Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η May ετοιμάζει την επιστολή αναβολής του Brexit - «Η πιο σημαντική απόφαση μετά την ελληνική διάσωση»

tags :
Η May ετοιμάζει την επιστολή αναβολής του Brexit - «Η πιο σημαντική απόφαση μετά την ελληνική διάσωση»
Ο εκπρόσωπος της May αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα αναφέρει η επιστολή προς τον Tusk
Την επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Donald Tusk, ετοιμάζει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ως την πιο σημαντική μετά την ελληνική διάσωση.
Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η ενημέρωση της Downing Street ήταν ασυνήθιστα... μη φωτιστική (πράγμα που συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν), προκαλώντας σύγχυση σχετικά με το χρόνο που θα ζητήσει η βρετανική κυβέρνησης για την αναβολή του Brexit.
Ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η Theresa May θα γράψει στον Donald Tusk, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας παράταση του άρθρου 50.
Αλλά ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα αναφέρει η επιστολή.
Την περασμένη εβδομάδα, η May δήλωσε ότι θα ζητήσει σύντομη παράταση εάν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της πριν από τη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη ή μια μακρά παράταση αν δεν την έχουν εγκρίνει.



Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:

Την επιστολή σύμφωνα με την οποία θα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή της διαδικασίας του Brexit για πάνω από δύο χρόνια ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι πληροφορίες είναι συκεχυμένες, καθώς μεταφέρεται για παράταση έως 30 Ιουνίου ή έως και δύο χρόνια ακόμη.
Πάντως αυτή η εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για την τύχη του Brexit, με τους Ευρωπαίους ηγέρες να αναμένεται να λάβουν την απόφασή τους σχετικά με την πιθανή καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το Reuters, η σχετική απόφαση ακόμη δεν θα πρέπει να προεξοφλείται, δεδομένου του ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δεν έχει ακόμη διατυπώσει το ερώτημα που τεθεί σε κρίση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η May φαίνεται να μην μπορεί να προχωρήσει σε τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων - η οποία αρχικά αναμενόταν μόλις αυτή την εβδομάδα - για να εγκρίνει τη συμφωνία της αποχώρησης από την Ένωση.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow, η συμφωνία θα πρέπει να είναι θεμελιωδώς διαφορετική ώστε να είναι κατάλληλη για άλλη ψηφοφορία, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την τρέχουσα συμφωνία τον Ιανουάριο και πάλι την περασμένη εβδομάδα.
Καθώς ο προγραμματισμός της ΕΕ για Brexit βρίσκεται στον αέρα, αρκετοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι η διάσκεψη κορυφής των ηγετών στις 21-22 Μαρτίου θα μπορούσε να επιλέξει να μην λάβει αποφασιστικές αποφάσεις.

Barnier: Μια καθυστέρηση του Brexit έχει νόημα μόνο αν αυξηθούν οι πιθανότητες για μια συμφωνία

Μια επέκταση των συνομιλιών για το Brexit πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου θα είχε νόημα μόνο εάν αυξάνονταν οι πιθανότητες να επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, Michel Barnier.
Ο Barnier δήλωσε ότι μετά από δύο χρόνια συνομιλιών με τη Βρετανία σχετικά με την απόσυρσή της από το μπλοκ, έφτασε η στιγμή να αποφασίσει το Λονδίνο και να τερματίσει την πραγματική αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η έλλειψη απόφασης σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
«Μπορεί η επέκταση να αυξήσει τις πιθανότητες επικύρωσης της Συμφωνίας Απόσυρσης;
Ποιος θα είναι ο σκοπός και το αποτέλεσμα;
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι, στο τέλος μιας πιθανής επέκτασης, δεν θα βρισκόμαστε πίσω στην ίδια κατάσταση όπως σήμερα;», δήλωσε ο Barnier σε συνέντευξη Τύπου.
«Αν η Theresa May ζητήσει παράταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, θα εναπόκειται στους 27 ηγέτες να αξιολογήσουν τον λόγο και τη χρησιμότητα.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειαστούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσουν να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Barnier δήλωσε ότι μόνο επειδή η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ να καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να οριστικοποιήσουν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο «no deal».
Όπως τόνισε ο ίδιος, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ένα ομαλό Brexit, αυτή είναι η «μόνη συμφωνία».
Ο Barnier δήλωσε ακόμη ότι τις ερχόμενες ημέρες θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η πολιτική διακήρυξη του Brexit.

Κομισιόν: Η ΕΕ αναμένει ταχεία ενημέρωση από τη Βρετανία για τα επόμενα βήματα του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ταχεία ενημέρωση από τη Βρετανία για το πώς επιθυμεί να προχωρήσει αναφορικά με την έξοδό της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα (19/3/2019) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη (21/3) για να συζητήσουν την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ.
«Βρισκόμαστε τώρα ακριβώς 10 ημέρες πριν από την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Σχοινάς σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει στους όρους της εξόδου, έχοντας απορρίψει δύο φορές μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Theresa May.
«Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή της να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και στη συνέχεια να μας ενημερώσουν αναλόγως και γρήγορα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Dombrovskis: Οι πιθανότητες ενός άτακτου Brexit έχουν αυξηθεί - Προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο

Στο γεγονός ότι οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχουν πλέον αυξηθεί αναφέρθηκε σήμερα (19/3) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, μετά από τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg, ο κ. Dombrovskis επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit είναι ένα σενάριο που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε, επειδή θα είναι περισσότερο αποδιωργανωτικό σε σύγκριση με μία απόσυρση με συμφωνία».
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνησε πως «πρέπει να παραδεχθούμε ότι μετά από τις δύο ψηφοφρίες στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά τις οποίες απορρίφθηκε η συμφωνία, οι πιθανότητες ενός άτακτου Brexit έχουν αυξηθεί».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, ο κ. Dombrovskis δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να διευκρινήσει εάν επιθυμεί μία σύντομη ή μία μακρά παράταση», προσθέτοντας ότι «κάθε ένα από αυτά τα σενάρια έχει τις δικές του διαφορετικές συνέπειες».
«Η παράταση πέραν των δύο μηνών θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την άνοιξη», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερη σαφήνεια ζητούν οι υπουργοί της ΕΕ

Την ανάγκη για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το Brexit επισημαίνουν οι υπουργοί της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου του 2019.
«Πραγματικά, έχουμε εξαντληθεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, Michael Roth, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Michel Barnier, όπου θα γίνει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit.
«Περιμένω σαφείς προτάσεις για τον λόγο που χρειάζεται καθυστέρηση του Brexit» συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Γαλλίδα υπουργός, Nathalie Loiseau.
«Χρειαζόμαστε μια απόφαση.
Οι πολίτες μας και οι επιχειρήσεις μας ζουν στην αβεβαιότητα αρκετό καιρό» δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση.
Μάλιστα, ο Roth τόνισε ότι δεν έχει καμία διάθεση για άλλες θεωρητικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, εάν δεν υπάρξει λύση αυτή την εβδομάδα. «Ο χρόνος τελειώνει» τονίζει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο Ρουμάνος υπουργός, George Ciamba, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα λιγότερη σαφήνεια σχετικά με το τι θα μπορούσε να ζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, από τους υπουργούς.
Η Loiseau υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να «φύγει» από τις κόκκινες γραμμές του, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την παράταση του άρθρου 50.
«Έχουν πει όχι σε ενα no deal αλλά έχουν πει όχι και σε μια μη ρεαλιστική συμφωνία.
Πρέπει σε ένα από τα δύο να αλλάξουν απόφαση» τόνισε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης