Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τροπολογία - «δώρο» για Κουντουρά και Δανέλλη φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

tags :
Τροπολογία - «δώρο» για Κουντουρά και Δανέλλη φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση
Με την τροπολογία οι δύο βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν εάν είναι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου τόσο η υπουργός Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά, όσο και ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει την Τρίτη 19/3 πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία, βάσει της οποίας ένας νυν βουλευτής μπορεί να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να είναι αναγκαίο πριν να παραιτηθεί.
Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών «οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος.
Ευνόητο είναι φυσικά ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.  
Με το άρθρο 56 του Συντάγματος προβλέπεται ως προϋπόθεση για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψηφίων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η  επιλογή τους ως υποψηφίων δεν επηρεάζει ή δεν δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματός τους. Το ίδιο κώλυμα υπάρχει και όσους θέτουν υποψηφιότητα ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει –προφανώς- πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη.
Ο βουλευτής έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και δεν έχει υποχρέωση ουδετερότητας.
Άρα, η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα από την παραίτηση του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου από τη θέση ή το λειτούργημά του. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε έχει καταργηθεί το αντίστοιχο κώλυμα, ως προς τους βουλευτές, για τις αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) εκλογές.
Άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θεσπίζεται αντίστοιχο κώλυμα μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή».
Σε περίπτωση που η κυρία Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από βουλευτές τότε τις θέσεις τους θα αναλάμβαναν ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ που παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο ενώ στη περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, τη θέση του καταλαμβάνει η Ελένη Μπρεδάκη- Μαρινέλλη, πιστή στο Ποτάμι.
Αυτομάτως η κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη των 151 βουλευτών.
Πάντως το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση που Κουντουρά και Δανέλλης εκλεγούν στην Ευρωβουλή, αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς είναι αναγκαίο να παραιτηθούν από το αξίωμα του βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου.
Πιθανώς ο χρόνος που θα προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση, πάντα εάν εκλεγούν ευρωβουλευτές, να καθορίσει και το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές στη χώρα, με το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί τον Μάιο 2019 να απομακρύνεται όλο και περισσότρεο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης