Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τουρκία: Δυσάρεστη έκπληξη για τον Erdogan οι δημοτικές εκλογές στις 29 Μαρτίου 2019;

Τουρκία: Δυσάρεστη έκπληξη για τον Erdogan οι δημοτικές εκλογές στις 29 Μαρτίου 2019;
Έκπληξη κατά του Erdogan στις τοπικές εκλογές Μαρτίου;
Οι Τούρκοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες στις 29 Μαρτίου 2019, προκειμένου να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ιστότοπος Europe Elects, ο οποίος ειδικεύεται στις εκλογικές διαδικασίες, αναρωτιέται κατά πόσο το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω κλίματος οικονομικής ύφεσης, έντονης πόλωσης, διπλωματικών προβλημάτων και στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότια σύνορα.
Συνολικά 13 κόμματα θα αναμετρηθούν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το μεγαλύτερο από το οποίο είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP-ECR) του Erdogan, το οποίο συνεχίζει μια συμμαχία με το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα (MHP-NI), με την ονομασία "Cumhur ".
Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το εάν αυτή η συμμαχία θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα, με τον Erdogan να ξεκαθαρίζει πως η "συμμαχία Cumhur δεν θα διαρκέσει μόνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά μέχρι τον τάφο".
Όσον αφορά την αντιπολίτευση, αντιπροσωπεύεται κυρίως από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP-S&D), καθώς και από το φιλελεύθερο-συντηρητικό Καλό Κόμμα (İYİ).
CHP και İYİ συνέχισαν τη συμμαχία που δημιούργησαν πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, με την επωνυμία "Millet".
Άλλα αξιοσημείωτα κόμματα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (HDP), το οποίο αποφάσισε να μην διορίσει υποψήφιους σε ορισμένες σημαντικές επαρχίες, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Αδάνα και η Γκαζιαντέπ, μια απόφαση που θεωρείται ως μια κίνηση για την υποστήριξη της Millet εναντίον του κυβερνητικού αντιπάλου της.
Το HDP συμφώνησε, επίσης, να ενώσει με 6 άλλα κουρδικά κόμματα για να τρέξει σε μια ενιαία λίστα.
Οι συμμαχίες στις τοπικές εκλογές λειτουργούν διαφορετικά από ό,τι στις Γενικές Εκλογές, καθώς ένα κόμμα σε μια συμμαχία στις τοπικές εκλογές αποφασίζει απλώς να μην ορίσει υποψήφιους σε επαρχίες όπου το άλλο κόμμα της συμμαχίας έχει ισχυρούς υποψηφίους και, αντ 'αυτού, υποστηρίζει αυτούς τους υποψηφίους το άλλο μέρος.
Η Τουρκία έχει 30 μητροπολιτικές πόλεις και, σε κάθε ένα, θα εκλέγεται ένας δήμαρχος για ολόκληρη την πόλη καθώς και δημάρχους.

Κωνσταντινούπολη

Δεν είναι μυστικό ότι η Κωνσταντινούπολη, λόγω της οικονομικής της σημασίας καθώς και της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης που εκτείνεται μεταξύ δύο ηπείρων, είναι ο σημαντικότερος μητροπολιτικός δήμος σε όλη την Τουρκία.
Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων ψηφοφόρων, καθώς συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Επιπλέον, ο ίδιος ο Erdogan αναδύθηκε αφού υπηρέστησε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, από το 1994 έως το 1998.
Σε επίσημη τελετή στην οποία παρέστη ο ίδιος ο Πρόεδρος, το AKP ανακοίνωσε τους υποψηφίους για τους 38 δήμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και τον υποψήφιο για το μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρωθυπουργό (πριν την κατάργηση της θέσης) Binali Yıldırım.
Η κυβέρνηση Yıldırım επόπτευσε το δημοψήφισμα το οποίο μεταβίβασε την εξουσία σε ένα προεδρικό σύστημα και χορήγησε περισσότερες εξουσίες στον Erdogan.
Ο Yıldırım αργότερα εξελέγη εν συντομία ως ομιλητής της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, αλλά παραιτήθηκε πρόσφατα από αυτή τη θέση για να εκλεγεί Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
Σθεναρός υποστηρικτής του Erdogan και των πολιτικών του, ο Yıldırım αναδύθηκε σε τη διάρκεια του 11ετούς θητείας του ως Υπουργού Μεταφορών, επιβλέποντας μια ευρεία επέκταση των υποδομών.
Αυτό τον οδήγησε να γίνει δημοφιλής σε μια ευρεία κλίμακα Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΑΚΡ.
Εντούτοις, δέχθηκε πολλές επικρίσεις κατά τη θητείας του ως πρωθυπουργός, όπου πολλοί τον θεωρούσαν ως μια απλή μαριονέτα του Erdogan.
Ο Yıldırım αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλο τον υποψήφιο Ekrem İmamoğlu (CHP), ο οποίος αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλότερη από την Yıldırım.
Ο İmamoğlu εξελέγη ο δήμαρχος της συνοικίας Beylikdüzü στην Κωνσταντινούπολη το 2014 και από τότε δραστηριοποιείται στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Yıldırım διαθέτει άνετο πλεονέκτημα από τον κύριο αντίπαλό του.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των υποψηφίων μειώθηκε σε 6-7% σε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Άγκυρα

Η Άγκυρα αποτελεί αναμφισβήτητα την πόλη όπου θα παιχτεί η πιο δύσκολη μάχη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ο ίδιος ο Erdogan έχει πραγματοποιήσει έξι εκστρατείες στην πρωτεύουσα πρόσφατα, καθώς και συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν εξέχοντα μέλη το κυβερνών κόμμα όπως ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu.
Στην Άγκυρα, ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Mansur Yavaş, ο οποίος ήταν επίσης ο υποψήφιος του CHP το 2014 (όταν έχασε για μόλις 1% από τον αντίπαλό του, από το ΑΚΡ, μεταξύ πολυάριθμων καταγγελιών περί απάτης και παρατυπιών που κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), αντιμετωπίζει τον υποψήφιο του ΑΚΡ Mehmet Özhaseki, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της επαρχίας Kayseri για ένα πέντε συνεχόμενες θητείες.
Σήμερα, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Yavaş προηγείται, γεγονός που οδήγησε τον Erdogan να πει ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Σε αντίθεση με την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, το AKP κατάφερε να περιορίσει το χάσμα με τους αριθμούς της αντιπολίτευσης και σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ερευνητική εταιρεία ADA, ο υποψήφιος του AKP έφθασε το 49% ακολουθούμενο από τον Yavaş, ο οποίος κατέγραψε 48% στην ίδια δημοσκόπηση.

Σμύρνη

Ο τρίτος σημαντικότερος δήμος, που βρίσκεται στην ακτή του Αιγαίου, ήταν πάντα πιστός στο CHP και των υποψηφίων του.
Αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετική.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Mustafa Tunç Soyer (CHP) διεκδικεί τον δήμο, αφού υπηρετούσε επί δύο διαδοχικές θητείες ως δήμαρχος της επαρχίας Seferihisar.
Αντιμετωπίζει τον κυβερνητικό υποψήφιο Nihat Zeybekçi, ο οποίος εξελέγη στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής που εκπροσωπεί την επαρχία Denizli και επί του παρόντος υπηρετεί ως Υπουργός Οικονομίας.
Οι πιθανότητες Zeybekçi να κερδίσει τον αγώνα στη Σμύρνη είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες.
Ο υποψήφιος της CHP ήταν άνετα μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά τοθυλάχιστον 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης