Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξεκαθάρισμα «λογαριασμών»… οι ευρωεκλογές – Βγαίνουν μπροστά Τσίπρας, Μητσοτάκης

tags :
Ξεκαθάρισμα «λογαριασμών»… οι ευρωεκλογές – Βγαίνουν μπροστά Τσίπρας, Μητσοτάκης
Ποια η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ στην τελική ευθεία
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα ξεκαθαρίσουν το εγχώριο πολιτικό τοπίο.
Μια και θα δείξουν εν πολλοίς ποια είναι η δυναμική των πολιτικών δυνάμεων στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές.
Διότι μπορεί οι δημοσκοπήσεις - σχεδόν στο σύνολο τους - να προεξοφλούν νίκη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το πρόσφατο παρελθόν των «αστοχιών» δικαιολογεί να υπάρχουν επιφυλάξεις για τα ευρήματα τους.
Οι φετινές ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Πρώτον, διότι θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Δεύτερον, διότι θα δώσει το «στίγμα» και το κλίμα για επικείμενες εθνικές, βουλευτικές εκλογές.
Οι οποίες, όπως όλα δείχνουν και εκτός εξαιρετικού απροόπτου, «κλειδώνουν» για τον Οκτώβριο.
Καθώς αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως είναι και η μοναδική που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα την ελπίδα πως μπορούν να κάνουν την πολιτική ανατροπή.
Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει οι ευρωεκλογές του Μαΐου να μην εξελιχθούν σε «ταφόπλακα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή η διαφορά του από τη ΝΔ να είναι μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων και η ΝΔ να μην καταφέρει να ξεπεράσει το 30%.
Κάτι που εν πολλοίς θα προεξοφλεί πως η ΝΔ θα μετρήσει απώλειες από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της.
Παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει να «αποδίδει» και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρέπει δηλαδή να ενισχύσει τη συσπείρωση του, θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του να τον εμπιστευθούν εκ νέου και άρα να συμμετάσχουν στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Και όλα αυτά προϋποθέτουν πως θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί θετικά και η κυβερνητική πολιτική.
Υπό αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται μια πιο ενεργή δραστηριοποίηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως στόχο θα έχει αφενός να «συγκινήσει» και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και αφετέρου να περιορίσει όσο μπορεί τις διαρροές είτε προς τα αριστερά του είτε προς το Κίνημα Αλλαγής.
Τις ίδιες ανησυχίες όμως μοιράζεται και ο Κ. Μητσοτάκης.
Η έκκληση του να μην χαθεί ούτε μια ψήφος στις επόμενες ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως δημοψήφισμα εθνικής κάλπης, είναι ενδεικτική της πολιτικής στρατηγικής του.
Η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο ότι δεν «επιτρέπεται» χαλαρή ψήφος.
Και αυτό διότι μέλημα του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι να επιβεβαιωθεί στην κάλπη αυτό που σκιαγραφούν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις.
Μια ξεκάθαρη νίκη με μια διαφορά 7 -8 μονάδων που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.
Που θα καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τελειώσει, ότι πρέπει να φύγει και ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην κάλπη των εθνικών εκλογών.
Με λίγα λόγια ο κ.Μητσοτάκης θέλει η κάλπη των ευρωεκλογών να στείλει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το παιχνίδι.
Εάν μάλιστα αυτό συνοδευτεί και με τη ΝΔ να κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, τότε ο κ.Μητσοτάκης θα έχει κερδίσει το στοίχημα του.
Εάν όμως δεν επιβεβαιωθεί η στόχευση αυτή, δεν αποκλείεται το κλίμα θριάμβου που επικρατεί στη ΝΔ να της γυρίσει μπούμερανγκ.
Μια και ο εκλογικός «περίπατος» που πολλοί προεξοφλούν, θα εξελιχθεί σε ένα ντέρμπι, όπου κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει ακόμα και το νικητή.
Για αυτό το λόγο και ο Κ. Μητσοτάκης θα τα δώσει όλα τις επόμενες ημέρες και θα βγει μπροστά στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ αφενός για να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τα έως σήμερα πεπραγμένα της αφετέρου για να επικοινωνήσει καλύτερα το δικό του πολιτικό αφήγημα κυρίως στους κεντρώους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Τσίπρας και Μητσοτάκης γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό «παιχνίδι», το οποίο με τη σειρά του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό τους μέλλον.
Για αυτό και οι δύο θα βγουν μπροστά για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Γεγονός που θα καταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες εκλογικές μάχες σε προσωπική μονομαχία.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης