Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμίνης: Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις βιώσιμες για όλους

Καμίνης: Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις βιώσιμες για όλους
«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις βιώσιμες για όλους τους πολίτες»
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που οφείλουν να έχουν οι πόλεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και οι συνεχείς προκλήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 4ης Συνάντησης της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), «Champion Mayors for Inclusive Growth - Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους».
Επιπλέον, ο κ. Καμίνης και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, παρουσίασαν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας - Ανάπτυξη για Όλους», που περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενες τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Καμίνης, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο για την ανεκτίμητη συμβολή του οργανισμού στην κοινή προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης στη χώρα μας.
Ακόμη τόνισε: «Ζητάμε ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.
Οι αυξανόμενες ανισότητες αποτελούν τη ρίζα της ανερχόμενης δυσαρέσκειας, βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις κι υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.
Κανένας δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυτές αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο.
Θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι προκλήσεις που θέτει η τεχνολογία στον χώρο της εργασίας και της οικονομίας, όλα αυτά απαιτούν πια συνεργασίες.
Δεν αρκεί πια να συνεργάζονται μόνο οι κυβερνήσεις μεταξύ τους.
Χρειάζεται η συνδρομή όλων των τμημάτων της κοινωνίας κι όλων των βαθμίδων της δημόσιας διοίκησης.
Οι πόλεις οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, διότι διαθέτουν στενή γνώση των προβλημάτων, άμεση επαφή με τους πολίτες.
Έχουν τον ενθουσιασμό να καινοτομούν και να εφαρμόζουν κοινωνικές λύσεις».
«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις και κατ' επέκταση κοινωνίες βιώσιμες για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση, το φύλο, την ηλικία ή τον τόπο κατοικίας», σημείωσε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναφερόμενος στην 7η Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας δημάρχων και υπουργών που συμμετέχουν στην υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, που θα διεξαχθεί αύριο, επισήμανε ότι «εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους υπουργούς, τον οδικό χάρτη και να τροφοδοτήσουμε με τις θέσεις μας τις δικές τους συζητήσεις.
Είναι καιρός μια τέτοια πρακτική συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και πόλεων να γίνει ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση».
Χτίζοντας πάνω στο παράδειγμα της «Αθήνας - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», στην 4η συνάντηση της πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ «Champion Mayors for Inclusive Growth - Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους», οι δήμαρχοι στον Οδικό Χάρτη, αναγνωρίζουν την καινοτομία, σε όλες τις μορφές της -κοινωνική, τεχνολογική, καινοτομία στον δημόσιο τομέα- ως το πλέον σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και υιοθετούν μία σειρά από αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναγνωρίζουν επίσης τον διαφορετικό «τρόπο» που επέλεξε η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα και να προωθήσει λύσεις μέσω της συνεχούς και διεξοδικής διαβούλευσης με τους πολίτες.
«Είναι αναμφίβολα μία ακόμα αναγνώριση ότι η πόλη μας, η Αθήνα, μέσα σε αυτή την κρίση, μπόρεσε να σταθεί όρθια αλλά και να εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με το παράδειγμά της», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης