Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Veto στην εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα θέσει ο ESM εάν δεν εκταμιευθούν ANFAs και δεν εγκριθεί ο νόμος για την προστασία Α΄ κατοικίας

Veto στην εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα θέσει ο ESM εάν δεν εκταμιευθούν ANFAs και δεν εγκριθεί ο νόμος για την προστασία Α΄ κατοικίας
Λάθος μήνυμα η μη εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs
Veto στην εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα θέσει ο ESM εάν δεν εκταμιευθούν ANFAs και εγκριθεί ο νέος νόμος Κατσέλη
Με βάση πληροφορίες ο ESM επειδή έχει χορηγήσει την μέγα δόση των 24,1 δισεκ ευρώ μέρος των οποίων δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των 9 δισεκ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα…μπορεί να θέσει θέμα αρνησικυρίας – veto στην εξόφληση των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα.
Στον ESM υποστηρίζουν ότι για να εξοφληθεί το Ταμείο θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί τα κέρδη από τα ANFAs τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η EKT.
Όμως για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των ANFAs από το Eurogroup στις 5 Απριλίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Άρα η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα…συνδέεται με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 12 με 14 Απριλίου του 2019 αναμένεται να κλειδώσει η διαδικασία εξόφλησης των δανείων ύψους περίπου 9 δισεκ. που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε το bankingnews σε εκτενές ρεπορτάζ στις 17 Μαρτίου 2019 στόχος είναι έως τις 10 Μαΐου 2019 να έχουν εξοφληθεί όλα τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ωστόσο θα πρέπει να εκταμιευτούν και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 940 εκατ καθώς εάν δεν δοθεί το πράσινο φως… ο ESM δεν θα επιτρέψει την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι 1,9 δισεκ. ετησίως έως το 2022 και 300 εκατ ευρώ ετησίως έως το 2023 συνολικά 9,1 δισεκ. ευρώ.
Τα 9,1 δισεκ. η Ελλάδα θα τα βρει
-5 δισεκ. που έχει συγκεντρώσει από τις εκδόσεις ομολόγων
-1,5 με 2 δισεκ. από την ρευστότητα που ήδη διαθέτει ίσως και περισσότερα.
-940 εκατ από τα κέρδη που θα προκύψουν από τα ομόλογα ANFAs
- 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι τα οποία έχουν διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σύνολο πάνω από 9 δισεκ. ευρώ όσα είναι και τα δάνεια μαζί με τους τόκους του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πάντως δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι για να εξοφλήσει το ΔΝΤ αλλά με ίδια μέσα να αξιοποιήσει τους οικονομικούς πόρους που έχουν δημιουργηθεί για να μεγιστοποιήσει το πολιτικό όφελος της κίνησης αυτής.
Ωστόσο η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα πέραν από τις πολιτικές εντυπώσεις και την σημειολογία παραμονές ευρωεκλογών έχει και πρακτική σημασία
1)Αποπληρώνονται τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ που φέρουν το υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με όλο τον δανεισμό του επίσημου τομέα.
Μειώνονται οι χρηματοδοτικές δαπάνες.
2)Οι αποσβέσεις μειώνονται σημαντικά σε ετήσια βάση στα 4-5 δισεκ. και απελευθερώνονται και πόροι από τα πρωτογενή πλεονάσματα.  
3)Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα – waiver έγκρισης από τον ESM, ωστόσο στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθούν τα 2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισεκ. που εγκρίθηκαν το Καλοκαίρι του 2018.
4)Το ΔΝΤ εφόσον εξοφληθούν όλα τα δάνεια θα συνεδριάσει μετά την εξόφληση, θα αναφέρεται στο γεγονός και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει πολιτικά.
Μετά την εξόφληση το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδος τα 24,1 δισεκ. εάν τελικώς δεν χρησιμοποιηθούν τα 2,5 δισεκ. θα έχει παραμείνει ανέπαφο.
Επίσης θα διευκολύνει η κίνηση εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ και τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς από τα 7 δισεκ. χρεολύσια σχεδόν τα 2 δισεκ. είναι ΔΝΤ.

Λάθος μήνυμα η μη εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs

Οι καθυστερήσεις στον διάδοχο νόμο Κατσέλη μεταθέτουν την καταβολή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Έχει αναφερθεί ότι στο Eurogroup 5 Απριλίου και εφόσον έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης – με επίκεντρο την προστασία πρώτης κατοικίας – θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 940 εκατ.
Τα 940 εκατ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συγκεντρωθούν τα 9 δισεκ. περίπου που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και τα οποία θα εξοφληθούν.
Εν τω μεταξύ θα ήταν λάθος να μην δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup 5 Απριλίου
1)Θα περνούσε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν υπολογίζει τις αγορές και τους θεσμούς
2)Θα δείξει ασυνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει
3)Θα μπλόκαρε τα σχέδια της Ελλάδος να αποπληρώσει το ΔΝΤ καθώς ο ESM εάν έβλεπε ασυνέπεια από την Ελλάδα δεν θα επέτρεπε την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης