Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θολό το εκλογικό τοπίο με όλα τα σενάρια για τον χρόνο της βουλευτικής κάλπης ανοιχτά

tags :
Θολό το εκλογικό τοπίο με όλα τα σενάρια για τον χρόνο της βουλευτικής κάλπης ανοιχτά
Θολό το εκλογικό τοπίο με όλα τα σενάρια για το χρόνο της βουλευτικής κάλπης ανοιχτά
Στην πολιτική σκηνή που κινείται σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς, το τοπίο παραμένει θολό σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Στη ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου τοποθετούνται όλες οι πιθανές ημερομηνίες με τρία σενάρια να κυριαρχούν - Μάιος, Ιούνιος και Οκτώβριος - ενώ το πρωθυπουργικό επιτελείο μελετά ενδελεχώς κέρδη και ζημιές.
Βέβαια, κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει αυτό του Οκτωβρίου ωστόσο αποφάσεις  ακομα δεν έχουν ληφθεί.
Όλα συγκλίνουν ότι μέχρι αυτή την ώρα, ανακατεύει την τράπουλα των εκλογικών ημερομηνιών ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μπορεί να δηλώνει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της όμως τίποτα ακόμα δεν φαίνεται ότι έχει κλειδώσει.
Πάντως ο ίδιος μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ευρώπης στον Κεραμεικό το βράδυ της Δευτέρας (18/3) δήλωσε χαρακτηριστικά πως πολλοί τον «γαργάλησαν» να κάνει εθνικές εκλογές την ίδια μέρα αλλά αντιστέκεται και δεν θα γίνει αυτό.   
Το ρευστό πολιτικό κλίμα πυροδοτεί τα εκλογικά σενάρια τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο παρασκήνιο.
Και όλες οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει πειστεί ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές είναι ο Οκτώβριος με πιθανή μάλιστα ημερομηνία την 6η Οκτωβρίου καθώς θεωρείται ότι  μέχρι τότε όλα αυτά τα οφέλη από τις διάφορες παροχές που θα έχουν δοθεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα έχουν δημιουργήσει θετική ψυχολογία.
Επιπροσθέτως, επικρατεί αισιοδοξία ότι το καλοκαίρι εξαιτίας του τουρισμού τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ότι θα υπάρξει πάλι μια οικονομική εφορία.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό το οποίο ζυγίζει πολύ ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει η «στραβή», δηλαδή να ένα δυσάρεστο γεγονός όπως πέρυσι το καλοκαίρι με τις φωτιές στο Μάτι ή κάτι με την Τουρκία.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που υποστηρίζει ότι αν χάσεις μια φορά με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσεις με μεγαλύτερη αν κάνεις εκλογές λίγο αργότερα.
Με αυτό το ενδεχόμενο στη ζυγαριά του Μαξίμου προστέθηκε και το σενάριο του Ιουνίου το τελευταίο διάστημα.
Δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες του Μαΐου, υπάρχει η σκέψη για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών αμέσως μετά, δηλαδή τον Ιούνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, με όλα τα σενάρια ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, το τοπίο, μάλλον το περιπλέκει.
Καθώς την ίδια στιγμή  το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα.
Μάλιστα με τέσσερις τροπολογίες που κατατίθενται στο νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αλλάζει τον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τις εν λόγω τροπολογίες:

Καταργείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.
Κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
Δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο κατατίθεται από το υπουργείο Εξωτερικών, τροπολογία που σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ναι μεν είναι προφανές ότι η τροπολογία περί ασυμβίβαστου δείχνει ότι οι εθνικές εκλογές οδεύουν προς φθινόπωρο, ωστόσο όλα τα σενάρια που έχουν μπει στη ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ισχυρά επιχειρήματα με αποτέλεσμα να θολώνουν παρά να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης