Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μια «ανάσα» από το ξέσπασμα πολέμου βρέθηκαν Ινδία και Πακιστάν - Τι ειπώθηκε στις μυστικές διαβουλεύσεις

tags :
Μια «ανάσα» από το ξέσπασμα πολέμου βρέθηκαν Ινδία και Πακιστάν - Τι ειπώθηκε στις μυστικές διαβουλεύσεις
Μια «ανάσα» από το ξέσπασμα πολέμου βρέθηκαν Ινδία και Πακιστάν – Τι ειπώθηκε στις μυστικές διαβουλεύσεις
Νέο δημοσίευμα του Reuters επιβεβαίωσε ότι η Ινδία και Πακιστάν βρέθηκαν μια ανάσα από τη στρατιωτική σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2019, μετά το βομβαρδισμό στρατοπέδου ανταρτών από την Ινδία μέσα στην πακιστανική επικράτειας που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός ινδικού μαχητικού αεροσκάφους και τη σύλληψη του πιλότου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά στο να ξεσπάσει μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση.
Η Ινδία απειλούσε να εκτοξεύσει τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ ήταν έτοιμοι να ανταποδώσει το πλήγμα με 18 βαλλιστικούς πυραύλους σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες και κυβερνητικές πηγές στο Νέο Δελχί, το Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον.
Διεθνείς διπλωμάτες που προσπαθούν να παρέμβουν στην κρίση φέρονταν να φοβούνται ότι οι δύο πυρηνικοί αντίπαλοι ήταν έτοιμοι να κηρύξουν τον πόλεμο με σημείο  ανάφλεξης τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι πύραυλοι που θα εκτοξεύονταν θα ήταν κάτι περισσότερο από τα συμβατικά όπλα, αλλά δημιούργησαν αμηχανία σε επίσημους κύκλους στην Ουάσιγκτον, Λονδίνο».
Μεταξύ των νέων αποκαλύψεων περιλαμβάνεται και η ακόλουθη ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο στρατός του Πακιστάν είχε προχωρήσει στη σύλληψη ινδού πιλότου.
 Εκείνο το βράδυ (27/2), ο Ινδός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ajit Doval, μίλησε se  μια ασφαλή γραμμή προς τον επικεφαλής  μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν της Inter Services Intelligence (ISI), Asim Munir, για να του πει ότι η Ινδία δεν πρόκειται να σταματήσει τη νέα της εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, από τη σύλληψη του ινδού πιλότου, ανέφερε μια πηγή ινδικής κυβέρνησης και ένας δυτικός διπλωμάτης με γνώση των συνομιλιών.
Ο Doval παράλληλα τόνισε πως η Ινδία έχει σκοπό να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ανταρτών που το Ισλαμαμπάντ επιτρέπει να «λειτουργούν ελεύθερα» από το πακιστανικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας η Ινδία απειλούσε να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Πακιστάν, σύμφωνα με την έκθεση:
Ένας υπουργός της κυβέρνησης του Πακιστάν και ένας δυτικός διπλωμάτης στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσαν ξεχωριστά μια συγκεκριμένη ινδική απειλή να χρησιμοποιήσουν έξι βαλλιστικούς πυραύλους για στόχους εντός του Πακιστάν.
Δεν διευκρίνισαν ποιος εξαπέλυσε την απειλή ή ποίος την έλαβε, αλλά ο υπουργός είπε ότι ινδικές και πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών «επικοινωνούσαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της έντασης και ακόμα και τώρα επικοινωνούν μεταξύ τους».
Το Πακιστάν δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες επιθέσεις της Ινδίας με πολύ περισσότερες δικές του επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, είπε υπουργός στο Reuters, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Ο πακιστανός υπουργός απάντησε, σύμφωνα με το Reuters, «είπαμε αν εκτοξεύσετε ένα βαλλιστικό πύραυλο, θα εξαπολύσουμε τρεις.
Ό, τι και αν κάνει η Ινδία, θα απαντήσουμε τρεις φορές σε αυτό».
Έκτοτε, μεταξύ των δύο πυρηνικών ένοπλων κρατών έχει αποκλιμακωθεί  η ένταση μέσα από συνεχιζόμενες διπλωματικές παρεμβάσεις της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες προσπάθησαν να μετριάσουν τις εντάσεις και να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.
Το Πακιστάν βρίσκεται σήμερα υπό διεθνή πίεση για να αποδείξει ότι δεν θα ανεχτεί την παρουσία του Jaish-e-Mohammed ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής ομάδας στο έδαφός του.
Τα επικίνδυνα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2019 ξεκίνησαν αφού η Ινδία ισχυρίστηκε (και ξεκίνησε) το δικαίωμα να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας ακόμη και σε αμφισβητούμενες παραμεθόριες περιοχές, οι οποίες γρήγορα οδήγησαν στον τελευταίο γύρο των αυξανόμενων εντάσεων, οι χειρότερες που παρατηρήθηκαν τα τελευταία  χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης