Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ναυτική άσκηση της Ινδίας TROPEX 2019 ήταν μήνυμα προς την Κίναι και όχι στο Πακιστάν

tags :
Η ναυτική άσκηση της Ινδίας TROPEX 2019 ήταν μήνυμα προς την Κίναι και όχι στο Πακιστάν
Η ναυτική άσκηση της Ινδίας TROPEX 2019 ήταν μήνυμα προς την Κίναι και όχι στο Πακιστάν
Ένα αεροπλανοφόρο, πυρηνικά υποβρύχια και δεκάδες άλλα πολεμικά πλοία αναπτύσσει η Ινδία στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας.
Το «INS Vikramaditya», ρωσικής κατασκευής αεροπλανοφόρο και αδιευκρίνιστος αριθμός πυρηνικών υποβρυχίων απέπλευσαν μαζί με άλλα πολεμικά πλοία, με σκοπό «την αποτροπή τυχόν παρεκτροπών του Πακιστάν» στη θάλασσα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Τα περισσότερα από τα πλοία αυτά συμμετείχαν στην άσκηση TROPEX 2019, μια από τις μεγαλύτερες που έχει διεξάγει ποτέ η Ινδία, με την συμμετοχή και των τριών όπλων. Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αυξάνονται, τα πλοία «άλλαξαν από λειτουργία σε άσκηση σε επιχειρησιακή λειτουργία», ανέφερε ο ινδικός στρατός.
Ινδοί αναλυτές, σε συνέντευξή τους στo R , παρουσίασαν την ενδιαφέρουσα προοπτική ότι οι ναυτικές ασκήσεις TROPEX 2019 ήταν «ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο και όχι στο Ισλαμαμπάντ».
«Η Κίνα χρησιμοποιεί το Πακιστάν ως εργαλείο για τη συγκράτηση της Ινδίας, οπότε η αναδιάταξη φορέα αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και πυρηνικών υποβρυχίων στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα αποτελεί σαφές μήνυμα στο Πεκίνο και όχι στο Ισλαμαμπάντ», ανέφεραν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρέσβη της Ινδίας στο Πακιστάν Gopalaswami Parthasarathy.
Ο Parthasarathy επέμεινε ότι «η Ινδία δεν βασίζει την ετοιμότητά της για άμυνα σε αυτό που κάνει ή δεν κάνει το Πακιστάν», ωστόσο αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ανησυχία της Ινδίας ως «τι κάνει η Κίνα για να περιέχει ινδική επιρροή στον Ινδικό Ωκεανό».
Ο Parthasarathy συνέχισε τονίζοντας πως «το Πακιστάν είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί η Κίνα για να περιορίσει την Ινδία μέσω των προμηθειών όπλων, πυραύλων και ακόμη και πυρηνικών όπλων».
Και τόνισε περαιτέρω, μειώνοντας σημαντικά το Ισλαμαμπάντ ως απειλή: «Το Πακιστάν, από μόνο του, δεν μας ανησυχεί.
Μπορούμε περισσότερο από την αντιστοίχιση και τη διαχείριση του Πακιστάν».
Σε αντίθεση με το συναίσθημα του πρώην διπλωμάτη Parthasarathy, ο Ινδός στρατιωτικός αναλυτής Shiv Aroor, σημείωσε επίσης ότι το Πακιστάν δεν διατηρεί πυρηνικά υποβρύχια ή αεροσκάφη.
Έτσι, η πραγματική ανησυχία είναι ότι "εάν ποτέ οι θαλάσσιες εχθροπραξίες [μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν] ξεφύγουν σε οποιαδήποτε μορφή, η Κίνα θα αναμειχθεί σίγουρα».
Προειδοποίησε περαιτέρω ότι "η Κίνα έχει ένα σημαντικά μεγαλύτερο ναυτικό από ό, τι η Ινδία, με πολύ πιο ισχυρή υποβρύχια δύναμη».
Το 2018 μετά από τρομοκρατική επίθεση στο κινεζικό προξενείο στο Καράτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από μια ομάδα εξτρεμιστών που αντιτίθεται στις  επενδύσεις της Κίνας στο Πακιστάν, ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road του Προέδρου Xi, κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η διμερής συμμαχία μεταξύ Πεκίνου και Ισλαμαμπάντ είναι «υψηλότερη από τα βουνά και βαθύτερη από τη θάλασσα».
Οι δηλώσεις που έγιναν τότε από τον Lijian Zhao, αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής στην κινεζική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, περιέγραψαν περαιτέρω ότι «η φιλία δεν ήταν ποτέ κενές συνομιλίες, αλλά έντονα αποτυπωμένες στις καρδιές του κινεζικού και πακιστανικού λαού».
Ταυτόχρονα, η Ινδία και η Κίνα έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί και στρατιωτικοί αντίπαλοι της περιοχής που επιδιώκουν επιρροή στην κεντρική Ασία και, κατά καιρούς, στην πρόσφατη ιστορία και πέρα από το να έρχονται ακόμη σε ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων.
Οι Ινδοί αξιωματούχοι έχουν δώσει μια δημόσια «ενημέρωση» για τις ασκήσεις TROPEX 2019 τη Δευτέρα πιθανώς ως μέρος της συνεχιζόμενης πολεμικής προπαγάνδας για να τρομάξουν κάθε πιθανή πακιστανική επιθετικότητα.
Αυτό έρχεται μετά από πάνω από μία εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για πόλεμο και ο στρατός της θα ανταποκριθεί εάν επιτεθεί από την Ινδία ή οποιαδήποτε «υπερδύναμη» κατά τη διάρκεια ομιλίας στην πόλη Chachro του νοτιοανατολικού Πακιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης