Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέσσερα τραπεζικά στελέχη για τις πιο επικίνδυνες αποστολές και ο προπομπός Καλαντώνης στην δύσκολη μάχη των NPEs

tags :
Τέσσερα τραπεζικά στελέχη για τις πιο επικίνδυνες αποστολές και ο προπομπός Καλαντώνης στην δύσκολη μάχη των NPEs
Τέσσερα τραπεζικά στελέχη θα αναλάβουν την διαχείριση σχεδόν 80 δισεκ. προβληματικών δανείων
Τέσσερα κορυφαία τραπεζικά στελέχη Καλαντώνης Eurobank, Αθανασόπουλος Alpha bank, Γεωργακόπουλος Πειραιώς και Ιωάννου Εθνική τράπεζα θα αναλάβουν την πιο δύσκολη διαχείριση των NPEs ύψους 83 δισεκ. ευρώ.
Eurobank και Πειραιώς θα πειραματιστούν μεταφέροντας τα NPEs στις εταιρίες διαχείρισης και Εθνική και Alpha bank, για την ώρα θα διατηρήσουν τα μοντέλα εσωτερικής διαχείρισης.
Η Eurobank μέσω της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων την FPS ήδη διαχειρίζεται ή θα διαχειριστεί 27 δισεκ. με προοπτική να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου εντός του 2020.
O Καλαντώνης ο αναπληρωτής CEO της Eurobank ουσιαστικά παίρνει μαζί του 1200 άτομα και αναλαμβάνει την διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων.
Στόχος είναι προς το τέλος του 2019 να έχει ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός που αφορά, απορρόφηση της Grivalia, τιτλοποιήσεις, πώληση της FPS κ.α.
Το σχέδιο της Eurobank θα είναι το πρώτο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα γιατί απαιτείται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί και να αρχίσει να λειτουργεί στην πράξη.
Η τραπεζική αγορά παρακολουθεί σθενά την Eurobank σε λειτουργικό, τεχνικό και νομικό επίπεδο για να εφαρμόσει ανάλογο σχέδιο.
Θα αποτελέσει προπομπό για τα μελλοντικά σχέδια των τραπεζών με την Eurobank ωστόσο να αισιοδοξεί ότι θα είναι επιτυχής η προσπάθεια γιατί υπάρχει το κεφαλαιακό απόθεμα που μπορεί να υποστηρίξει την εξυγίανση.
Η περίπτωση Eurobank – Καλαντώνη θα λειτουργήσει ως πρότυπο συν τοις άλλοις και γιατί οι επιδόσεις της τράπεζας στην διαχείριση των NPEs έχουν πάει αρκετά καλά....
Βέβαια η μεταφορά 1200 εργαζομένων της Eurobank σε ένα άλλο νομικό πρόσωπο την FPS μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς.
Στην Πειραιώς ο Γεωργακόπουλος εκ των βασικών στελεχών της τράπεζας θα αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς των NPEs στην εταιρία διαχείρισης μαζί με 1200 εργαζομένους.
Όπως έχει τονιστεί στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχει η Intrum ενώ το Cerberus παρ΄ ότι επανεμφανίστηκε είναι ασαφές εάν θα προχωρήσει…
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο μεταφοράς 25-30 δισεκ. NPEs στην εταιρία διαχείρισης δεν θα συνοδευτεί με έκδοση tier 2 κεφαλαίου 500 εκατ.
Θα ακολουθηθεί το μοντέλο πώλησης της εταιρίας διαχείρισης με τίμημα πέριξ των 300 εκατ.
Η Ιωάννου στην Εθνική τράπεζα, θα μεταβεί τέλη Απριλίου καθώς ακόμη είναι στην Πειραιώς θα αναλάβει τα NPEs της τράπεζας μέσω εσωτερικού μηχανισμού.
Στην Alpha bank ο Αθανασόπουλος με μεγάλη εξειδίκευση στα NPEs και στα προβληματικά δάνεια αναλαμβάνει ρόλο μέσω του εσωτερικού μηχανισμού ώστε να αξιοποιήσει περί τα 23-24 δισεκ.
Βέβαια ακόμη δεν είναι σαφές πως θα χρησιμοποιηθεί η Cepal η οποία είναι η βασική συνεργαζόμενη εταιρία διαχείρισης.
Θεωρητικά θα μπορούσε να αναλάβει την διαχείριση όλων των NPEs της Alpha bank αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί ή εάν πρέπει να γίνει.

To μεγάλο στοίχημα είναι να αποδώσει η διαδικασία διαχείρισης των προβληματικών δανείων και οι τράπεζες να αρχίζουν να αποκομίζουν έσοδα.
Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο καθώς ορισμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι πιο προβληματικά και από τα απύθμενα όρια της αβύσσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης