Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
ΑΓΟΡΑ: Συσσώρευση με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να συνεχίζονται περιμένουν οι αναλυτές καθώς και στο εξωτερικό η ψυχολογία δεν είναι υποστηρικτική.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της και στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται και κυρίως στις αναφορές για τις προοπτικές του 2019.

Η απομάκρυνση από τις 715 μονάδες έχει τη σημασία της. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών είναι στις 685 μονάδες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Μέσω τραπεζικών πιέσεων κυρίως απομακρύνεται από τις 715 μονάδες και χάνει 0,5% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Θεωρούμε πως η αγορά κέρδισε μεγάλο έδαφος απότομα και υπάρχουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη. Οι μετοχές με καλή αποτίμηση δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, εκτός του να δώσουν καλύτερα σημεία εισόδου.

MOTOR OIL: Οι επενδύσεις για το 2019 θα είναι υψηλότερες από 90 εκατ. ευρώ που ανέφερε η εταιρεία στα αποτελέσματα. Δεν περιλαμβάνονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που θα γίνουν στο διυλιστήριο στα πλαίσιο του ΙΜΟ 2020.

Αυτό σημαίνει πως ο καθαρός δανεισμός των 250 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 θα αυξηθεί. Ενώ λόγω ΔΛΠ 16 θα αυξηθεί κατά 130-150 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως το λογιστικό πρότυπο υποχρεώνει τις εταιρείες να αποτυπώνουν και τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Πάντως η μερισματική πολιτική δεν θα αλλάξει, η παραγωγική δυνατότητα αυξάνεται και οι ταμειακές ροές μπορούν να υποστηρίξουν τον υγιή ισολογισμό.

ΑΔΜΗΕ: Βρίσκουμε εξαιρετικά τα αποτελέσματα. Χωρίς δανεισμό με μονοψήφιο p/e και p/bv κάτω από τη μονάδα. Επίσης η μερισματική απόδοση είναι καλή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέσεις σε Πειραιώς και μικρότερες στις υπόλοιπες τράπεζες. Μένει να δούμε αν οι αγοραστές μπορούν να οδηγήσουν ξανά τους τίτλους στα υψηλά τους ή και σε περαιτέρω υψηλότερα επίπεδα.

FOURLIS: Καλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Εξαιρετική η πορεία των Intersport στην Ελλάδα. Σήμερα ενημερώνει η διοίκηση τους αναλυτές.

Το ενδιαφέρον και εδώ είναι στην επίδραση του λογιστικού προτύπου 16 αλλά και στις προοπτικές του 2019 και στην ΑΕΕΑΠ που έχει συστήσει.

ΔΕΗ: Θα προχωρήσει σε «ψαλίδισμα» της έκπτωσης που δίνει στους συνεπείς πελάτες. Αυτοί που πληρώνουν τελικά στην ώρα τους σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν επιβραβεύονται.

Δείτε τι γίνεται με όσους χρωστάνε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, σε υπηρεσίες και άλλα. Όλο σε ρυθμίσεις τους καλούν με διαγραφές προστίμων, προσαυξήσεων κ.α. Οι συνεπείς απλά πληρώνουν και ματώνουν. Εύγε στη ΔΕΗ. Εκτιμούμε ότι θα χάσει πελάτες από αυτήν την κίνηση.

ΕΧΑΕ: Δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πλην των επενδύσεων που προγραμματίζονται και ανέρχονται στα 9 εκατ. ευρώ. Θα μοιραστούν ωστόσο σε δύο χρήσεις, από 4,5 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

PASAL: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα. Η αξία των ακινήτων του ομίλου υποχώρησε στα 77,5 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 133 εκατ. ευρώ από 130,2 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές μειώθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ από 21,4 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι είναι μεγάλες. Η συμφωνία εξυγίανσης συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται απόφαση μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Με τη συμφωνία η μητρική μηδενίζει τον τραπεζικό της δανεισμό σημειώνει η εταιρεία και μάλλον αυτό κάτι σημαίνει για το μέλλον της.

Μας κάνει εντύπωση η αναφορά της διοίκησης που λέει πως με την οργάνωση και την εμπειρία της θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες στον κλάδο real estate, ενώ στοχεύει και στη συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης