45,4% του συνόλου, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 3,4%.
«Υπό την πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ευρωζώνης (SSM), οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν από το "βουνό" των κόκκινων δανείων πιο γρήγορα από όσο σχεδίαζαν μέχρι σήμερα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον προηγούμενο χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν εξυγιάνει τα βιβλία τους κατά 12,7 δισ. ευρώ κάτι που «αυτό αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από προβληματικά δάνεια, αλλά με αργούς ρυθμούς».
Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, τα NPLs επιβαρρύνουν και την ελληνική οικονομία στο σύνολο της, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση νέων δανείων.
«Γι' αυτό, η απομείωση προβληματικών δανείων θεωρείται "κλειδί" για την επιστροφή της Ελλάδας σε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Φιλόδοξος ο στόχος

Πάντως η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο νέος στόχος είναι πολύ φιλόδοξος: τα πιστωτικά ιδρύματα θέλουν να μειώσουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσό κάτω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021. Για να γίνει αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις.
Ένα σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει να μεταφέρουν οι τράπεζες κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ σε μία εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία εγχαρτώνει τις απαιτήσεις και τις μεταπωλεί (...)
Ένα δεύτερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επίσης τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων σε ένα είδος "κακής τράπεζας" (Bad Bank) με παράλληλη παροχή κρατικών εγγυήσεων.
Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν οι θεματοφύλακες του ανταγωνισμού στην ΕΕ εγκρίνουν το σχέδιο ή το αξιολογούν ως απαγορευμένη κρατική ενίσχυση.
Η απόφαση αναμένεται τον Απρίλιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης