Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για σχέδιο διάλυσης του ΛΕΠΕΤΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Εθνικής

tags :
Για σχέδιο διάλυσης του ΛΕΠΕΤΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Εθνικής
Υποστηρίζει την «εξεύρεση λύσης» για το ΛΕΠΕΤΕ ο υφ. Εργασίας, Πετρόπουλος
«Είναι ιερή υποχρέωση η διατήρηση του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ).
Το οφείλουμε σε αυτούς που τον ίδρυσαν το 1949», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) Γιάννης Πορτούλας, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της τράπεζας διέκοψε την παροχή επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) από 16.500 συνταξιούχους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 17 μήνες.
Μιλώντας σε ενημερωτική συγκέντρωση, ο κ. Πορτούλας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία και δεν άσκησε καμία πίεση προς την πλευρά της τράπεζας, για να τηρήσει τις παγιωμένες υποχρεώσεις της.
«Η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, από κοινού με τη διοίκηση της ΕΤΕ, μεθόδευσαν, σχεδίασαν και εφαρμόζουν, ένα σχέδιο διάλυσης του ΛΕΠΕΤΕ και οικονομικής εξόντωσης 16.500 συνταξιούχων.
Το σχέδιο τους κλιμακώνεται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό», υποστήριξε ο κ. Πορτούλας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας για την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων θα συνεχιστεί με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, με επιστολή του, που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να χορηγηθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις, καθώς έχουν συμπληρωθεί πάνω από 15 μήνες από την παύση χορήγησής τους.
«Οι πρωτοβουλίες μας σε καμία περίπτωση δεν κατατείνουν στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ ούτε επηρεάζουν την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς.
Αντιθέτως, εξασφαλίζουν την αδιαμφισβήτητη και εγγυημένη χορήγηση από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξημένης επικουρικής σύνταξης συγκριτικά με τη μέση σύνταξη που το Ταμείο αυτό χορηγεί, χωρίς εν τω μεταξύ να καταργούνται οι εκκρεμούσες δίκες.
Υπό αυτούς τους όρους, η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ ενισχύει την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων και, σε καμία περίπτωση, δεν αποδυναμώνει τις δικαστικές αξιώσεις» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος στην επιστολή του.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι Ταμείο, αλλά είναι ένας ειδικός λογαριασμός και, ως ειδικός λογαριασμός, πρέπει να διατηρηθεί.
«Το παράδειγμά σας δείχνει πώς σχεδιάστηκαν ιστορικά επικουρικοί λογαριασμοί, χωρίς να έχουν κεφαλαιοποιητική διάσταση», διαπίστωσε ο κ. Μηταράκης, σχολιάζοντας ότι, μέχρι στιγμής, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.
«Πρέπει η Πολιτεία ως διαμεσολαβητής και ως θεματοφύλακας της σταθερότητας και του ασφαλιστικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συμβάλει σε μία λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των δικαιούχων», είπε ο κ. Μηταράκης, διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει απολύτως την εφαρμογή της νομιμότητας, όπως αυτή θα καθοριστεί από τη δικαστική αρχή και θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση μίας άμεσης μεταβατικής λύσης, μέχρι να τελεσιδικήσει.
Κοντά στην προσπάθεια του συλλόγου συνταξιούχων της ΕΤΕ δήλωσε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος, με επιστολή του. «Επιθυμούμε να υπάρξει μία θετική κατάληξη για τους συνταξιούχους», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι δεν κυβερνούν τα δικαστήρια, αλλά οι κυβερνήσεις.
«Το ζήτημα είναι πολιτικό και πολιτική λύση πρέπει να δοθεί. Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να είναι δημόσιο», τόνισε ο κ. Κουμπούρης.
Τέλος, ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, δήλωσε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός επικούρησης και η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να τηρήσει τις οικονομικές, ασφαλιστικές, νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της απέναντι στους συνταξιούχους.
«Πολιτικές ευθύνες έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση με τη λύση την οποία προτείνει.
Αυτή δεν είναι λύση, αλλά "μπάλωμα" σε προεκλογική περίοδο», υποστήριξε ο κ. Στρατούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης