Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να αποχωρήσει οριστικά από το ΕΛΚ απειλεί το Fidesz του Orban εάν αποφασιστεί αναστολή της συμμετοχής του

Να αποχωρήσει οριστικά από το ΕΛΚ απειλεί το Fidesz του Orban εάν αποφασιστεί αναστολή της συμμετοχής του
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πιθανότερο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ και όχι η οριστική αποπομπή του
(upd) Να αποχωρίσει οριστικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απειλεί το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban, στην περίπτωση που το ΕΛΚ αποφασίσει να αναστείλει τη συμμετοχή του.
«Το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας θα αποχωρήσει αμέσως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εάν ληφθεί απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του»,  δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Το Fidesz δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση αναστολής της συμμετοχής του στο ΕΛΚ και αυτό αφορά "την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας".
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αποφασίζει σήμερα αν θα αναστείλει την ιδιότητα μέλους, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (21 - 22 Μαρτίου 2019), με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα είναι η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ και όχι η οριστική αποπομπή του.
Σημειώνεται ότι 13 κόμματα έχουν ζητήσει την αποπομπή Orban, μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία, με επιστολή του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.
«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» σημείωσε, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

Αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού Fidesz στο ΕΛΚ προτείνει η Kramp - Karrenbauer (CDU)

H συμμετοχή του κυβερνώντος ουγγρικού κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να ανασταλεί μέχρι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε η επικεφαλής του Χριστιανμοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Annette Kramp Karrenbauer.
«Οσο το Fidesz δεν αποκαθιστά στην εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κανονική, πλήρης συμμετοχή», δήλωσε η ηγέτης του CDU.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμβούλεψε το ΕΛΚ να πετάξει έξω το Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban.

Καταλύτης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων η πιθανή αποπομπή Orban από το ΕΛΚ

Η οικογένεια των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμέτοχη τα τελευταία χρόνια, την ώρα που ο Ούγγρος Viktor Orban ξήλωνε δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Αλλά η υπομονή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έφθασε σε σημείο καμπής όταν ο Orban ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες επιτιθέμενος στον J.C. Juncker, τον κεντροδεξιό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απαυδισμένοι πια με τα καμώματα του Orban, μέλη του ΕΛΚ από 13 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα τον αποκλεισμό του Fidesz, του κόμματος του Orban.
Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην αποπομπή του Fidesz.
Το λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσει στο ΕΛΚ κάποιες πολύτιμες έδρες.
Η αποπομπή του Orban θα τον οδηγήσει πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Παράλληλα, σημειώνεται στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν τις εκλογές.
Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Orban.
 
Κρίσιμο τεστ για τον Weber

Το θέμα του Orban, σύμφωνα με τους FT, είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον M. Weber, τον επικεφαλής της ομάδας ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να γίνει ο διάδοχος του Juncker.
Ο Weber, Βαυαρός συντηρητικός, εμφανίζεται απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Orban, είτε λόγω συμπάθειας είτε λόγω σκοπιμότητας.
Ακόμα και τώρα τα τελεσίγραφα του Weber φαίνονται ανεκτικά προς τον Ούγγρο ηγέτη.
Η αμφιθυμία γίνεται πολιτική ευθύνη, αναφέρουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.
Εάν ο Weber προσπαθήσει να κρατήσει το Fidesz εντός του ΕΛΚ, ή προτείνει μια απλή αναστολή, θα γίνει όμηρος των όποιων νέων καταχρήσεων από τη Βουδαπέστη.
Χρειάζεται να επιδείξει ηγεσία και αποφασιστικότητα για υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.
Αυτά είναι βασικά προσόντα για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν, τον οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει, καταλήγει το άρθρο.

Η... μισή συγγνώμη του Orban στους ηγέτες του ΕΛΚ

O Viktor Orban έστειλε επιστολή στους συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες που κίνησαν τη διαδικασία για τον αποκλεισμό του κόμματός του Fidesz από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζήτησε συγγνώμη για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, εμμένοντας ωστόσο στις πολιτικές του θέσεις.
Σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο Orban ζήτησε από τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού Κόμματος Wouter Beke να επανεξετάσει την πρότασή του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ.
«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (…) στο θέμα της μετανάστευσης, της προστασίας της χριστιανικής κουλτούρας και για το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει ο Ορμπάν στην επιστολή του.
«Επίσης δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα».
«Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι λογικό να επιλύσουμε αυτές τις διαφωνίες αποκλείοντας ένα κόμμα από την πολιτική μας οικογένεια. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα με σεβασμό να σας ζητήσω να επανεξετάσετε την πρότασή σας για αποκλεισμό (του Fidesz), αν είναι δυνατό», συνεχίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο Weber έχει θέσει ως όρο για την παραμονή του Fidesz στο ΕΛΚ μία συγγνώμη από τον Orban για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος άλλων μελών της πολιτικής ομάδας.
Ο Orban στην επιστολή του ζήτησε συγγνώμη για τη δήλωση που έκανε στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag στις 3 Μαρτίου στην οποία χαρακτήρισε τους επικριτές του «χρήσιμους ηλίθιους».
«Στην πραγματικότητα είναι μια φράση του Λένιν, με την οποία σκόπευα να επικρίνω μια συγκεκριμένη πολιτική και όχι κάποιους πολιτικούς», εξηγεί.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν θεωρήσατε ότι η δήλωσή μου σας προσβάλλει προσωπικά».
Ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του αναφορικά με την ΕΕ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, της De Staandard ο Beke δεν εντυπωσιάστηκε από την «απολογία» του Orban, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται τη συγγνώμη του Ούγγρου πρωθυπουργού σχετικά με τις προσβολές.
Το ζήτημα είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί και στα 13 κόμματα που στηρίζουν την πρόταση.
Τα κόμματα αυτά επιθυμούν τον αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ, κυρίως μετά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον ουγγρικό Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής George Soros επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης