Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταγγελία Σπυράκη: Η Κίνα απέρριψε ελληνικά μακεδονικά προϊόντα

Καταγγελία Σπυράκη: Η Κίνα απέρριψε ελληνικά μακεδονικά προϊόντα
Επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα πληρώνουν πολύ ακριβά τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε η κα.Σπυράκη
Tην άρνηση της Κίνας να αποδεχθεί αίτημα εταιρείας της Βόρειας Ελλάδας για χρήση του όρου «Μακεδονικά» σε προϊόντα τα οποία και σκόπευε να εξάγει εκεί, επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Σπυράκη υποστήριξε ότι οι κινεζικές αρχές φαίνεται να υποστήριξαν πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «μακεδονικός» σε προϊόν αν δεν συναινέσει σε αυτό και η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.
Όπως είπε η κα.Σπυράκη, η Ελλάδα έχει προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης με πολλά από αυτά να έχουν κατοχυρωθεί ως μακεδονικά.
«Αυτά κατοχυρώνονται ως μακεδονικά μόνο εντός της ΕΕ  και μόνο εφόσον υπάρχουν συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες» είπε η κα.Σπυράκη, η οποία υπογράμμισε ότι όταν μια χώρα της ΕΕ πάει να διαπραγματευτεί για την εξαγωγή των προϊόντων της σε μια χώρα που δεν έχει συμφωνία (Fair Trade Agreement με την ΕΕ.), τότε καλείται να υπερασπιστεί την ονομασία προέλευσης.
«Αυτό επιχείρησε να κάνει η εν λόγω εταιρεία και αντιμετώπισε εμπόδιο από την πλευρά της Κίνας» υποστήριξε η κα.Σπυράκη τονίζοντας πως είμαστε σε ένα ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα που όλο και θα διογκώνεται.
«Καθώς η συμφωνία δίνει περιθώριο τριετούς διάρκειας διαπραγματεύσεων ούτως ώστε να συμφωνηθούν οι όροι και επωνυμίες των προϊόντων, μέχρι να γίνει αυτό τα ελληνικά προϊόντα, τα προϊόντα από την Μακεδονία θα συναντούν δυσκολίες» υποστήριξε η κα.Σπυράκη, αναφέροντας πως  επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, πληρώνουν πολύ ακριβά την συμφωνία των Πρεσπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης