Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Σταθάκης με Τσίπρα στην τριμερή του Ισραήλ - Επιταχύνονται οι υπογραφές για τις ελληνικές έρευνες

tags :
Ο Σταθάκης με Τσίπρα στην τριμερή του Ισραήλ - Επιταχύνονται οι υπογραφές για τις ελληνικές έρευνες
Οι παραχωρήσεις των δυο περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου θα συμμετάσχει η αμερικανική ExxonMobil, εκτιμάται ότι βάζουν την Ελλάδα στο χάρτη των ερευνών της Ανατολικής Μεσογείου
Κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία, θα γίνει η επίσημη τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου και του Οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της ισπανικής Repsol και των ΕΛΠΕ.
Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προσεχή Πέμπτη 21/3, αλλά το ταξίδι του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στο Ισραήλ υποχρεώνει σε αλλαγή του σχεδιασμού και αναζήτηση νέας ημερομηνίας.
Ο κ. Σταθάκης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η οποία ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ με την παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θα έχει ως κεντρικό θέμα την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών και κυρίως τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα οικόπεδα της Κύπρου, ο κ. Σταθάκης επιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες.
Έτσι οι δυο συμβάσεις για το Οικόπεδο 10 και την περιοχή του Ιονίου αναμένεται να υπογραφούν το ταχύτερο, ώστε στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο για την τελική κύρωσή τους από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι αντισυμβαλλόμενοι του ελληνικού δημοσίου για μεν την περιοχή του Ιονίου είναι η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛΠΕ, ενώ την έρευνα στο Οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου αναλαμβάνουν μόνα τους τα ΕΛΠΕ.

Κομβική η παρουσία της ExxonMobil

Με την υπογραφή των συμβάσεων κλείνει ο κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης μέσα στους τέσσερις επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία ExxonΜobil, Τotal και ΕΛΠΕ για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Μια συμφωνία με μεγάλο ειδικό βάρος που εκτιμάται ότι βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των ερευνών της Ανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια ώρα η ΕΔΕΥ επιδιώκει να προσελκύσει ενδιαφέρον για παραχωρήσεις σε νέες θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρός της Γιάννης Μπασιάς θα συμμετάσχει στις 27 με 29 Μαρτίου σε πετρελαϊκό συνέδριο  που πραγματοποιείται στη Ραβέννα της Ιταλίας με τίτλο «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition».
Στο συνέδριο συμμετέχει ενεργά η ιταλική ENI, την οποία ο κ. Μπασιάς θα επιδιώξει να προσεγγίσει καλώντας τη να «δει» επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης