Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Μια καθυστέρηση του Brexit έχει νόημα μόνο αν αυξηθούν οι πιθανότητες για μια συμφωνία

Barnier: Μια καθυστέρηση του Brexit έχει νόημα μόνο αν αυξηθούν οι πιθανότητες για μια συμφωνία
Μια επέκταση των συνομιλιών για το Brexit θα είχε νόημα μόνο εάν αυξάνονταν οι πιθανότητες να επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βρετανία, δήλωσε ο Michel Barnier
Μια επέκταση των συνομιλιών για το Brexit πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου θα είχε νόημα μόνο εάν αυξάνονταν οι πιθανότητες να επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα (19/3/2019) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, Michel Barnier.
Ο Barnier δήλωσε ότι μετά από δύο χρόνια συνομιλιών με τη Βρετανία σχετικά με την απόσυρσή της από το μπλοκ, έφτασε η στιγμή να αποφασίσει το Λονδίνο και να τερματίσει την πραγματική αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η έλλειψη απόφασης σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
«Μπορεί η επέκταση να αυξήσει τις πιθανότητες επικύρωσης της Συμφωνίας Απόσυρσης;
Ποιος θα είναι ο σκοπός και το αποτέλεσμα;
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι, στο τέλος μιας πιθανής επέκτασης, δεν θα βρισκόμαστε πίσω στην ίδια κατάσταση όπως σήμερα;», δήλωσε ο Barnier σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, οποιαδήποτε καθυστέρηση του Brexit θα σημαίνει οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά έναντι ενδεχόμενων ωφελειών.
«Αν η Theresa May ζητήσει παράταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, θα εναπόκειται στους 27 ηγέτες να αξιολογήσουν τον λόγο και τη χρησιμότητα.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειαστούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσουν να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Barnier δήλωσε ότι μόνο επειδή η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ να καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να οριστικοποιήσουν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο «no deal».
Όπως τόνισε ο ίδιος, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ένα ομαλό Brexit, αυτή είναι η «μόνη συμφωνία».
Ο Barnier δήλωσε ακόμη ότι τις ερχόμενες ημέρες θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η πολιτική διακήρυξη του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης